Ga naar content

Wandelen op Curaçao

Mooiste plekken Curaçao - Als je aan Curacao denkt, denk je niet meteen aan wandelen. Het eiland staat meer bekend om de parelwitte bountystranden en de superheldere azuurblauwe zee. Zon, zee en strand. Maar ben je geen strandmens, kom dan Curaçao op een andere manier beleven. Het vulkanische eiland is erg heuvelachtig en absoluut niet saai. Ontdek tijdens een wandelreis bijvoorbeeld de prachtige ruwe noordkant en het fantastische natuurpark Christoffel. Verder heeft Curacao natuurlijk nog veel historie waar je ook wandelend door de natuur de overblijfselen van terug kan vinden.

Wanneer wandelen op Curaçao?

Wandelen op Curaçao kun je het beste 's ochtends vroeg of aan het eind van de dag doen i.v.m. de warmte. Tegen 6 of 6u30 komt de zon op en deze gaat weer onder tussen 18u30 en 19u30.  De temperatuur varieert van 27 tot 34 graden. In principe kan je het hele jaar door dus goed wandelen op Curaçao. Na de regentijd, die varieert per jaar enorm van zwaarte, is in januari tot en met juni de mooiste tijd om te wandelen. Alles is dan nog mooi groen van de regen die gevallen is.

Mooiste wandelgebieden Curaçao

Wat zijn de mooiste plekken om te wandelen op Curaçao? Hermien Oldeman van Hacienda Bougainville vertelt ons meer over mooie wandelplekken op Curaçao:

- Plantages van Curaçao

Een duik in de geschiedenis van Curaçao. Vroeger bestond het eiland uit heel veel plantages. Elke plantage had ook zijn eigen plantagehuis, dat vaak als middelpunt op een heuvel stond. De plantages waren voornamelijk om de eigen bevolking te voorzien in hun behoeften. Er waren veeplantages voor het vlees en de zuivelproducten en verder verbouwde men ook rijst, pinda's, katoen en allerlei soorten bonen. Ook waren er plantsoenen met grote fruitbomen als mango, mispel en zuurzak. 

Tegenwoordig zijn er helaas nog weinig van deze ondernemingen over en wordt (bijna) alles geïmporteerd. Maar de geschiedenis is in het landschap nog goed terug te vinden. Van de ongeveer 100 landhuizen (plantagehuizen) zijn er nog 50 over. Sommigen zijn geheel gerenoveerd en hebben een nieuwe bestemming gekregen, sommigen zijn nog slechts als ruïne te aanschouwen. Tijdens het wandelen kom je ook vaak oude waterputten en resten van oude waterbakken tegen en ook dammen waarmee ze het water opvingen om te gebruiken voor het bewateren van de plantage.

- Zoutvlaktes

Wandelen op de zoutvlaktes is weer totaal anders maar ook prachtig. Op Curaçao zijn er 3 grote zoutvlaktes. Deze "salinja’s" werden vroeger gebruikt voor het winnen van zeezout. Er zijn vaak nu nog hele stukken te zien met droog zout waardoor het net op een sneeuwvlakte lijkt. Bij alle drie de zoutvlaktes zijn ook nog goed de dammen in het water te zien die ervoor zorgden dat het water daar bleef en verdampte zodat het zout overbleef. 

Mooiste wandelgebieden Curaçao
Deel op Pinterest

Tijdens een wandeling rondom de zoutpannen zie je veel verschillende vogels en dieren die daar leven. Grote populaties aan flamingo’s die daar komen voor hun eten, veel krabben die altijd druk bezig zijn en vele andere watervogels. Verder vind je bij de zoutvlaktes ook de prachtige mangrovebomen.  De mangroven zijn herkenbaar aan de ademwortels, die boven de grond staan. De zoutvlaktes op Curacao zijn te vinden bij Jan Thiel, St. Michiel en bij St. Willibrordus. Bij alle drie kan je erg mooie wandelingen maken.

Noordkant van Curaçao

In het noorden van Curaçao bevinden zich nagenoeg geen stranden. Aangezien de wind op Curacao voor 95% in (noord)oostelijke richting waait is de noordkant te ruw om te zwemmen, maar daarentegen ontzettend mooi voor natuurliefhebbers. Hier kan je echt zien hoe krachtig de zeewind is. Er zijn verscheidene inhammen (Boka’s) ontstaan, doordat de wind stukken rif in de loop der tijd heeft weggeslagen. Het water spat hier soms enkele meters omhoog. Geweldig om te zien.

Door de jaren heen zijn er door de kracht van het water ook gaten in rotsen ontstaan. Sommige van deze gaten worden wel natuurlijke jacuzzi’s genoemd, omdat hier opgewarmd water in staat. Je kan er heerlijk badderen, maar het is niet helemaal zonder gevaar. Helemaal op het westpunt is een gat ontstaan waar het water enorm door heen blaast (de Watamula). Men zegt dat Curaçao daar ademt. Het is prachtig om gedeeltes van deze noordkant wandelend te bewonderen.

- Wandelen in het Christoffelpark

Het Christoffelpark is een groot natuurgebied aan de westkant van het eiland. Het park is bijna 200 ha. groot. De begroeiing is zeer divers, waardoor het zeer interessant is om daar te wandelen. Er zijn 8 mooie wandelroutes uitgezet. De meest indrukwekkende route is het beklimmen van de Christoffelberg. Deze is slechts 377 meter hoog, maar dat moet zeker niet onderschat worden. Eenmaal boven is het zeker allemaal de moeite waard geweest want het uitzicht op de top is adembenemend mooi.

Wandelen in het Christoffelpark
Deel op Pinterest

- Wandelen in Shete Boka

Dit Nationale Park grenst aan het Christoffelpark en bestaat uit een indrukwekkend ruig kustlandschap met tientallen inhammen en baaien. Een bezoek aan het natuurgebied is mogelijk met of zonder gids. In totaal is het verspreid over zo’n 200 hectare rotskust in het noorden van het eiland.

wandelen in Shete Boka
© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

Shete Boka heeft een aparte ingang waar een toegangsprijs van $15 gevraagd wordt, met lagere prijzen voor kinderen en locals. Voor kinderen onder de 5 jaar is de toegang gratis. Bij de ingang is ook een eetgelegenheid met klein terras.

Je kan verschillende boka’s met de auto bezoeken of te voet de gemarkeerde paden volgen. Wel goed om te weten dat de ondergrond van koraal erg ongelijk is en de kustlijn grillig, zonder beschutting, met een onstuimige zee, waardoor een bezoek met gids zeker veiliger en daarnaast ook interessanter is.

Shete Boka betekent letterlijk in het Papiaments "zeven inhammen" en elke boka heeft zijn eigen karakter. Zo vind je bij Boka Wandomi een natuurlijke brug, bij Boka Kalki een door mangrove begroeid strand en bij Boka Tabla kan je zien hoe de zee met woeste kracht water hoog de lucht in spuit. Je kunt een kleine grot betreden, afhankelijk van de waterstand. Ik bezocht Boka Pistol, waar de zee met regelmatige knallen tegen de kust beukt, erg indrukwekkend om in het echt te ervaren. Ook heb je hier een houten platform waarvan je dit spektakel op een afstand rustig en veilig kan bekijken.

Kust Shete Boka
© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

Shete Boka staat ook bekend om het ecologische belang en natuurbehoud. Het park dient als broedplaats voor maar liefst 3 soorten zeeschildpadden, die hier actief beschermd worden door de rangers van CARMABI. Tijdens een rondleiding met ranger krijg je bovendien meer inzicht in de geologische formaties, de dieren en de inspanningen om deze ongerepte kustomgeving te beschermen.

Het park is geopend tussen 9u00 en 17u00. Het is niet aanbevolen om het park tussen 11 en 15 uur te bezoeken, in verband met de sterke zon.

Wandelen in het historisch centrum

Willemstad is de (hoofd)stad van Curacao. Punda en Otrobanda vormen het centrum van Willemstad; deze twee wijken zijn door middel van de Koningin Emmabrug of pontjesbrug met elkaar verbonden. Deze brug is alleen voor voetgangers toegankelijk. Punda is het oudste gedeelte van de twee. Hier vind je onder andere Fort Amsterdam, waar tegenwoordig de regering van Curacao is gevestigd. In Punda staat ook nog een indrukwekkende synagoge. Otrobanda is meer het lokale gedeelte van de stad, met prachtige oude gekleurde huizen en oude bars. Tijdens een wandeltocht door beide wijken leer je veel over de historie van het eiland.

Wandelvakantie Curaçao

Zelf wandelen op Curaçao? Bekijk onze tips voor een wandelvakantie.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Naomi Louwerens
Geschreven door
Naomi Louwerens
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!