Ga naar content

Christoffelpark

Op het Caribische eiland Curaçao zijn veel verschillende landschappen en zelfs 2 nationale parken te vinden, het Christoffelpark en Shete Boka. Beide natuurgebieden grenzen aan elkaar en bevinden zich in het noordwesten van het eiland. Wil je meer te weten komen over het meest biodiverse en grootste natuurgebied van de ABC-eilanden en de hoogste berg van Curaçao beklimmen, lees dan vooral verder! 

Ondanks dat Curaçao een van de meest populaire eilanden van de Antillen is, met een groot toeristisch aanbod, bestaat 75% van het eiland nog steeds uit ruige natuur en uitgestrekte landerijen, onder andere van vroegere plantages. Aan de westkant liggen tal van kleine baaitjes en prachtige stranden. Daarnaast beslaat een uitgestrekt natuurgebied in het zuidoosten zelfs 10% van het eiland, maar het is privé eigendom en daardoor niet toegankelijk voor het publiek.

Waar vind je de nationale parken?

De 2 nationale parken Christoffelpark en Shete Boka zijn gelukkig wel open voor het publiek en hebben ons verrast met hun pure schoonheid, wat een goede indruk geeft van de natuurlijke diversiteit van het eiland! Beiden zijn gelegen in de dunbevolkte regio Bandabou. Hier ervaar je nog het echte Curaçao, met zijn eindeloze wegen door de natuur, waar je onderweg menig warawara, wilde geit en af en toe wat lokale huizen en authentieke winkeltjes tegenkomt.

Overnachtingstips

Natuur in het Christoffelpark

Naturescanner Naomi verkende het Christoffelpark tijdens een begeleide tour met natuurgids Cyriel van CARMABI (Stichting voor Caribisch natuurbehoud). Sinds 1978 officieel een Nationaal Park en met zijn 23 km², het grootste en meest biodiverse natuurgebied van het eiland en zelfs van de ABC-eilanden. Hier vind je 67% van alle plantensoorten van het eiland en tevens het hoogste punt van Curaçao, de Sint-Christoffelberg. 

Cactussen op Curaçao
© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

Je kan dit gevarieerde park ook op eigen houtje verkennen met de auto, fiets, te paard of te voet, nadat je bij het bezoekerscentrum een toegangskaartje hebt gekocht voor $15. Voor kinderen, groepen en locals gelden gereduceerde tarieven. Dit komt natuurlijk direct ten goede aan het onderhoud van het park. Een kaartje kopen is mogelijk tot 13u30, al is het park reeds geopend van 6 uur ’s ochtends tot 14.00 uur ’s middags.

1. Routes in het Nationale Park

Er zijn 2 goed onderhouden autoroutes, toegankelijk met elk type auto. Maar met 8 verschillende hiking trails is er te voet nog veel meer te zien en kan je tevens de Christoffelberg beklimmen. Elk pad is verschillend met zijn eigen unieke landschap en uitzichtpunten.

De 4 routes aan de noordkant zijn relatief makkelijk en hier heb je kans om herten te spotten. Aan de Christoffelberg kant zijn 3 routes die wat uitdagender zijn, waarvan 1 pad uitsluitend toegankelijk is met een gids. 

Met gids op pad in Christoffelpark
© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

Het meest populair is het Christoffelberg pad, die je in 2-3 uur via een duidelijk gemarkeerde route direct naar de top leidt voor de meest weidse uitzichten over het eiland. Goed om te weten dat het vanaf het bezoekerscentrum nog best een stuk lopen is naar het begin van de officiële trail. Dit kan de hike verlengen met een uur en daarom is het sneller om direct naar het begin van de wandelroute te rijden, waar je je auto kan parkeren, vanwaar de tocht naar boven nog zo’n 2 uur duurt.

2. Christoffelberg beklimmen

De berg van Curaçao! Met zijn steile stukken, waarbij je soms behoorlijk moet klauteren, is dit geen makkelijk pad en zeker niet geschikt om later in de ochtend te doen. Tevens is het na 10u00 ook niet meer toegestaan dit pad te begaan in verband met de hogere temperaturen. 

Beklimming van de Christoffelberg
© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

Voor de mooiste ervaring kan je het beste vanaf 6u00 in de ochtend starten om de zonsopkomst aan de top mee te maken. Een goede conditie, genoeg water, stevige hiking schoenen, een hoed, zonnebrand crème en insectenspray zijn hierbij wel vereisten, maar de uitzichten vanaf de top zijn het waard!

3. Flora en fauna in het Christoffelpark

Tijdens onze tour door het Christoffelpark zijn we met een jeep door het park naar de mooiste uitzichtpunten geleid, waarbij onze gids van alles wist te vertellen over de planten en dieren en unieke landschapscombinaties. Een handige en interessante manier om meer te zien en te leren over het park in slechts een paar uurtjes. 

In het Christoffelpark vind je zowel bergachtige gebieden als woestijnachtige stukken, afgewisseld met tropische vegetatie in de hoger gelegen delen door de grotere regenval. Het droge klimaat heeft gezorgd voor een unieke flora en fauna die hier perfect op afgestemd zijn. Zo vind je hier xerofytische planten, met dikke bladeren waar water in opgeslagen wordt voor droge periodes, aloë vera, agaves en veel verschillende cactussoorten.

Bromelia Curaçao
© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

Sommige planten, zoals de kadushi cactus, worden gebruikt in de lokale keuken, om de typisch Caribische cactussoep te maken. En daarnaast vind je hier diverse tropische planten zoals orchideeën, bromelia’s en passiebloemen.
Ook is dit een belangrijk vogelgebied en zijn er een groot aantal bijzondere vogelsoorten te vinden, waaronder de rode flamingo, de Caribische troepiaal, kolibries, maar ook geiten, ezels, konijnen en witstaartherten komen hier in het wild voor. Om deze te kunnen spotten is een excursie met gids zeker aan te raden, deze starten al vanaf $25 p.p.
Er zijn diverse tours in Christoffelpark online te boeken

4. Historie in het natuurgebied

In het oosten van het natuurreservaat liggen nog een aantal bijzondere bezienswaardigheden, zoals grotten en restanten van 3 plantages en hun slavenhuisjes. Het zijn voornamelijk ruïnes, maar in een van de landhuizen is nu het Savonet Museum gevestigd. Interessant om te bezoeken als je meer te weten wilt komen over het koloniale verleden van Curaçao. De entree is inclusief bij de toegang voor het Christoffelpark, maar ook los verkrijgbaar voor $3 en gratis voor kinderen.

Tips voor vervoer

Christoffelpark bezoeken

Ga je zelf binnenkort naar het eiland en ben je ook een fervent natuurliefhebber? Dan mag een bezoek aan het Christoffelpark Nationaal Park en de hoogste berg van Curaçao niet ontbreken. Bekijk voor meer informatie over andere natuurgebieden ook onze algemene Curaçao pagina.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!