Ga naar content

Karmelgebergte

Mooiste plekken Israël - Het grootste nationale park van Israel, Mount Carmel National Park, bestaat uit meer dan 10.000 hectare aan bossen vol pijnbomen, eucalyptus en cipressen. Het park biedt talloze fiets- en wandelpaden, natuurreservaten en meer dan 250 archeologische vondsten uit de prehistorie.

Natuur bij Haifa

Daar waar Jeruzalem bekend staat als centrum van religie en Tel Aviv befaamd staat voor haar straatcultuur, is Haifa de stad die omringd wordt door natuur. Je hoeft er nooit ver te reizen om in het groen te zijn, bijzondere planten te zoeken en vogels te spotten.

Bezienswaardigheden in Carmel National Park

Met een combinatie van natuur en geschiedenis biedt Mount Carmel National Park volop bezienswaardigheden. Allen goed bereikbaar per auto, maar ook om te wandelen en fietsen kun je er terecht. Een aantal van de mooiste plekken in het Karmelgebergte uitgelicht:

1. Karmelberg

  Het park dankt haar naam aan de Karmelberg die op zo'n 24 kilometer van de kust tussen Hadera en Haifa uit de vlakte opstijgt. De piek is niet hoger dan 546 meter boven zeeniveau, maar biedt indrukwekkende uitzichten over de Middellandse Zee in het westen en de Alona en Jazreel valleien in het oosten.

  2. Carmel Hay-Bar natuurreservaat

  Dit reservaat staat in het teken van diersoorten die met uitsterven bedreigd worden. Ze krijgen hier de ruimte om zich voort te planten met als doel de diersoorten weer terug te brengen in het wild. Zo vind je in het reservaat onder andere Mesopotamische damherten, reeën, gieren en andere roofvogels. Het natuurreservaat is op zaterdagen en feestdagen open voor publiek. Op andere dagen is het gebied alleen door groepen te bezoeken. Een reservering is daarbij wel een vereiste.

  3. Carmel Horn (Keren Hacarmel, Muhraka) klooster

  Bezoek het klooster waar, volgens de traditie, profeet Elijah aan de mensen bewees dat hij een echte profeet was. Vanaf het dak van het klooster heb je een geweldig uitzicht over de noordelijke valleien, de Kishon rivier, Ramat Menashe en de heuvels van Galilee.

  4. Nahal Me'arot natuurreservaat

  Dit natuurreservaat werd in 2012 toegevoegd aan de World Heritage-lijst van UNESCO vanwege de prehistorische grotten die een goed beeld geven van het leven van de mens in die tijd. In Me'arat HaNahal is tevens een audiovisueel spektakel te zien over deze geschiedenis.

  5. Memorial

  Aan de zuidkant van de route naar Bet Oren (Route 721) bevindt zich een gedenkplaats voor de 44 mensen die omkwamen in de brand die in 2010 uitbrak op de berg. Vanaf het memorial loopt er een wandelroute naar de Mishmar Hacarmel boerderij (Khirbet Shelaleh) en de Oren rivier.

  Wandelen in Mount Carmel National Park

  Met een diversiteit aan wandelpaden door bossen, langs kliffen en over de Karmelberg, biedt het park mogelijkheden voor wandelaars van ieder niveau. Om een idee te geven van de mogelijkheden lichten we een aantal wandelroutes voor je uit:

  Horshat HaArbaim (niveau: makkelijk) - Tijdens deze wandeling loop je een rondje van 1,5 kilometer langs eeuwenoude eikenbomen en een uitkijkpunt met zicht op de baai van Haifa.

  Kelah rivier (niveau: makkelijk) - Deze 3 kilometer lange ronde loopt door bossen en langs kliffen. Het pad komt langs een geologische inkeping die ook wel bekend is als een van de symbolen van het Karmelgebergte. In het gebied zijn Mesopotamische damherten uitgezet in het wild.

  Sfunim Stream en de Megadim klif (niveau: middelmatig) - Deze 4 kilometer lange route biedt onder andere een grote grot, laag groeiende bossen en uitzicht over de kustvlakte vanaf de top van de Megadim klif. Let op: dit pad bevat een korte, maar zeer steile klim.

  Yagur Stream (niveau: moeilijk) - Deze 5 kilometer lange ronde loopt van Ussefiya naar Kibbutz Yagur en is vooral geschikt voor de ervaren loper. Onderweg kom je onder andere plekken tegen waar gevallen rotsen de route een stevige uitdaging maken.

  Neder Stream en Galim Stream (niveau: moeilijk) - Het pad daalt af langs Neder Stream naar de En Kedem bron en door langs de Galim Stream. Start- en eindpunt zijn vlakbij Haifa University, maar let op, dit 8 kilometer lange pad is enkel geschikt voor ervaren hikers.

  Fietsen in het Karmelgebergte

  Het Karmelgebergte biedt indrukwekkende uitzichten langs uitdagende tracks voor mountainbikers. Het terrein is rotsachtig en de berg bevat een aantal van de langste afdalingen van Israël. Zowel de ervaren als meer beginnende mountainbiker kan terecht in het gebied aangezien er bijna 30 tracks te vinden zijn die variëren van makkelijk tot zeer moeilijk. Verdiep je ter plaatse in de diverse routemogelijkheden en geniet onderweg van de adembenemende uitzichten.

  Dieren in Mount Carmel National Park

  Tot aan het begin van de 20e eeuw was de Karmelberg een toevluchtsoord voor vele diersoorten, maar de aanwezigheid van de mens heeft daar grote verandering in teweeggebracht. De Mesopotamische damherten en reeën waren er amper nog te vinden en de gazelles bleken bijna geheel verdwenen. Maar in de afgelopen decennia werd er hard aan gewerkt om daar verandering in te brengen waardoor er weer meer en meer dieren te vinden zijn. Zo is het Carmel Hay-Bar natuurreservaat een bron van leven voor onder andere damherten en reeën. Ook de populatie van jakhalzen herstelt zich en de wilde zwijnen zijn na lange tijd nu in zulke grote getale aanwezig dat ze zelfs de bewoners van Haifa tot last zijn.

  Andere dieren in het Karmelgebergte zijn hyena's, dassen en mangoesten. Onder de knaagdieren is vooral de oostelijke rotsmuis een veel geziene gast en de diverse grotten in het gebied bieden ruimte aan verschillende vleermuizensoorten.

  Wat vogels betreft vind je in Mount Carmel National Park onder andere gieren, havikarenden en lannervalken en nachtvogels als de oehoe en de uil van Athene. Maar niet alleen roofvogels bewonen het park rondom het Karmelgebergte, ook zangvogels als de putter, Palestijnse honingzuiger, gestreepte prinia en de winterkoning zijn er te bewonderen als je goed oplet.

  De beste reistijd voor nationaal park Carmel

  Voor heel Israël geldt dat maart t/m mei en september t/m oktober de beste maanden zijn om het land te bezoeken. Combineer je je bezoek aan Mount Carmel National Park met een rondreis door het land dan zijn met name september en oktober geschikt. Voor veel zonaanbidders biedt Israël het hele jaar door mogelijkheden gezien het warme klimaat, maar de ondernemende reiziger mijdt het land beter tussen mei en september aangezien het kwik dan erg hoog kan oplopen. Het voor- en najaar zijn voor natuurliefhebbers beter geschikt met aangenamere temperaturen en weinig neerslag.

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Martine van Dorsten
  Geschreven door
  Martine van Dorsten
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!