Ga naar content

Israël

Israel is een bijzonder veelzijdig land; naast heilige plaatsen en oude cultuursteden, is de natuur in Israel zeer verrassend en zijn er veel mooie gebieden te combineren tot een bijzondere vakantie. Zo kan je mooie stranden en mystieke woestijnen in één rondreis in Israël combineren. Naturescanner helpt je bij het plannen van een natuurreis langs de mooiste plekken in Israël.

Natuur in Israël

Israël heeft een zeer veelzijdig landschap. Grosso modo vind je in het noorden van het land de bergen, in het zuiden de woestijnen en aan de zeeën prachtige stranden. In de bergen wordt 's winters aan wintersport gedaan, in de overige seizoenen kan je er aangenaam wandelen, fietsen of andere outdoor activiteiten beoefenen. Israël is tevens een wijnland. Het staat niet echt bekend om de verbouwing van wijn, maar heeft wel 5 streken, waarvan de Golanhoogten en Karmel de belangrijkste zijn.

De Israel Pass is een pasje waarmee je makkelijk toegang hebt tot openbaar vervoer en de vele natuurparken. Hou er rekening mee dat in sommige periodes van het jaar de parken in Israël vroeg sluiten. Dit om de dieren ook voldoende rust te bieden en te zorgen dat iedereen voor zonsondergang het gebied heeft verlaten.

Mooiste plekken in Israël

Wat zijn de mooiste gebieden en voornaamste bezienswaardigheden in Israël om te zien tijdens een natuurreis? Wil je een compleet overzicht van alle hoogtepunten en bezienswaardigheden van Israël, dan is een goede reisgids aanbevolen. Kijk voor een breed aanbod bij reisboekhandel De Zwerver.

1. Woestijnen in Israël

In het Golangebied kan je naast wijnwandelen ook tochten maken met jeeps. Maak ook een kamelentocht door de Judea woestijn bij Arad (Dode Zee) en slaap onder een betoverende sterrenhemel. Ontdek daarnaast de fraaie Jordaanvallei.

Mooiste plekken Israël
Deel op Pinterest

Een bijzonder natuurfenomeen (dat overigens op het reisprogramma staat van de meeste groepsreizen in Israël) is de Negev woestijn, die zich uitstrekt over het zuidelijke deel van Israël. Hier kan jeeptochten maken, mountainbiken, wandelen en een bezoek brengen aan de indrukwekkende Ramon krater, de grootste krater wereldwijd. De krater is maar liefst 40 km lang.

2. Zeeën in Israël

Een van de bekende hoogtepunten van Israel is de Dode Zee. Een unieke ervaring is het om te drijven in het zoute water van de Zee. De Dode Zee is eigenlijk een meer en ligt maar liefst 400 meter onder de zeespiegel en is daarmee het laagste punt op aarde, althans op de aardoppervlakte. Het is niet alleen ontzettend leuk om te drijven op de Dode Zee, het schijnt ook nog eens heilzaam te zijn tegen bepaalde huidaandoeningen, zoals psoriasis.

In Ein Bokek zijn dan ook enkele belangrijke wellness centra en kuuroorden gevestigd en hiermee trekt het meer toeristen die op zoek zijn naar wellness in Israël. Daarnaast vind je in de omgeving verscheidene historische steden. Aan de Rode zee en de Middellandse Zee bevinden zich mooie zandstranden, en je kunt er prachtig duiken of snorkelen.

3. Stranden Israël

De stranden van Israël behoren zeker tot de mooiste plekjes van het land. Wil je aan het einde van je reis nog even bijtanken, dan heb je keuze uit vele soorten stranden aan een van de drie zeeën. Met name Tel Aviv heeft mooie stranden (waaronder het hippiestrand van Banana beach) om heerlijk te zwemmen in de Middellandse Zee.

Stranden Israel
Deel op Pinterest

Maar ook elders zijn er mooie stranden: kitesurf paradijs Beit Yannai bij de Middellandse Zee, surfersparadijs Dado Zamir bij Haifa, Coral Reef Beach bij de Rode Zee, Mineral Beach bij de Dode Zee. Dor Habonim is een prachtig strand, ten zuiden van Haifa, dat populair is voor een vakantie met kinderen in Israël. Bovendien bevindt het zich in een natuurgebied. Bij de woestijnbadplaats Eilat aan de Rode Zee kan je zwemmen met dolfijnen en genieten van een heerlijke strandvakantie.

4. Natuurgebieden

Wist je dat Israël honderden natuurgebieden omvat? De meeste hiervan zijn makkelijk te bereiken en erg rustig. Om het aantal bezoekers beperkt te houden, werd er zelfs een reserveringssysteem ingevoerd voor elk natuurpark.

Laten we in het noorden van het land beginnen. Rond de stad Haifa kan je het Karmelgebergte in trekken. Een fijn gebied om te wandelen, fietsen of dieren te spotten.

Enot Tsukim aan de Dode Zee is het laagst gelegen natuurreservaat ter wereld. Naast prachtige natuur zijn hier
interessante archeologische opgravingen gedaan. Trek er op uit met een gids en leer alles over de bijzondere fauna en flora van dit gebied.

Het is heerlijk om je vakantie bij het strand te eindigen en Eilat, aan de Golf van Akaba, in het uiterste zuiden, is onze favoriete kustbestemming.

Draag een steentje bij - In Israël kan je deelnemen aan schoonmaakactie Clean up the Beach of als vrijwilliger mee helpen aan het netjes houden van wandelpaden met Volunteer for Nature

Fietsen en wandelen in Israël

De grote diversiteit aan natuurparken biedt net zo veel mogelijkheden om te hiken en te mountainbiken. Ken je bijvoorbeeld de meerdaagse Eilat Mountains Trail al, waarbij je verschillende woestijngebieden te voet doorkruist?

Of wandel in de voetsporen van Jezus op de Jerusalem Way. De pelgrimsroute voert door het vruchtbare land van Galilea, langs olijfbomen, fruitbomen en rijke kibboetsen. Later ontdek je Jericho en het desolate en ruige woestijnlandschap van Judea. Wandel door de imposante Wadi Qelt kloof, op zoek naar een verborgen klooster, en drink thee bij Arabische bedoeïenen.

De Israel Bike Trail is een 300 km lange fietsroute in het zuiden van Israël, die Makhtesh Ramon met Eilat verbindt.

Cultuur

Israël, het heilige land, is uiteraard een soort van cultureel centrum van het Midden-Oosten. Naast Jeruzalem en Tel Aviv, vind je hier tal van archeologische vindplaatsen en andere culturele bezienswaardigheden. Bezoek bijvoorbeeld de grafstenen in Nitzana National Park.

In Korazim National Park kan je tegenwoordig zelfs mee doen aan een gave archeologische activiteit, waarbij je zelf mee op onderzoek mag trekken.

In Caesarea National Park werden recent de ruïnes ontdekt van een Byzantijnse Kerk. Ook dat is erg interessant.

Vakantie in Israël

Een vakantie in Israël is makkelijk zelf te regelen. Transavia vliegt op Tel Aviv en Eilat. Wil je meer zekerheid, kies dan voor een georganiseerde vakantie.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!