Ga naar content

Saoedi-Arabië

De afgelopen maanden hebben wij veel contact gehad met de toeristische sector van Saoedi-Arabië. Onze eerste reactie toen ze contact met ons namen, was waarschijnlijk dezelfde als die van jou: Saoedi-Arabië? Maar, dat is toch niet toegankelijk en hoe zit het dan met de vrouwenrechten enz?

Saudi-Arabië opent zijn grenzen

Het klopt, tot voor kort zat het Arabische land potdicht en was reizen naar Saudi-Arabië niet denkbaar. Maar de Kroonprins wil de economie minder laten draaien op olie en heeft als doel om voor 2030 de grootste en voornaamste reisbestemming van het Midden-Oosten te worden.

En je weet, in Saudi-Arabië is er geld. Dus als zij iets willen, dan komt het er ook. Er wordt momenteel dus druk geïnvesteerd in infrastructuur. Bij de Rode Zee rijzen hotels en resorts als paddenstoelen uit de grond en het reisaanbod werd goed uitgedacht. Je merkt aan alle plannen dat ze rekening houden met de wensen uit het Westen. Ook over duurzaam toerisme en outdoor activiteiten wordt serieus goed nagedacht. 

Deel op Pinterest

In eerste instantie zal het land 13 hoogtepunten in de kijker zetten voor toeristen. Niet dat dit de enige plekken zijn die toegankelijk zijn, maar het worden wel de speerpunten van hun toeristische campagnes.

Maar hoe zit het dan met vrouwenrechten?

In de vele gesprekken kwam dit uiteraard vaak naar boven. Wel, er lijkt echt wel wat te veranderen in Saoedi-Arabië. Vrouwen mogen weer zelf auto rijden, kinderen krijgen goed onderwijs, het is bij wet bepaald dat vrouwen en mannen die dezelfde functie hebben hetzelfde loon moeten krijgen en in bepaalde regeringstakken heeft men de eis ingesteld dat minimaal 30% van de functies door vrouwen wordt bezet. Een hoofddoek is niet verplicht.

Toerisme zou wel eens heel goed kunnen zijn voor deze nieuwe bestemming!

Verder is het een conservatief land, en is het zowel voor mannen als vrouwen de regel dat men in publieke ruimtes en in het openbaar schouders en knieën bedekt. Maar hotels mogen hun eigen regels hanteren en dat betekent dat je binnen de muren van een hotel wel korte broek en T-shirt aan mag. En ook badpak of zwemshort dus.

Volgens de mensen die wij spraken is het volkomen veilig voor vrouwen om alleen te reizen.

Mooiste plekken in Saudi-Arabië

Wat zijn de hoogtepunten om te zien, hoe is de natuur in Saoedi-Arabië? Wel, laten we beginnen met uit te leggen dat het een gigantisch groot land is. Om van het uiterste zuiden naar het uiterste noorden te vliegen, doe je er 3,5 uur over. In het noorden lijkt de natuur op Jordanië. In het zuiden kom je architectuur tegen zoals in Yemen en dan heb je nog de hele westkust die aan de Rode Zee ligt.

1. Rode Zee

Maak kennis met het nieuwe duikersmekka van deze Wereld. Met een 2640 km lange kustlijn (Rode Zee en Perzische Golf) is hier een enorm aanbod van stranden, mooie, ongerepte snorkel- en duikplekken.

2. Tabuk regio

Bijzonder mooi is Tabuk in het noorden van Saudi. Hier vind je landschappen die je zullen versteld doen staan. Het lijkt wel een andere planeet, zo bijzonder. Woestijnen die lijken op die in Jordanië of Utah in Amerika, kloven, wadi's en gigantische rotswanden en pilaren.

Madain Saleh Al Hijr Al Ula Tabuk
Deel op Pinterest

Naast indrukwekkende natuur bevinden zich hier enkele monumenten die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.

3. Riyad

De hoofdstad van het Koninkrijk is Riyad, een super moderne stad, met wolkenkrabbers, winkelcentra en talrijke restaurants naar ieders wil. Laat je verrassen tijdens je bezoek. 

Riyad hoofdstad
Deel op Pinterest

Tegen de stad aan liggen nog andere mooie plekken om te bezichtigen, zoals de oude stad van Al-Diriyah. Hypermodern en eeuwenoud liggen hier op een steenworp van elkaar.

In de buurt van Riyad zijn verschillende natuurlijke bezienswaardigheden, zoals de Edge of the World, The Hidden Cave en Sadus Lake. The Edge of the World is een prachtige rotswand, met daarachter een plateau. Je vindt hier rotsformaties en kliffen van wel 300 meter hoog, het is waanzinnig en zo bijzonder omdat het zo onbekend is!

Edge of the World
Deel op Pinterest

4. Al Qarah

Vanaf Riyad kan je een daguitstap doen naar Al Asah, Al Qarah, richting Bahrein. 

Al Qarah
Deel op Pinterest

Combineren met andere landen

Het is mogelijk om verschillende landen te combineren. Zo sprak ik een lokale reisaanbieder die een "Holy Land" reis aanbiedt door 4 landen: Jordanië, Israël, Saoedi-Arabië en Egypte.

Wil je meer weten over reizen naar het Midden-Oosten, lees dan onze informatie over de andere landen. Het is aanbevolen om altijd even de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen alvorens je een vakantie naar Saoedi-Arabië gaat plannen.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!