Ga naar content

New Mexico

Reizen in de USA - New Mexico in Amerika - een staat grenzend aan Arizona, Colorado en Utah en samen ook wel the Four Corners genoemd – heeft een oppervlakte van ruim 315.000 km² en grenst in het zuiden aan Mexico.

Natuur in New Mexico

Waar Utah en Arizona een keur aan Nationale Parken, State Parks en prachtige natuurgebieden dicht bij elkaar hebben liggen, moet je in New Mexico behoorlijke afstanden afleggen om van het ene mooie natuurpark naar het andere te reizen. Wie hier de tijd voor neemt wordt echter beloond met prachtige natuur.

Mooiste plekken New Mexico

Wat zijn mooie plaatsen en natuurgebieden die je gezien moet hebben? Henneke van Schaik bezocht het gebied reeds meerdere keren en geeft ons een aantal tips voor een rondreis in New Mexico.

1. Natuurparken in het zuiden

In het zuiden van New Mexico vind je o.a. Carlsbad Caverns National Park, het White Sands National Monument, City of Rocks State Park en Gila Cliff Dwellings National Monument.

2. Natuur in het noordwesten

In het noordwesten, nabij de hoofdstad Santa Fé vind je Kasha-Katuwe Tent Rocks National Monument. De bizar gevormde rotsen hier doen wat denken aan Cappadocië in Turkije. 

Kasha Katuwe rotsen
Deel op Pinterest

Nog wat dichter bij de grens met Arizona vind je de Bisti Badlands Wilderness en het Ah-Shi-Sle Pah Wildernes Area, een gebied waar veel fossielen en zelfs een bijna compleet skelet van een dinosaurus zijn gevonden.

3. Shiprock

Bijzonder fraai om te zien is ook Shiprock, een 540 meter hoge rotsformatie in New Mexico. De rots bevindt zich in een Navajo reservaat, op ca. 20 km van de stad Shiprock. De piek is van vulkanische oorsprong en dankt zijn naam aan een 19e-eeuwse klipper.

Shiprock
Deel op Pinterest

Bergbeklimmers zien Ship rock als een mooie uitdaging, maar er is veel weerstand van de Navajo's. Voor hen heeft de rots een grote historische en religieuze waarde; de legende zegt dat de indianen vroeger op de rots leefden.

4. Bisti Badlands

We waren onlangs ook in de gelegenheid om dit bijzondere landschap te bezoeken. De Bisti Badlands vind je zo’n 40 mijl ten zuiden van de plaats Farmington. Het gebied is heel uitgestrekt en je kunt hier eindeloos dolen tussen kleine kloven en bizar gevormde hoodoos, die de fantasie prikkelen. Bisti Badlands heeft een oppervlakte van 16 km², en is onderdeel van de 182 km² grote Bisti/De-Na-Zin Wilderness. 

Bisti Badlands
Deel op Pinterest

Het gebied kent geen uitgestippelde paden en hikes, dat maakt een gps of een goede wandelkaart onmisbaar, je kunt er gemakkelijk verdwalen tussen de vele heuvels en talrijke kloven. Maar juist het ontbreken van vaste routes is één van de charmes van Bisti Badlands, je kunt er eindeloos ronddwalen en genieten van de bijzondere landschappen die hier in de loop van duizenden jaren zijn ontstaan.

Wie van afgelegen, eenzame natuurgebieden houdt, komt hier volledig aan zijn trekken!

Bereikbaarheid

Farmington is de dichtstbijzijnde plaats. Via de Highway 371 en een goed berijdbaar, onverhard pad van zo’n 3 mijl bereik je een kleine parkeerplaats. Vanaf hier kun je via een brede wash - een droge rivierbedding - kiezen voor rechtsaf: je bereikt dan al snel de diverse kloven van wit gesteente, die je kunt verkennen.

Als je verder de wash inloopt kun je op een gegeven moment linksaf slaan. Je bereikt dan een gebied, met rode, duinachtige heuvels. Ook hier kun je doorheen dwalen en kom je de kenmerkende formaties tegen van heuvels en hoodoos met afgeplatte stenen er bovenop. 

Rockformaties Bisti Badlands
Deel op Pinterest

Hoewel er weinig vegetatie is in de Bisti Badlands, kom je in het voorjaar toch ook wel mooie bloemen tegen.

Het gebied ligt afgelegen en is weinig toeristisch. In het voorjaar is de temperatuur hier aangenaam. Zomers kan de temperatuur fiks oplopen. Het is dus belangrijk om voldoende water mee te nemen, zeker als je ver de Badlands intrekt. Een kilometer of 8, 9 heb je hier, al dwalend, zó gelopen.

Omdat de Bisti Badlands redelijk noordwest in New Mexico liggen, is dit natuurgebied gemakkelijk in te plannen in een rondreis door Utah en Arizona.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Henneke van Schaik
Geschreven door
Henneke van Schaik
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!