Ga naar content

Reistips Afrika

Wil je op natuurreis in Afrika? Hier vind je handige Afrika reistips om goed voorbereid op weg te gaan. Per land vind je nog veel meer nuttige tips om een reis samen te stellen of een georganiseerde groepsreis te boeken.

Waaraan denken als je gaat reizen in Afrika?

Enkele handige reistips voor jouw reis naar Afrika.

1. Waar kan ik overnachten in Afrika?

Overnachten in een nationaal park kan vaak in een van de 'rustkampen'. De accommodaties variëren van tentenkampen tot luxe lodges met zwembad. De faciliteiten zijn vaak goed geregeld. Een overnachting kan in veel Afrikaanse landen wel prijzig zijn, maar is het geld meer dan waard.

Wanneer je een volledig verzorgde reis boekt, dan zijn de overnachtingskosten al meegerekend. In sommige landen, zoals Namibië, is de leukste manier om te overnachten een jeep met tent op het dak: je komt dan veel meer in contact met de natuur en de geluiden van de savanne. Hou er rekening mee dat het in de woestijn erg koud kan zijn 's nachts.

2. Welke kleding neem ik mee?

Over het algemeen is het warm in Afrika, maar zeker naar het zuiden toe kan het 's nachts erg koud zijn. Sommige toeristen laten zich nog flink verrassen door de kou bij aankomst in de ochtend of avond op de luchthaven. Daarom is het verstandig om met laagjes te werken. Een afritsbroek en een fleece trui voor 's avonds zijn goede opties. Houd er rekening mee dat je kleding snel vies wordt door het vele stof.

3. Waar betaal ik mee?

Bijna elk Afrikaans land heeft een verschillende munteenheid. Naast deze munteenheid kan je prima met Amerikaanse dollars betalen. Dit heeft meestal zelfs de voorkeur bij de lokale bevolking. De euro kan ook gebruikt worden om mee te betalen, maar de bevolking vindt het vaak nog lastig rekenen met onze munteenheid. Soms kan je ook ter plaatse pinnen, maar het is niet ongebruikelijk dat de pinautomaat niet werkt. Het wordt aangeraden om ongeveer 100 dollar contant op zak te hebben, voor de gebruikelijke fooien voor de chauffeur, gids, luchthavenbelasting etc.

In West-Afrika heeft men een voorkeur voor de euro (de meeste valuta in West-Afrika zijn gekoppeld aan de euro), in Oost-Afrika de dollar en in zuidelijk Afrika maakt het niet uit.

4. Vaccinaties en gezondheidsrisico's

Hou tijdens een reis naar Afrika altijd rekening met malaria. Voor veel landen in Afrika zijn vaccinaties verplicht en dien je malariatabletten te nemen.

Op de site van Travelclinic kan je alle informatie vinden over vaccinaties en gezondheidsrisico's. Houd er rekening mee dat inenten vaak ruim 6 weken van te voren moet gebeuren. Informeer goed naar overige risico's voor de gezondheid, zoals ebola en andere ziekten.

Een handig ding voor op je paklijst is deze klamboetent.

5. Reisverzekering

Veel landen in Afrika zijn veilig om te bezoeken. Toch kan het gebeuren dat waardevolle spullen worden gestolen of gewoon kapot gaan. Je bent dan blij als je een goede reisverzekering hebt afgesloten.

6. Reisvisum en veiligheid reizen Afrika

Voor sommige landen is een speciaal visum nodig dat ruim voor je bezoek aangevraagd dient te worden. Daarnaast kan het zijn dat er voor onveilige landen een negatief reisadvies geldt. Op de site van Minbuza zie je precies voor welk land je een visum nodig hebt en welk reisadvies er geldt. Bekijk ook onze tips voor veilige bestemmingen in Afrika.

Bekijk ook eens tips voor Nationale Parken Afrika.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!