Ga naar content

Wintervakantie

Scandinavië - In de zomer domineren groene landschappen, helderblauwe wateren en bloeiende bomen en bloemen de regio. Maar ook in de winter stelt de Scandinavische natuur niet teleur; een groot deel van het Hoge Noorden verandert dan langzamerhand in een magisch winterwonderland. Onze partner Nordic zet vier unieke winterbestemmingen, ver weg van de massa, voor je op een rij.

4 unieke bestemmingen voor een wintervakantie

Wat te doen in de winter in Scandinavië en het noorden van Europa? Met deze tips droom je alvast weg naar een winterse sprookjeswereld.

1. Overweldigende natuur in IJsland

In de winter wordt het mystieke landschap van IJsland met een deken van sneeuw bedekt. Met ijzers onder je schoenen gebonden kun je indrukwekkende tochten over de blauwwitte gletsjers maken. De oneindige uitzichten over het intrigerende ijslandschap doen je geloven dat je hier op een onaardse plek bent beland. Waar in de zomer smeltwater zich een weg baant onder het ijs van de gletsjer, vormen zich ’s winters wonderlijke ijsgrotten en tunnels, die je onder begeleiding van een professionele gids kunt bezoeken.

IJsland wintervakantie
Deel op Pinterest

Vulkanen en geisers
In het vulkanische landschap kun je actieve geisers bewonderen, een uniek natuurverschijnsel, dat je op nog maar weinig plekken in actie kunt zien. Zie hoe het water tot wel twintig meter de lucht in kan schieten vanuit de geiser Strokkur.

Het contrast tussen water en vuur komt nergens zo beeldend tot leven als op IJsland. Wandel je eerst nog door bevroren ijsgrotten, maak je vervolgens in Raufarhólshellir kennis met de kracht van vuur. Stap de met ijssculpturen omgeven ingang van deze lavatunnel binnen en volg het pad dat de lava duizenden jaren geleden ook volgde.

Baden in geothermische warmwaterbaden, orka’s spotten, overweldigende watervallen, zwarte lavastranden en kansen op het noorderlicht: nergens in Europa is de natuurpracht zo machtig en uniek als in IJsland. Lees meer over winter in IJsland.

2. Unieke zeereis met de Hurtigruten

Van oudsher is het een postroute, maar tegenwoordig staat de Hurtigruten-reis bekend als één van de mooiste zeereizen ter wereld. In de winter steken de zwarte steile bergen van de Vesterålen en de Lofoten fel af tegen de besneeuwde bergtoppen.

Bijzonder fenomeen: het noorderlicht
Het desolate, ruige landschap dat ver boven de poolcirkel aan je voorbijtrekt is fascinerend. Doordat je op jouw schip ver van de bewoonde wereld bent, zijn de omstandigheden om het noorderlicht te spotten ontzettend gunstig. Wil jij dit natuurfenomeen niet missen? Je kunt het Aurora Alarm activeren in je kajuit, zo ben je er snel bij wanneer het dansende licht aan de hemel verschijnt. 

Hurtigruten winterreis
© Nordic
Deel op Pinterest

Door de jaren heen zijn er verschillende mythologieën ontstaan over het lichtspektakel, zo zou dit aan de hemel ontstaan door de wapenuitrusting van strijdende godinnen. Wetenschappelijk gezien worden er bij hoge zonneactiviteit (Coronal Mass Ejection) elektrisch geladen deeltjes de ruimte in geslingerd.

Het magnetische veld van de aarde zorgt ervoor dat de deeltjes alleen via de noord- of zuidkant de aarde kunnen treffen. Wanneer ze binnen de atmosfeer met zuurstof en stikstof in aanraking komen veroorzaakt dit magische rode en groene kleuren aan de hemel.

Uitstapjes op het vaste land
Tijdens de zeereis meert het schip, dat klein genoeg is om zich behendig door de betoverende fjordenkust te manoeuvreren, aan in talloze havens waar verschillende excursies mogelijk zijn. Een unieke kans om een sneeuwschoenwandeling of huskytocht door een magisch winterwonderland te maken of met langlaufski’s ondergebonden de natuur op het land te aanschouwen.

3. Midden in de wildernis in Lapland

De eerste sneeuwvlokken dwarrelen vaak al in september neer op de Lapse wouden en rondom november is heel Lapland bedekt onder een dik pak sneeuw. De periode voor een wintervakantie in dit gebied is dus vrij lang. Hoog boven de poolcirkel, te midden van de wildernis liggen de lodges van Nordic.

Lodges Nordic
© Nordic
Deel op Pinterest

Een houten hoofdgebouw, met meestal een receptie, lounge, restaurant en wat kamers vormen hier de basis. Met verder vaak alleen een huskykennel, soms nog wat losse chalets en een wellness om de lodge heen, is er in de verste verte geen bewoonde wereld te vinden.

Hier begint het ontdekken van het échte Lapland. De uitgestrekte bossen waar de takken van de bomen buigen onder een dikke laag sneeuw, bevroren meren en heuvels met oneindige vergezichten kun je op verschillende manieren verkennen.

Sneeuwschoenwandeling
Nadat je je in de door de lodge verschafte winterkleding hebt gehesen, bind je een soort tennisrackets onder je voeten. In het begin een beetje onwennig, maar al snel trotseer je besneeuwde paden als een ware avonturier. Tijdens een sneeuwwandeling is er tijd om stil te staan bij de verschillende flora en fauna die je tegen komt en de sporen die sneeuwhazen, rendieren en andere dieren hebben achtergelaten te ontcijferen. Een ervaren gids vertelt je er alles over, terwijl jouw sneeuwschoenen je van de gebaande paden door de diepsneeuw helpen. Een actieve tocht, waarbij je je helemaal één voelt met de natuur om je heen.

Sneeuwschoenwandeling
Deel op Pinterest

Huskytochten
Witte landschappen trekken aan je voorbij terwijl jij door de sneeuw heen glijdt. Een roedel husky’s trekt de slede voort terwijl jij alleen het geluid van knisperende sneeuw onder de slee en het getrappel van de honden om je heen hoort. Je deelt de slee meestal met één andere persoon en kunt om de beurt de slee besturen, een unieke ervaring! Doordat je op deze manier verre afstanden kunt afleggen kun je de glooiende heuvels, besneeuwde bossen en bevroren meren ontdekken. 

Hondensledetocht winter
© Naturescanner
Deel op Pinterest

IJsvissen
Het echte back to nature gevoel krijg je tijdens het ijsvissen. Tijdens verschillende tochten heb je de mogelijkheid om je geluk te beproeven op een bevroren meer. De gids legt je de fijne kneepjes van het ijsvissen uit zodat de kans groot is dat je jouw zelf gevangen lunch op een kampvuur kunt bereiden.

IJsvissen in Lapland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Noorderlicht boven de poolcirkel
Hoog boven de poolcirkel zijn de kansen om het noorderlicht aan de hemel te zien dansen het grootst. Doordat de meeste lodges van Nordic hier in the middle of nowhere liggen, zonder enige lichtvervuiling, kan je het vaak zelfs vanuit jouw verblijfplaats zien.

4. Knusse dorpjes in Lapland

In Fins Lapland kun je boven de poolcirkel in sprookjesachtige dorpjes de bijzondere Lapse activiteiten combineren met skiën en uit eten gaan. Door de ligging van de dorpjes Levi en Äkäslompolo zijn de noorderlichtkansen hiervandaan ook optimaal. Je gaat hiervoor vaak wel op safari de donkere wildernis in, zodat je jouw kans op deze unieke ervaring vergroot.

Bij Nordic boek je jouw unieke zomer- of wintervakantie, een natuurbelevenis in het Hoge Noorden volledig op maat. Enthousiaste travel designers kennen de bestemmingen door en door en zorgen ervoor dat jij de reis van je dromen kunt maken.

Afbeelding van Anne Valkenburg
Geschreven door
Anne Valkenburg
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!