Ga naar content

Natuur in Moskou

Natuur in Rusland - Moskou is de hoofdstad en de grootste stad van het immense en schitterende Rusland. Het heeft meer dan 14 miljoen inwoners en is beroemd om zijn culturele monumenten. Maar wist je dat de stad Moskou ook prachtige natuur heeft?

Bezienswaardigheden Moskou

Wat is er te zien in Moskou voor natuurliefhebbers en wat zijn de mooiste plekjes van Moskou? 

1. Natuur in het buitengebied van Moskou

Op het moment dat ik dit schrijf vertoef ik in een buitengebied van Moskou. Ik logeer bij een vriendin die tijdelijk in Rusland op een compound woont. Deze bevindt zich ten noordwesten van het centrum van Moskou. Waar ze woont, heb je totaal niet in de gaten dat je in een drukke miljoenenstad verblijft. Er heerst hier namelijk rust. Verder heeft ze een voor- en achtertuin en op vijf minuten loopafstand ben je bij een meer en bos.

Er is in dit bos een bron waarvan de bevolking van de omringende dorpen water aftapt, omdat dit volgens hen geneeskrachtige eigenschappen bevat. Het water is in ieder geval heerlijk koel en zacht. Je komt allerlei vogelsoorten tegen, zoals de specht (bonte en groene), kwikstaarten, merels, koolmezen en kramsvogels. Uilen komen ook in het bos voor, zoals de ransuil en de oehoe. Deze heb ik helaas nog niet gezien, net zomin als wolven. Maar wie weet, kom ik ze nog tegen. 

Wat mij opviel is dat Moskou erg groen is. Bijna overal waar je kijkt, of het nu binnen of buiten het centrum van Moskou is, zie je wel bomen of bloemen. Daarnaast is Moskou heel erg schoon, zowel ondergronds als bovengronds.

2. Parken buiten het centrum van Moskou

Buiten het centrum van Moskou zijn er veel parken, zoals:

 • Central Botanische tuinen (The Central Botanical Gardens of the Russian Academy of Sciences). Deze tuinen zijn tegenwoordig eigendom van de Russische Academie van Wetenschap en zijn verspreid over meer dan 300 hectare in het noorden van Moskou. Het zijn fantastisch mooie tuinen met duizenden zeldzame en exotische planten- en bloemsoorten. Je waant je hier in een paradijs van natuurlijke schoonheid en rust te midden van de drukke metropool Moskou.
 • Sokolniki Park. Dit park ligt ten noordoosten van het centrum. Oorspronkelijk was het voor de tsaren gebouwd als gebied waarin men op valken kon jagen. Tegenwoordig is het een typisch Russisch park met een oude kermis en andere leuke activiteiten voor de kinderen. Als je het park verder inloopt, bevind je je in een ‘wildernis’ van onder meer pijnbomen, sparren, berken, eiken, esdoorns, lariksen en ceders. In dit park kun je ook hazen, eekhoorns, wezels en tientallen soorten vogels tegenkomen.

3. Natuur centrum Moskou

Huizen kom je in Moskou bijna niet tegen, behalve op de compounds en in dorpjes aanliggend aan Moskou. De meeste mensen wonen in hoge en oude flatgebouwen. De regering heeft er echter voor gezorgd dat er bij elke flat of een cluster van een paar flats groenstroken zijn aangelegd in de vorm van grasperken, boomrijen of kleine parkjes zodat de bewoners toch nog wat natuur om zich heen hebben.

In het centrum van Moskou hebben ze speciaal voor het WK Voetbal 2018 twee rijstroken opgeheven en deze vervangen door voetpaden met boomrijen (leuk detail: de bomen komen uit Nederland). In Moskou zijn er daarnaast diverse parken aangelegd, waarvan er enkele in het centrum liggen, zoals de Alexander Gardens (Aleksandrovskiy sad). Dit park is het eerste publieke park van Moskou.

Natuur in Moskou
Deel op Pinterest

Het park bestaat uit drie aparte tuinen die de hele westelijke muur van het Kremlin beslaan. Kleurrijke bloembedden, imposante bomen en indrukwekkende uitzichten op het Kremlin maken dat dit park erg favoriet is onder de Moskovieten en toeristen. In dit park vind je ook het graf van de onbekende soldaat en de eeuwig brandende vlam die continue bewaakt wordt door twee bewakers. De Moscow Hermitage Garden en het Gorky Park bevinden zich ook in het centrum van Moskou. Naast de meer bekende parken heeft het centrum van Moskou nog veel meer kleinere parken. Te veel om hier op te noemen.

4. Bezienswaardigheden Rode Plein Moskou 

Als je in het centrum van Moskou bent, zijn het Rode Plein en het Kremlin natuurlijk dé trekpleisters. Het Rode Plein heeft nog meer hoogtepunten, zoals:

 • St. Basil’s Kathedraal
 • De Kazan Kathedraal
 • Het Lenin Mausoleum
 • De verrijzenispoort en de Iberische kapel
 • GUM. Dit is het beroemdste warenhuis van Rusland
 • Het standbeeld van Minin en Pozharsky

Naast de diverse bezienswaardigheden op het Rode Plein heeft Moskou nog meer toppers.

5. Overige Must Sees Moskou

 • Kathedraal van Christus de Verlosser (Cathedral of Christ the Saviour). Deze schitterende kathedraal ligt aan de rivier de Moskva en is de grootste en hoogste Russisch-orthodoxe kerk in de hele wereld. Het is echter niet de oorspronkelijke kathedraal. Deze werd door Stalin in 1931 opgeblazen. Tussen 1995 en 2000 werd de nieuwe kathedraal gebouwd en is vanaf augustus 2000 weer in gebruik.
 • Izmailovo Kremlin. Dit is een cultureel complex en markt opgericht naar het voorbeeld van het oude Rusland en op toeristen gericht. Het ziet er sprookjesachtig uit, je waant je een beetje in Disneyland. Je vindt hier allerlei ambachten uit het verleden die je zelf ook kunt uitproberen en allerlei marktkraampjes waar je van alles kunt kopen.
Must sees Moskou
Deel op Pinterest
 • Metrostations. Vele bezienswaardigheden in Moskou vind je aan of in de buurt van het Rode Plein. Je kunt deze dus al lopend bekijken. Neem zeker ook de metro om Moskou te verkennen. Dit is echt de moeite waard. Niet alleen zijn de metro’s schoon en goedkoop. Diverse metrostations zijn ook uitgebreid versierd met kroonluchters, marmer en mozaïek. Je waant je als het ware in een ondergronds paleis. Metrostation Park Pobedy is niet alleen het diepste metrostation van Moskou, het staat ook op nummer drie van de wereld. Verder heeft het de langste roltrappen van Europa. Je doet er ongeveer 3 minuten over om naar de oppervlakte te komen. Een hele klim dus.

Vervoer Moskou

Het openbaar vervoer in Moskou is prima. Miljoenen mensen maken dagelijks gebruik van het betrouwbare en goedkope metronetwerk. Daarnaast kun je je in Moskou ook verplaatsen met de bus, tram, trein en taxi. Als je een taxi neemt, let er dan wel op dat het een officiële taxi betreft en stel van tevoren een prijs vast. Officiële taxi’s kun je herkennen aan de gele kleur en een zwart geblokt patroon op het dak en de deur, zoals de Yandex taxi.

Vervoer in Moskou
Deel op Pinterest

Naast de gewone trein heeft Moskou ook Aeroexpress treinen. Deze brengen je van de drie hoofd luchthavens Sheremetyevo International Airport, Domededovo International Airport en Vkukovo Airport in sneltreinvaart naar diverse metrostations in Moskou, waarna je je reis kunt vervolgen. Sheremetyevo International Airport is de bekendste en grootste luchthaven van Moskou. Vluchten van onder meer de luchtvaartmaatschappijen KLM en Aeroflot vliegen van en naar Schiphol Airport.

Autorijden in Moskou kan ook. Je moet wel heel goed opletten en veel van je medeweggebruikers zijn niet bepaald vriendelijk. De verkeersregels worden nauwelijks nageleefd en het wegdek is ook behoorlijk slecht. Fietsen wordt de laatste jaren ook gepromoot. Er zijn zelfs speciale fietspaden aangelegd en je kunt op diverse plekken in Moskou fietsen huren via een app. Eens per jaar vindt er ook een fietsmarathon plaats. Let bij het fietsen door het centrum van Moskou wel goed op in verband met het drukke autoverkeer en voetgangers die ineens op de fietspaden gaan lopen. 

Reis Moskou

Kies je ervoor om alleen naar Moskou te reizen om deze indrukwekkende hoofdstad van Rusland te bewonderen? Of combineer je je reis met een stedenbezoek naar een andere stad van Rusland? Vanaf Moskou Sheremetyevo International Airport kun je al een enkele vlucht boeken vanaf 50 euro naar het interessante en mooie Sint-Petersburg. Let er wel op dat voor reizen naar en in Rusland bepaalde documenten nodig zijn. Vraag daarom op tijd een Rusland visum aan.

Klimaat

Moskou heeft een gematigd landklimaat met koude winters en warme zomers. Dit ervaar ik ter plekke, want sinds mijn aankomst (2 juni 2019) is het nog geen dag kouder geweest dan 26°C met soms wat bewolking maar voornamelijk volop zonneschijn. Vanaf medio oktober kan het in Moskou al gaan sneeuwen. Gedurende de winterperiode kunnen de temperaturen tot ver onder het vriespunt dalen en is Moskou vaak bedekt met een dikke sneeuwlaag. De winter duurt meestal tot april waarna de lente begint.

Moskou winter
Deel op Pinterest

Tijdens de korte lenteperiode wordt het al snel aangenaam warm en in de maand mei stijgen de temperaturen al naar zomerse waarden. In Moskou kan het gedurende de zomer zelfs meer dan 40 °C worden. Overdag kan het dan zomers warm zijn, ’s avonds dalen de temperaturen in rap tempo. Dit in tegenstelling tot Nederland waar het ’s avond ook nog drukkend warm kan zijn. Moskou loopt in de zomertijd een uur voor op Nederland en in de wintertijd zelfs twee uur. Ik ben hier nu 8 dagen, het blijft echter voor mij een rare gewaarwording dat het om 3.00 uur plaatselijke tijd in de ochtend (2.00 uur Nederlandse tijd) al volop licht is.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Monique Hovens
Geschreven door
Monique Hovens
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!