Ga naar content

Vogels in Taiwan

Wil je een vogelreis naar Taiwan maken? Lees dan dit verslag van Blue Elephant, een vogelreizen specialist.

Taiwan, Chinese Pitta en de Kleine Lepelaar

Je vraagt je af hoe het mogelijk is, een eiland kleiner dan Nederland, met 23 miljoen inwoners en toch zoveel natuur. Taiwan bewijst dat het kan. Verlaat de zeer dichtbevolkte kustvlakte van West Taiwan en ga meteen de bergen in. Eerst steile heuvels met daartussen riviertjes die de bergen verlaten. Stop bij een bruggetje even om de grote gele kwikstaart, de zwarte waterspreeuw of de waterroodstaart te zien.

1. Vogels in de bergen

Op de hellingen zijn akkertjes en boomgaarden met bomen, waarin grote vreemde op appels lijkende vruchten hangen. Deze worden door de boeren elk afzonderlijk in plastic verpakt, terwijl ze nog aan de boom rijpen.

De heuvels lijken wel wit bespikkeld van de plastic zakjes. Al snel stijg je hoger en hoger langs hellingen aan een zijde van de weg en met diepe kloven aan de andere kant. Naaldbossen in een tropisch land, even wennen. Stoppen loont de moeite.

Overal zijn vogelsoorten die wij niet kennen, een deel komt ook uitsluitend op Taiwan voor, zoals de Taiwan Yuhina die heel veel op onze kuifmees lijkt, maar helemaal geen mees is. Hoewel de bergen overal prachtig zijn, zijn er plaatsen waar de natuur nog extra haar best lijkt te hebben gedaan om mooi te zijn. Dat is de berg Anmashan in het Dasyueshan Nation Forest Recreation Area. 

Vogelsoorten Taiwan
Deel op Pinterest

Onderweg daarheen valt vooral de ongereptheid op. De bossen zijn groots en uitgestrekt en bewoning ontbreekt vrijwel. Toch heeft men de moeite genomen om wegen te asfalteren zodat het rijden veilig en comfortabel is. Hoog in de bergen zijn enkele hotels en lodges en een bezoekerscentrum. Hier kom je als vogelliefhebber helemaal aan je trekken.

Onderweg kun je soms in de bermen al twee van de illustere endemische soorten zien, de mikado fazant en de Swinhoe’s fazant. Waar het bos plaats maakt voor open terrein vind je soorten als de zwarte mees, die hier een kuifje heeft, de Taiwanese blauwstaart, notenkraker en de Taiwanese lijstergaai.

Het overnachten in een lodge hoog in de bergen is een belevenis apart. Als het donker is komen er talloze insecten op de verlichting af. Terwijl in het duistere bos de gevlekte dwergooruil onophoudelijk roept, bewonder je vliegende herten, neushoornkevers en onwaarschijnlijk mooi gekleurde motten.

Een bijzondere soort is de Chinese pitta. Hij broedt in het zuiden van Taiwan en vogelliefhebbers willen deze soort zo graag zien dat een heel dorp hier aardig bijverdient aan overnachtingen en excursies naar de Chinese pitta.

2. Vogels in de wetlands

Taiwan heeft vooral in het westen en zuiden uitgestrekte kustvlakten, die overgaan in slikvlakten. Deze gebieden zijn vooral in winter en herfst ongelooflijk rijk aan vogels die de barre koude in het noorden ontvluchten. De meest bijzondere soort is de kleine lepelaar, een erg bedreigde soort, waarvan een groot deel van de wereldpopulatie in Taiwan overwintert. De aankomst van de eerste overwinteraars in het  Kenting National Park, is nieuws op de Taiwanese televisie. Meer over een reis naar Taiwan.

3. Endemen

Soorten die alleen in een beperkt gebied voorkomen noemt men endemische soorten. De grootste en meest opvallende is de Formosakitta, een prachtige blauwe kraaiachtige met een lange staart. Je ziet ze altijd in groepen van 10 tot 20 individuen en ze maken genoeg lawaai om snel de aandacht te trekken. De kleinste is de Taiwangoudhaan, die in de naaldbossen hoog in de bergen voorkomt. Daartussenin qua formaat zijn soorten als de Taiwanbaardvogel, Taiwan kruiplijster en al eerder genoemde soorten.

Vogelreis Taiwan
Deel op Pinterest

In het zuiden komt de Formosabuulbuul voor. Hij is erg gemakkelijk te vinden, maar zijn hele leefgebied in de wereld ligt in het zuiden aan de zuidoostkust van Taiwan en beslaat een oppervlakte kleiner dan de Flevopolders. Om hem te zien is het Kenting Forest Recreation Area een mooie plaats waar ook de Taiwan hwamei voorkomt.

Dat gebied is ook zeer geschikt om de Taiwanese makaak te zien. Nauw verwant aan de Japanse makaak is dit de enige apensoort van Taiwan. Het is een echte bosbewoner en houdt afstand tot mensen.

Vogelreis Taiwan

Taiwan is een verrassende bestemming op ieder gebied, maar zeker voor de vogelaar. Ontdek de mooiste soorten en deel jouw foto's op Instagram met @naturescanner! We zijn benieuwd naar jouw waarnemingen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Kees van Berkel
Geschreven door
Kees van Berkel
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!