Ga naar content

Activiteiten Serre Chevalier

Serre Chevalier is een prachtige regio in de Franse Alpen, direct grenzend aan het imposante Nationaal Park des Écrins. De combinatie van de rivier de Guisane, bergtoppen, skigebied en hoge passen zorgen ervoor dat er in dit gebied ontzettend veel te doen is.

Activiteiten in de zomer Serre Chevalier

Men zit er niet stil en daarom zijn er vele bedrijfjes te vinden die elk weer hun eigen activiteiten aanbieden. Startpunt voor het vinden van activiteiten zijn de toeristische informatiecentra van Serre Chevalier; Vallée Briançon. Deze zijn te vinden in Briançon en de grotere dorpen in het dal. Reporter Casper vertelt alles over de activiteiten:

1. Wandelen 

In en rondom Serre Chevalier kun je voor wandelen alle kanten op. Wil je een rustige, lichte wandeling? Dan kun je beneden in het dal vanuit de dorpjes langs de rivier de Guisane wandelen. Zoek je het liever hogerop, meteen boven de boomgrens, dan kun je de auto parkeren op de Col du Lautaret (2058m), de Col du Granon (2413m) of de Col du Galibier 2642m). Vanaf al deze plekken starten prachtige wandelingen en zijn sommige topjes niet eens zo ver weg meer.

Serre Chevalier wandelen
© Naturescanner Casper
Deel op Pinterest

In de zomer gaat een deel van de kabelbanen weer open (startdatum kan variëren) en kan de westkant van de vallei van hogeraf ontdekt worden. Het naastgelegen Parc National des Écrins is te voet toegankelijk vanuit het pittoreske dorpje le Casset. Een aantal langeafstandsroutes doen Serre Chevalier aan. Zo wipt de GR54 vanuit des Écrins even binnen ter hoogte van le Casset om later het nationale park weer in te gaan en doorkruist de GR50 ook de Serre Chevalier regio. Lees alles over wandelen in Serre Chevalier.

2. Via Ferrata

Een via ferrata is een beveiligd klimparcours, waarbij je over een rotsachtig terrein wandelt en klimt. In de rotswanden zijn ijzers en ladders aangebracht en je zekert jezelf steeds aan een vastgelegd staalkabelsysteem. Het biedt de mogelijkheid om op een veilige manier steile rotswanden te beklimmen.

Serre Chevalier kent verschillende goed onderhouden via ferrata routes. Zo gaat er een route vanaf Briançon 680 meter omhoog naar la Croix de Toulouse. Routes voor beginners zijn te vinden bij le Bez, in la Salle les Alpes. Sommige via ferrata zijn te bereiken door middel van één van de kabelbanen en zijn alleen in de zomermaanden toegankelijk.

Via ferrata
© Naturescanner Casper
Deel op Pinterest

De routes kunnen met de juiste uitrusting individueel afgelegd worden. Ben je niet in het bezit van een eigen helm en harnas om jezelf aan de kabels langs de route te zekeren, dan kan een via ferrataset gehuurd worden bij de Offices de Tourisme. 

Heb je nog geen ervaring met via ferrata en/of wil je graag begeleid worden door een gids, dan kun je terecht bij le Bureau des Guides Serre Chevalier. Dit bedrijf is een samenwerking tussen meer dan 60 zelfstandige gidsen die je op tal van activiteiten kunnen begeleiden. Zo bieden ze trektochten aan, maar ook rotsklimmen, canyoning, paragliden en mountainbiken.

3. Klimmen

Is een via ferrata toch een beetje te soft voor je, dan zijn er genoeg andere opties. Bijvoorbeeld het echte rotsklimwerk, of escalades zoals ze het in Frankrijk noemen. Er zijn vele uitdagende rotsen en lagere boulder mogelijkheden. Het is niet voor niks dat er een IFCS Climbing World Cup wordt gehouden in Briançon.

Klimmen Serre Chevalier
© Naturescanner Casper
Deel op Pinterest

Er zijn alpinismetours te boeken, waarbij je met een gids de bergen intrekt, over bergtoppen rotsen en gletsjers. Gaat dit je allemaal te langzaam? Dan is trailrunnen een optie voor jou.

Nieuws: Bloc 027 is een nieuwe boulder klimhal in Briançon.

4. Raften, kajakken en andere drijvers

De rivier de Guisane loopt door het dal waarbij snel stromend water wordt afgewisseld met kolkende stroomversnellingen. Je ziet dan ook tal van bedrijven die wateractiviteiten aanbieden. Wijzelf hebben de rivier per raft bedwongen, en wat was dat gaaf! 

Vanuit le Monêtier les Bains organiseert Youraft tochten waarbij je met zes deelnemers en een gids/stuurman de rivier afdrijft. Vooraleer je de boot instapt krijg je duidelijke instructies over hoe het raften in zijn werk gaat. Op het water zegt de gids steeds wat je moet doen; “iedereen vooruit roeien”, “stop met roeien”, “links achteruit, rechts vooruit”, “bukken, laaghangende tak”, enz. Op deze manier weten ze iedereen over de rivier te loodsen. 

Raften Serre Chevalier
© YOURAFT
Deel op Pinterest

Als je het wat rustiger aan wilt doen, bijvoorbeeld met kinderen, dan zijn er ook tochten die niet te heftig zijn. Wat per raft kan, kan ook per kano of airboat, alleen sta je er in de individuele bootjes alleen voor en zijn alle stuurmanskunsten voor eigen rekening. 

Liever met twee in een boot? Ook dat kan, in een kano-raft. In deze kleinere raft zit je achter elkaar en roei met een dubbele peddel samen de rivier af. Een andere leuke manier is meegaan met de stroom op een hydrospeed: een opblaasvlotje waarbij je met je benen in het water met flippers stuurt.

5. Canyoning

Vanuit Briançon worden canyoning tours aangeboden, die plaatsvinden op vier verschillende plekken. De niveaus lopen uiteen van niveau 1 voor zes jaar en ouder tot niveau 4 voor veertien jaar en ouder. Via rotsen, natuurlijke glijbanen, hoge sprongen in het diepe en touwen baan je je een weg naar beneden door het stromende water. Niks is verplicht, vind je een stuk te eng, dan loopt er altijd een pad langs de route die je kunt nemen.

6. Zwemmen

Wil je tussen de activiteiten door tot rustkomen of wat afkoelen, dan zijn er verschillende plekken in de vallei waar je terecht kunt. In Saint-Chaffrey bevindt zich de Baignade bio de Chantemerle, een aangelegd biologisch zwemmeer. Er wordt in het koele natuurlijke water geen chloor gebruikt, het wordt gezuiverd door middel van planten.

In Chazelay is een 25 meter lang buitenbad, waarvan het water verwarmd wordt en daarmee een wat aangenamere temperatuur heeft dan het water in het zwemmeer. Voor wat uitgebreider zwemplezier voor de hele familie kun je terecht in Briançon in het Centre aquatique. Er zijn binnen- en buitenbaden, een glijbaan en wellness faciliteiten.

Maar als je echt tot rust wil komen dan mag je zeker les Grands Bains of Monêtier niet overslaan. Het is niet alleen heerlijk toeven in de hammam, sauna, baden in romeinse spa en bubbelbaden, maar het uitzicht vanuit het grote buitenbad is ook nog eens fenomenaal. Vanuit het verwarmde water geniet je van de vele bergtoppen om je heen.

In alle zwemfaciliteiten moet je een strakke zwembroek aan en zijn b.v. strandshorts niet toegestaan.

7. Mountainbiken

In het dal en op de berghellingen zijn allerlei paden om over te fietsen. Maar let op, het pad wordt gedeeld met voetgangers en er bestaat niet zoiets als eenrichtingsverkeer. Inmiddels is er wel één route speciaal voor mountainbikes. In het dal zijn mountainbikes te huren, zowel gewone als elektrische mountainbikes.

Mountainbiken Serre Chevalier
© Naturescanner Casper
Deel op Pinterest

Wij deden een korte tour met gids Max van Velo nature. De route klom langs de rivier rustig aan naar boven tot een eindje voorbij le Casset. Hiervandaan reden we weer terug naar beneden via kleine paadjes omgeven door natuurschoon. Het is zeker de moeite waard om een keer een mountainbiketocht door de bergen te maken.

8. Downhillen met mountainbike

In de zomer zijn de skiliften ook operationeel, een uitgelezen kans om met je mountainbike omhoog te gaan. Het skigebied is dan omgetoverd tot VTT & Bike Park. Vanaf de hoog gelegen stations kun je kiezen uit routes voor beginners tot experts om met een vaart weer naar beneden te gaan. En daarna… Ga je gewoon nog een keer.

9. Fietsen

Met drie beroemde passen waar de Tour de France met regelmaat overheen komt, kan het niet anders dan dat dit een uitdagende regio is voor fietsfanaten. De Col du Granon brengt je naar 2.413 meter hoogte. Daarna is het dezelfde weg weer terug, want de col is het eindpunt en de weg gaat niet verder.

Col du Galibier
© Daniel van Schaik
Deel op Pinterest

Het letterlijke hoogtepunt is natuurlijk de bekende Col du Galibier. De col verbindt de Serre Chevalier met Saint-Michel-de-Maurienne. Kom je vanaf de zuidkant, dan kun je je halverwege de klim kun je al de trotse beklimmer van de Col du Lauteret noemen. Hier vandaag sla je rechtsaf en is het nog bijna 600 meter omhoog naar de Galibier pas op 2642 meter hoogte. Het is afzien, maar wat is het prachtig!

10. Overige activiteiten

Er zijn zo veel dingen te doen, dat het te veel is om ze allemaal op te noemen. Paragliden, klimbos, ziplinen, paardrijden, bergkarten. Reden genoeg om de regio te gaan bezoeken en alles zelf te gaan ontdekken.

Winter in Serre Chevalier

In de winter is de Serre Chevalier een waar skioord. Aan de westkant zijn tot en met halverwege het dal bij Monêtier les Bains, skiliften en pistes te vinden. Je kunt er skiën, langlaufen, tourskiën en schaatsen. De Col du Lautaret is een belangrijke verbindingsweg tussen Briançon en Le Bourg-d'Oisans. De pas wordt daarom in de winter sneeuwvrij gehouden en het gehele dal is goed bereikbaar.

Sinds 2023 is er een nieuwe skilift. De Pontillas lift zal La Salles les Alpes in acht minuten verbinden met de Méa sector (Villeneuve). 

Daarnaast opent het historische Grand Hôtel & Spa in Chantemerle vier nieuwe chalets met 21 volledig uitgeruste apartementen.

Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door het toeristenbureau van Serre Chevalier.

Geschreven door
C. van Schaik
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!