Ga naar content

Wandelen in Serre Chevalier

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om te wandelen in Serre Chevalier, de ene route is nog indrukwekkender dan de andere. Voor ieder niveau is er wel een geschikte wandeling te vinden, van een rustige dalwandeling tot klimpartijen over de rotsen van de bergtoppen.

Tips voor wandelingen Serre Chevalier

Reporters Hanneke en Casper verkenden Serre Chevalier te voet en het was elke keer weer genieten van de mooie natuur en uitzichten. Zij zetten de mooiste wandelingen op een rij:

1. Lac de l’Oule

Al slingerend met de auto (voor fietsliefhebbers trouwens ook een leuke uitdaging!) voert de weg je naar het startpunt van de wandeling: Col du Granon. Wat een uitzicht heb je hier! Als je wandeling al zo prachtig begint, kan het toch niet beter? Vanaf de parkeerplaats loopt een breed wandelpad, waar er na een paar honderd meter zich een klein bergpaadje afsplitst. 

Het paadje stijgt rustig omhoog en al snel bereik je Col de l’Oule op 2.546 meter hoogte en krijg je er weer een nieuw uitzicht bij cadeau. 

Lac de l’Oule
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Hier vandaan kun je zo’n 150 meter lager afzakken naar Lac de l’Oule, een kristalhelder bergmeertje waar je de vissen in kunt zien zwemmen. Terug naar Col de l’Oule kun je dezelfde weg terug nemen, maar je kunt ook via de bergtop La Gardiole je route terug nemen of, als je geen zin hebt in extra hoogtemeters, is het pad dat onderlangs de bergtop loopt ook een aanrader. 

2. Van L’Alpe du Lauzet naar Le Casset

Vanaf de doorgaande weg neem je het wandelpad richting L’Alpe du Lauzet. Het is een korte wandeling naar deze alpenweide. Het is hier zo mooi, dat je kunt besluiten om lekker rustig aan te doen en hier de rest van de dag te genieten. 

Maar er is nog veel meer te zien. Er lopen hier vandaan verschillende routes die je kunt volgen. Wij namen de route richting Le Casset, waar ons hotel zich bevond. Het stuk van L’Alpe du Lauzet tot aan de afdaling naar Le Casset is een deel van de GR50, een lange afstandswandeling. Lees meer hierover verderop deze pagina.

L’Alpe du Lauzet
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Het paadje bevindt zich tussen de 2000 en 2200 meter hoogte en voert je via alpenweiden onder de bergtoppen langs. De hele weg heb je een fenomenaal uitzicht, je blijft maar kijken. En wat een stilte en rust! In juni is het extra mooi door alle bloemen die er bloeien. 

Toen we bij de afsplitsing voor de afdaling naar Le Casset waren, waren we enigszins teleurgesteld dat we dit prachtige paadje al weer moesten verlaten en hadden we nog wel kilometers door willen lopen. De afdaling gaat steil naar beneden en voert je weer terug naar de bewoonde wereld, naar het pittoreske dorpje Le Casset.

3. Lac de la Douche

Deze wandeling laat je kennis maken met Nationaal Park Les Écrins. Vanaf het dorpje Le Casset, een eindje voorbij Mônetier les Bains, loopt één van de wandelpaden vanuit de regio Serre Chevalier die je het park in voert. 

Het eerste gedeelte van de wandeling gaat door het bos en je komt regelmatig langs de beek Torrent du Glacier du Casset, die ontspringt bij Lac de La Douche. Na bijna 4 kilometer en 400 meter stijgen, bereik je het meer Lac de la Douche zelf. Het helblauwe water van het meer steekt fel af tegen het groen van de vegetatie en het grijs van de rotsen. 

Lac de la Douche
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Vanaf het meer word je omringd door bergtoppen en kijk je uit op de gletsjer du Casset. Je kunt na het meer nog een steil paadje omhoog volgen richting Col d’Arsine. Al snel krijg je een prachtig bovenaanzicht van het meer en is het er eigenlijk nog mooier dan beneden bij het meer zelf.

4. Col du Laurichard

Vanaf de Col du Lauzaret lopen er verschillende wandelingen. Er is een makkelijk begaanbaar pad, zonder al te veel hoogtemeters, die naar het dal aan de andere kant van de berg leidt. Als je een wat uitdagender pad zoekt, waarbij je uitzicht krijgt over hetzelfde dal, maar dan op grotere hoogte, dan is het wandelpaadje naar Col du Laurichard absoluut een aanrader. 

Het gaat 3,5 km lang steil omhoog. Je begint op de groenige alpenweides, maar hoe hoger je klimt, hoe ruiger de omgeving wordt. Langzaam verdwijnt het groen en word je omgeven door rotsige bergtoppen en puinhellingen. Hier en daar kom je zelfs sneeuw tegen. 

Col du Laurichard
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Het laatste stuk naar Col du Laurichard is het steilst, maar als je de col bereikt, wordt de inspanning beloond: een fenomenaal uitzicht op de bergtoppen en gletsjers van het gebergte in het Nationaal Park des Écrins! Het paadje op de col is goed te doen, maar de enorme hoogte aan beide kanten kan voor wat knikkende knietjes zorgen.

5. Lange afstandswandelingen Serre Chevalier

Wil je een meerdaagse wandeltocht maken, dan kun je goed in de omgeving van Serre Chevalier terecht. De twee bekendste routes die je hier vindt zijn de GR54 en de GR50.

  • De GR54 is een spectaculaire, en zware, route van bijna 180 km, waarbij je maar liefst 12.000 hoogtemeters maakt over de gehele route. Het pad gaat dwars door het hart van Nationaal Park des Écrins, je gaat door afgelegen valleien en langs hoge berghellingen. Een deel van de route gaat door Serre Chevalier. Deze route is vanwege de sneeuw op grote hoogte van eind juni tot en met eind september begaanbaar.
  • De GR50 is wat minder zwaar dan zijn grote broer GR54, maar vereist nog altijd een goede conditie. Deze lange afstandswandeling loopt als een lus om het Nationaal Park des Écrins heen en gaat niet dwars door het hart van het park. De totale route is 371 km en ruim 19.000 hoogtemeters. Ook tijdens deze route kun je volop genieten van al het prachtigs dat de bergen en de natuur je onderweg te bieden hebben.
Serre Chevalier LAW's
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Tijdens de langeafstandswandelingen kun je in de bergen overnachten in refuges, in de bewoonde wereld kun je in hotels terecht of je kunt er voor kiezen om met je bivaktentje op de berg te overnachten. Bivakkeren mag alleen als je op meer dan een uur lopen van de bewoonde wereld bent en mag tussen 19.00 en 9.00 uur. Zorg er dan voor dat je geen sporen (zoals afval) achterlaat.

We bezochten de regio op uitnodiging van het toeristenbureau van Serre Chevalier.

Afbeelding van Hanneke van Schaik
Geschreven door
Hanneke van Schaik
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!