Ga naar content

De Vendée

Frankrijk - Tijdens een roadtrip langs de Atlantische Oceaan kwam ik voorbij een aantal bijzondere plekken. In het departement Loire-Atlantique waren een aantal plaatsen die indruk op me maakten, maar ook in de Vendée lagen enkele pareltjes van bezienswaardigheden.

Mooie plekken in de Vendée

Ik ben maar korte tijd in het departement geweest, maar dit zijn mijn aanraders tot dusver. Er gaat binnenkort vast nog iemand van Naturescanner die kant op om nog meer mooie plekjes te ontdekken, dus hou ons zeker in de gaten!

1. Saint-Gilles-Croix-de-Vie

Op een uur rijden vanaf Nantes ligt Saint-Gilles-Croix-de-Vie. Alles staat hier in het teken van de visserij en met name de sardientjesvangst. De sardinevisserij voorziet veel bewoners nog steeds van een inkomen. Je vindt er zelfs een museum toegewijd aan de visjes. Met een Nederlandse (!) audiotour leer je alles over de historie van de sardientjesvangst. 

Deel op Pinterest

Wist je dat deze haringachtigen na 10 jaar ingeblikt te zijn alleen maar lekkerder worden? En dat ze hier van de Moren hebben geleerd met netten te vissen? Met die kennis stapten we op de (elektrische) fiets en reden door de wijken waar de geschiedenis van de sardientjesvangst zich afspeelde.

Museum Escale Pêche

Een museum dat het bezoeken waard is: Escale Pêche. Hier wordt de moderne, ambachtelijke visserij in beeld gebracht. Met educatieve interactieve spelletjes, dus een bezoek is ook heel leuk voor kinderen. Super verse sardines eet je even verderop, buiten bij het blauwe stalletje. Met witte wijn uit een bekertje. Zó lekker!

Markt met streekproducten

Als je ook zo kunt genieten van kraampjes vol met ‘fruits de mer’, kazen die er ouder uitzien dan jijzelf en vers fruit, dan bezoek je de markt rond de kerk. Heerlijk, die Franse marktjes!

Fietsen en wandelen in Saint-Gilles-Croix-de-Vie
Langs de kust ligt een mooie wandelroute die je kunt volgen tot Saint-Hilaire-de-Riez. Langs de route zie je afwisselend zandstranden en rotsachtige kust. Het levert mooie plaatjes op. Ongeveer dezelfde route kun je ook met de fiets afleggen. Zo nu en dan afstappen om even van het uitzicht te genieten. Tip: er zit een fantastisch restaurant langs deze route: ‘Au Pilours’.

2. Saint-Jean-de-Monts

Begeef je een middag terug in de tijd, in museum Le Daviaud. Midden in een moerasgebied kun je ervaren hoe de mensen hier leefden. De boeren met hun vee en de armere mensen die hier supersnel de omtrek van een huis mochten bouwen. In één nacht moest de fundering zijn gebouwd.

Authentiek huis in de Vendée
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Als dat lukte mocht je op die fundering je huis bouwen en er wonen. Geen rijk leven, dat zie je wel terug in het museum, maar de enige mogelijkheid voor sommige mensen. Het Ecomuseum geeft een prachtig inkijkje in het leven van toen. Voor kinderen zijn er workshops, zoals touwvlechten, en allerlei soorten boerderijdieren.

Hier vind je de manier van zoutwinning terug die we ook uit Guérande kennen: ondiepe bassins waaruit het water verdampt tot er zout overblijft. Dit hele gebied is vol met weiden en water en dus ook met weidevogels en watervogels. De hoeveelheid aan soorten en de aantallen zijn heel bijzonder. Kluten, steltkluten, scholeksters en vele soorten plevieren.

Watervogels
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Fietsen, steppen of fierljeppen?

Vanwege de vele watergebieden had men hier vroeger een lange stok bij de hand om aan de overkant te komen. Iets dat wij in Friesland ook kennen als fierljeppen. Maar eerlijk gezegd is de fiets het beste vervoermiddel in dit gebied.

Wat ook leuk is: de elektrische step. Met beiden kun je over de meestal verharde wegen genieten van alle natuur en rust om je heen. Vergeet niet regelmatig af te stappen en rond te kijken naar de vogels die je ziet.

Elektrische step
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Kulmino watertoren

Tip voor op je route: de watertoren en museum Kulmino. Bovenop heb je 360 graden uitzicht en geniet je van een een prachtig perspectief op de groene omgeving.

Uitzicht Kulmino
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

La Petite Ramonière

Nog een tip: de lokale bierbrouwer heeft in de zomerperiode een aantal keer per week een rondleiding en proeverij in zijn bierbrouwerij ‘La Petite Ramonière’. Dit bier kan je alléén lokaal kopen. Bijzonder leuk zijn de etiketten met afbeeldingen van vogels. 

Bier La Petite Ramonière
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Afbeelding van Jeanine Brinkhuis
Geschreven door
Jeanine Brinkhuis
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!