Ga naar content

De Vendée

Frankrijk - Tijdens een roadtrip langs de Atlantische Oceaan kwam ik voorbij een aantal bijzondere plekken. In het departement Loire-Atlantique waren verschillende plaatsen die indruk op me maakten, maar ook in de Vendée lagen enkele pareltjes van bezienswaardigheden.

Mooie plekken in de Vendée

Ik ben maar korte tijd in het departement geweest, maar dit zijn mijn aanraders tot dusver. Er gaat binnenkort vast nog iemand van Naturescanner die kant op om nog meer mooie plekjes te ontdekken, dus hou ons zeker in de gaten!

De meest bijzondere natuur vind je langs de kust en in het zuiden van de Vendée. Met 140 kilometer aan prachtige stranden, 250 kilometer beschermde kustlijn en 18 mooie badplaatsen, biedt de Vendée een onweerstaanbare charme voor kustliefhebbers!

Langs de kustlijn liggen ook Île d'Yeu en Île de Noirmoutier. Erg leuk is een bezoek aan deze eilanden. Twee authentieke eilanden met vissersdorpjes, mooie natuur en zoutpannen, waar je heerlijk kunt paardrijden, fietsen en zwemmen. 

Bezoek zeker ook het moerassige natuurgebied Marais Poitevin voor een tochtje per SUP-board, kajak of boot. Het binnenland wordt de "Bocage" genoemd en wordt gekenmerkt door pittoreske dorpjes. Fietsroutes slingeren langs alle historische bezienswaardigheden en nemen je mee naar het echte Frankrijk. 

1. Saint-Gilles-Croix-de-Vie

Op een uur rijden vanaf Nantes ligt Saint-Gilles-Croix-de-Vie. Alles staat hier in het teken van de visserij en met name de sardientjesvangst. De sardinevisserij voorziet veel bewoners nog steeds van een inkomen. Je vindt er zelfs een museum toegewijd aan de visjes. Met een Nederlandse (!) audiotour leer je alles over de historie van de sardientjesvangst. 

Deel op Pinterest

Wist je dat deze haringachtigen na 10 jaar ingeblikt te zijn alleen maar lekkerder worden? En dat ze hier van de Moren hebben geleerd met netten te vissen? Met die kennis stapten we op de (elektrische) fiets en reden door de wijken waar de geschiedenis van de sardientjesvangst zich afspeelde.

Museum Escale Pêche

Een museum dat het bezoeken waard is: Escale Pêche. Hier wordt de moderne, ambachtelijke visserij in beeld gebracht. Met educatieve interactieve spelletjes, dus een bezoek is ook heel leuk voor kinderen. Super verse sardines eet je even verderop, buiten bij het blauwe stalletje. Met witte wijn uit een bekertje. Zó lekker!

Markt met streekproducten

Als je ook zo kunt genieten van kraampjes vol met ‘fruits de mer’, kazen die er ouder uitzien dan jijzelf en vers fruit, dan bezoek je de markt rond de kerk. Heerlijk, die Franse marktjes!

Fietsen en wandelen in Saint-Gilles-Croix-de-Vie
Langs de kust ligt een mooie wandelroute die je kunt volgen tot Saint-Hilaire-de-Riez. Langs de route zie je afwisselend zandstranden en rotsachtige kust. Het levert mooie plaatjes op. Ongeveer dezelfde route kun je ook met de fiets afleggen. Zo nu en dan afstappen om even van het uitzicht te genieten. Tip: er zit een fantastisch restaurant langs deze route: ‘Au Pilours’.

2. Saint-Jean-de-Monts

Begeef je een middag terug in de tijd, in museum Le Daviaud. Midden in een moerasgebied kun je ervaren hoe de mensen hier leefden. De boeren met hun vee en de armere mensen die hier supersnel de omtrek van een huis mochten bouwen. In één nacht moest de fundering zijn gebouwd.

Authentiek huis in de Vendée
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Als dat lukte mocht je op die fundering je huis bouwen en er wonen. Geen rijk leven, dat zie je wel terug in het museum, maar de enige mogelijkheid voor sommige mensen. Het Ecomuseum geeft een prachtig inkijkje in het leven van toen. Voor kinderen zijn er workshops, zoals touwvlechten, en allerlei soorten boerderijdieren.

Hier vind je de manier van zoutwinning terug die we ook uit Guérande kennen: ondiepe bassins waaruit het water verdampt tot er zout overblijft. Dit hele gebied is vol met weiden en water en dus ook met weidevogels en watervogels. De hoeveelheid aan soorten en de aantallen zijn heel bijzonder. Kluten, steltkluten, scholeksters en vele soorten plevieren.

Watervogels
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

3. Marais Poitevin

In het zuidelijke deel van de Vendée strekt zich een schitterend moerasgebied uit, met tal van kanaaltjes en grachten door de natuur. Vandaar ook de naam "Venise Verte", Groen Venetië. Het is een bijzondere ervaring om met een bootje door dit labyrint van waterwegen te varen of te kajakken. Er zijn elektrische bootjes te huur voor 8 personen en als je dat wilt kun je ook een gids huren. Deze "Guide batelier" vertelt je meer over het natuurgebied en de geschiedenis van de streek. De afgelopen jaren is ook suppen gegroeid in populariteit. 

Ook op de fiets kan je het moeras verkennen, maar de leukste manier om de Marais Poitevin te verkennen is vanaf het water.

4. Noirmoutier

Op île Noirmoutier is het devies: trek je laarzen aan en pak je schepnet! De stranden van het eiland zijn perfect om op zoek te gaan naar bijzondere dingen. Kinderen vullen hun emmertjes met schelpen, terwijl volwassenen op zoek gaan naar mosselen en garnalen. Misschien wil jij alleen plastic afval rapen? De beste plekken om schelpen te vinden zijn: Plage des Dames, Le Vieil, Pointe de la Loire en Passage du Gois!

Fietsen, steppen of fierljeppen?

Vanwege de vele watergebieden had men hier vroeger een lange stok bij de hand om aan de overkant te komen. Iets dat wij in Friesland ook kennen als fierljeppen. Maar eerlijk gezegd is de fiets het beste vervoermiddel in dit gebied.

Wat ook leuk is: de elektrische step. Met beiden kun je over de meestal verharde wegen genieten van alle natuur en rust om je heen. Vergeet niet regelmatig af te stappen en rond te kijken naar de vogels die je ziet.

Elektrische step
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Er zijn een twintigtal mooie tochten uitgezet in alle gebieden van de regio. Daarnaast voeren drie langeafstands fietsroutes door de Vendée: La Vélodyssée, La Vélofrancette en La Loire à Vélo.

Kulmino watertoren

Tip voor op je route: de watertoren en museum Kulmino. Bovenop heb je 360 graden uitzicht en geniet je van een een prachtig perspectief op de groene omgeving.

Uitzicht Kulmino
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

La Petite Ramonière

Nog een tip: de lokale bierbrouwer heeft in de zomerperiode een aantal keer per week een rondleiding en proeverij in zijn bierbrouwerij ‘La Petite Ramonière’. Dit bier kan je alléén lokaal kopen. Bijzonder leuk zijn de etiketten met afbeeldingen van vogels. 

Bier La Petite Ramonière
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Afbeelding van Jeanine Brinkhuis
Geschreven door
Jeanine Brinkhuis
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!