Ga naar content

Ötztal

Mooiste plekken Tirol - In tegenstelling tot wat je zou kunnen denken, is het Ötztal niet vernoemd naar de vondst van Ötzi, maar naar de rivier de Ötz die door het dal stroomt. Het is een 65 km lang zijdal van het Inndal en ligt in Tirol. Toegangspoort is de gemeente Haiming, maar er zijn diverse toeristische plaatsen die goed bedeeld zijn met hotels in alle prijsklassen. Het outdoor mekka Ötztal is een van de best bezochte gebieden in Tirol, en biedt zowel in de winter als de zomer tal van leuke buitenactiviteiten!

Mooiste plekken Ötztal

Kenmerkend is dat het Ötztal opgebouwd is uit terrassen, ontstaan door berglawines. Deze terrassen zijn vaak van elkaar gescheiden door kloven en hebben verschillende landschapskenmerken. Zo vind je hier een grote diversiteit aan natuur. Diep in het dal liggen uitgestrekte gletsjers, terwijl op hoogte boomgaarden met tamme kastanjes en wijngaarden te vinden zijn. De Ötztaler Alpen zijn een fantastisch berg- en wandelgebied. We vertellen je meer over de mooiste plekjes om te ontdekken!

Vakantietips

1. Ötztaler Alpen

Allereerst zijn er natuurlijk de bergen! Want wie naar het Ötztal komt, komt vanwege de vele bergactiviteiten. Het dal is omgeven door de Stubaier Alpen en de Ötztaler Alpen. De bergen zijn een mekka voor wintersporters in de koude maanden en steeds meer wandelaars en bergliefhebbers ontdekken de Tiroler regio in de zomermaanden.

Deel op Pinterest

De hoogste bergtop van de Ötzalter Alpen is de 3.772 meter hoge Wildspitze. Deze titaan is een trekpleister voor bergbeklimmers en verscheidene aanlooproutes voeren naar de top. De meest gekozen route gaat vanaf het daldorpje Vent naar de Breslauer Hütte. Hiervandaan is het nog ca 4,5 uur klimmen naar de zuidtop, via een korte gezekerde passage. Een route via de Braunschweigerhütte in het Pitztaler gebied neemt ca. 6 uur in beslag. Neem je de Gletscherexpress en vervolgens de Mittelbergbahn naar de Pitztal gletsjer, dan ben je er met 2,5 uur. Ook toerskiën op de Wildspitze is populair. 

2. Ötztal Gletscherstraße

In de zomer is deze bergweg open voor auto's en motoren. Hij vangt aan in Sölden in het Ötztal, waar hij aftakt van de Ötztalstraße (B 186). De Ötztal Gletscherstrasse voert naar de gletsjers Rettenbachferner en Tiefenbachferner. Om de Tiefenbachferner te bereiken passeer je de hoogstgelegen tunnel van Europa. Het eindpunt van de tunnel ligt op 2.829 meter hoogte. Een mooie route voor een uitstapje met de auto of motor!

Deel op Pinterest

3. Gletsjers

De Gepatschferner is een van de grootste gletsjers in Oostenrijk. Deze ligt ingeklemd tussen de 3.526 meter hoge Weißseespitze en de Vordere, Mittlere en Hintere Hintereisspitze. Hoewel de gletsjer nog steeds 17 km² in oppervlakte is, loopt de omvang door klimaatverandering en warme zomers snel terug.

De Rettenbachferner ligt in de Weißkam, tussen de toppen van de Äußere Schwarze Schneid en de Karleskogel. In de winter is deze toegankelijk met kabelbanen en vormt een wintersportgebied bij uitstek. Verscheidene andere gletsjers, waaronder de Karlesferner, Seiter Ferner, Nordlicher en de Südlicher Pezner Ferner, de Pollesferner, de Tiefenbachferner en de Hangender Ferner liggen vlakbij.

Deel op Pinterest

4. Piburger See

De Piburger See is een prachtig meer, gelegen aan het begin van het Ötztal bij het plaatsje Oetz. Het is uitsluitend te voet bereikbaar vanaf Piburg (20 min.) of Oetz (30 min.). In de zomermaanden kan je hier heerlijk in het warme water zwemmen. Ook kajakken, roeien, duiken en vissen zijn populaire activiteiten, terwijl het in de wintermaanden een mooie plek is om te schaatsen. Op natuurijs of op de 2 km lange geprepareerde ijsbaan! Het meer is omringd door prachtige natuur, met hoge bergen en donkere bossen. Het is een beschermd natuurgebied, met aardig wat zeldzame planten en dieren.

Deel op Pinterest

5. Lehner waterval

Heel gaaf is de Lehner Waterval, de hoogste waterval van Tirol, bij het plaatsje Lehn. Je kan hier een prachtig via ferrata parcours lopen met een schitterend uitzicht. De Klettersteig is relatief eenvoudig, maar biedt een geweldige outdoor ervaring! 40 meter steil naar boven, maar met veel ijzers gemakkelijk te beklimmen. Daarna klim je verder over een naar achter gebogen wand, wat het tot een perfecte via ferrata maakt voor beginners. De 220 meter hoge klim kan verlengd worden met een touwbrug over de rand van de Lehner Wasserfall. 

Deel op Pinterest

6. Area 47

Nabij de aftakking van de rivier de Inn ligt een gigantisch outdoor paradijs, Area 47. Klimmen, freeriden, 20.000m² wateroppervlakte met de gekste activiteiten, geen enkele adrenaline kick ontbreekt hier. Laat jij je lanceren boven het water met blobbing of cannonball?

Wandelen en fietsen in het Ötztal

Een uitgebreid netwerk aan wandelpaden voert door de Ötztaler Alpen. De Ötzi-Trek is een nieuwe trektocht. Tijdens deze meerdaagse tocht treed je in de voetsporen van de bekende ijsman en hike je langs mystieke plekken waar reeds in de kopertijd mensen kwamen. Een Trek app geeft toegang tot de route, info over de locaties en bezienswaardigheden.

Ga je voor het eerst wandelen in de bergen, dan kan het nuttig zijn om je even te verdiepen in de juiste voorbereiding. Op de site van de NKBV vind je alles over bergwandelen, en ook oefeningen om je hierop voor te bereiden.

Sinds enige jaren komen steeds meer actievelingen naar de regio om te mountainbiken. Dit is mede dankzij de oprichting van de Ötztal Mountainbike Trail, die door het gehele dal voert en aansluit op de Inntal Radweg.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!