Ga naar content

Zillertaler Höhenstrasse

Tirol - Wie een vakantie doorbrengt in of in de buurt van het Zillertal, moet zeker een bezoek brengen aan de Zillertaler Höhenstrasse. Deze prachtige bergweg gaat tot 2.020 m. hoog. Het is een tolweg (€ 8,00 in 2021). De totale lengte is 35 km.

Ritje over de mooiste route van Tirol

Vanaf de hoofdweg door het Zillertal zijn er verschillende mogelijkheden om een van de mooiste wegen in Oostenrijk te volgen. Wil je de weg van begin tot einde rijden, begin dan in Ried i.Z. Bij Hippach kom je dan weer op de doorgaande weg uit.

Ook bij o.a. Kaltenbach en Aschau voeren wegen naar de Höhenstrasse.

De weg is in de 60-er jaren oorspronkelijk aangelegd voor de boeren om makkelijker bij hun almen te kunnen komen in de zomer. Maar al na een paar jaar werd de straat verbeterd en geopend voor toeristen. Nu is het een van de bekende toeristische bezienswaardigheden in Tirol.

Bergen langs de Zillertal Höhenstrasse
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wandelen en fietsen

Wij reden deze alpine route al enkele keren, vaak om er aan een wandeling te beginnen. Doordat de weg zo hoog gaat, kun je al mooi op hoogte beginnen met een wandeling.

Voor fietsers is de Zillertaler Höhenstrasse een behoorlijke uitdaging, ook omdat de weg nogal eens naar beneden gaat, om daarna weer flink te stijgen. Maar zeker de moeite waard!

Autorit over de Zillertaler Höhenstrasse

In de herfst reden wij met de auto de gehele rit van Ried naar Hippach. In Ried slingert de weg zich omhoog en na de laatste huizen rijden we door bosrijk gebied. Dan wordt het landschap open en komen de mooie uitzichten op de Zillertaler Alpen. De weg is goed begaanbaar maar op sommige delen erg smal. Soms is een uitwijkplaats de enige manier om elkaar te passeren.

Onze eerste stop is vlakbij de Hubertus Kapelle, een iets hoger gelegen kapelletje. We zijn de boomgrens voorbij en de omgeving is prachtig met de roodgekleurde bosbessenstruikjes en poedersuiker sneeuw op de toppen rondom. Vanaf hier kun je een wandeling maken naar de Rieder Hochalm. Een makkelijke bergwandeling.

Wij rijden deze keer door. Vanaf de parkeerplaats Am Speichersee kun je ook weer een mooie wandeling maken. Over de bergkam en avontuurlijke paadjes is de top van de Gedrechter hier het einddoel. Prachtige vergezichten zijn je beloning.

Deel op Pinterest

Restaurants

Langs de gehele weg zijn verschillende restaurantjes, met meestal een terras om volop te kunnen genieten van het uitzicht op de Zillertaler Alpen.

Vaak zijn er ook wandelingen te doen vanaf deze restaurantjes. Na koffie met heerlijke apfelstrudel bij de Hirschbichlalm kun je bijvoorbeeld een prachtige, avontuurlijke wandeling maken over diverse toppen, o.a. de Rauenkopf en Kreuzjoch, om uiteindelijk af te dalen naar de Rastkogelhütte.

Rastkogelhütte Tirol
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Deze hut is tot eind oktober geopend. Vanaf hier gaat dan een breed pad weer terug naar de parkeerplaats. Een schitterende wandeling, die wel enig uithoudingsvermogen vraagt. 

En ben je moe, maar voldaan weer bij de auto, dan rijd je rustig verder richting het dal, ondertussen genietend van de vele mooie uitzichten op deze bijzondere Zillertaler Höhenstrasse! 

Uitzicht vanaf de route
© Naturescanner
Deel op Pinterest
Parkeerplaats Rastkogel
Parking
Deel op Pinterest

Zillertaller Höhenstrasse

Video van de mooiste route in Tirol, de Zillertaler Höhenstrasse. Rijd met de auto langs de mooiste panoramaroute van de Alpen in Oostenrijk, met prachtige vergezichten. © Wim van Schaik
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!