Ga naar content

Bergbeklimmen in Andalusië

Andalusie natuur - De natuur in Andalusië is zeer veelzijdig. Zo wisselen kale bergen af met groene natuurgebieden en vogelrijke gebieden in het zuiden. Maar wist je dat het een van de beste plekken in Europa is voor bergbeklimmen? Een trekpleister voor klimmers in Andalusië is de El Chorro kloof.

El Chorro

Ten noordwesten van Malaga, bij het plaatsje Alora, ligt het dorp El Chorro, met de befaamde Garganta El Chorro. Dit is een van de beste plekken in Europa voor bergbeklimmers. Het is een kloof, met aan beide zijden zeer imposante steile rotswanden, die honderden meters boven de kloof uittorenen. Het aanzicht alleen al geeft menig toeschouwer de rillingen op de rug. 

De plaatsen Alora en Campillos worden met elkaar verbonden door een drie kilometer lang pad dat tegen de rotswand aanligt. Het oogt zeer eng, en dat is het oog. Wanneer je over het pad loopt kijk je de duizelingwekkende diepte in. Het pad bestaat reeds sinds het begin van vorige eeuw, maar werd gerestaureerd in 2006. Het is beter bekend onder de naam Camino del Rey (het paadje van de Koning). Er is ook een oude spoorweg, de Málaga-Cordoba spoorweg, die door de kloof voert en zijn weg baant langs verscheidene tunnels, bruggen en dammen.

Bergbeklimmen in El Chorro

In de omgeving zijn ruim 1.000 klimroutes voor bergbeklimmers, het is dus een waar klimwalhalla in Europa. Steile rotswanden en spleten wisselen elkaar af. De routes zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden, van zeer makkelijk tot extreem moeilijk. De walk-ins zijn soms lang, maar je wordt beloond voor de moeite.

Wat te doen bij El Chorro?

Er zijn ook tal van mountainbikeroutes en wandelpaden voor mensen die iets minder avontuurlijk zijn en toch willen genieten van deze imposante natuur. En het is een prima bestemming om te kajakken in Andalusië. Ook de rotsschilderingen in Ardales, de ruïnes van Bobastro, een oude Moorse stad, het fort in Alora en de stuwmeren in de omgeving zijn de moeite. De meeste bergbeklimmers komen samen in Bar Isabel bij het El Chorro treinstation.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!