Ga naar content

Natuur bij Valencia

Een populaire bestemming voor een stedentrip is Valencia, in het oosten van Spanje. Misschien minder bekend is dat dit ook een uitstekende keuze is wanneer de natuur hoog op het lijstje staat.

Valencia is zowel een stad, provincie als een regio. De regio Valencia, Comunidad Valenciana, bestaat uit de provincies Alicante, Castellón en Valencia. Samen vormen deze gebieden één van de zeventien provincies in Spanje. In de drie provincies zijn talloze steden en dorpen te vinden én een waaier aan prachtige natuurgebieden.

Wist je dat Valencia de Europese Groene Hoofdstad van 2024 is? De Europese Commissie kende deze onderscheiding toe aan de Spaanse stad vanwege vele duurzame initiatieven, zoals de aanleg en bescherming van het Turiapark (het langste stadspark van Europa), het natuurpark Albufera en de Valenciaanse boomgaard. Ook zet de stad zich in voor goed afvalbeheer en het herstel van iconische plaatsen, zoals het Plaza del Ayuntamiento (Stadhuisplein) en het Plaza de la Reina met de mooie kathedraal. 

Mooiste plekken in Valencia

Bij zowel de stad als in de regio zijn ontzettend veel mooie plekken te vinden: van natuurparken tot rotsachtige gebieden en betoverende stranden. Een citytrip in Valencia kan perfect gecombineerd worden met een bezoek aan een van de vele natuurwonderen. Wat zijn de mooiste natuurgebieden in de regio Valencia?

1. Natuur in Valencia stad

WIl je even weg van de drukte bij Ciudad de las Artes y las Ciendas, de Mercado Central of de Catedral de Valencia, zoek dan de natuur op in een van de mooiste plekken van Valencia, de Jardín del Turia. In deze stadstuin, vlak bij de Torres de Serranos, heerste een grote biodiversiteit van wilde bloemen, bijen en eekhoorns. Het park werd aangelegd in de oude rivierbedding van de Turia rivier.

Stadsparken Valencia
Deel op Pinterest

De Jardin del Turia ligt in het centrum, maar rond de stadskern ligt de Horta de València, een soort enorme moestuin. Een tuin van 23.000 hectare omringt de stad en zorgt voor groenten en fruit voor markten en restaurants. Het irrigatiesysteem dateert nog uit de tijd dat de Arabieren hier heersten in de 8e eeuw. Een oud treinspoor dat nu als fietspad dient, voert je langs de Valenciaanse Huerta; de Via Xurra of Churra.

Ook elders in de stad verschijnen steeds meer stadstuinen en wordt van alles ondernomen. Er zijn nog meer projecten om de natuur in Valencia te doen heropleven. Zo heeft de gemeente ca. 20 bijenkorven op daken van openbare gebouwen geplaatst om, door bestuiving, meer wilde bloemen te krijgen in het stadsbeeld.

2. Parque Natural de la Albufera

Eén van de sterren uit de Spaanse keuken is de paella. Wellicht minder bekend is dat de rijst voor deze paella in de regio Valencia verbouwd wordt en dat de paella van oorsprong een Valenciaans gerecht is. De rijstvelden zijn rondom het natuurpark Parque Natural de la Albufera te vinden, meestal kortweg Albufera genoemd. Dit stamt af van het Arabische al-buhayra, dat 'klein meer' betekent.

Het natuurpark ten zuiden van Valencia is ruim 20.000 hectare groot. Hierin is het meer te vinden, dat het grootste zoetwatermeer van Spanje is. Het meer is omgeven door ruim 220 km² aan rijstvelden. Het park is tevens een zone voor veel trekvogels. Het gehele jaar door zijn hier veel andere vogels te bewonderen zoals diverse reigers en eenden. Ook leven er vissoorten die met uitsterven bedreigd worden, zoals de Aphaniusiberus en de Valencia hispanica.

3. Parque Natural de Chera - Sot de Chera

Ten westen van Valencia is het natuurpark van Chera-Sot de Chera gelegen. Het park, van ruim 6.000 hectare groot, heeft een ruig en bergachtig karakter. De toppen van de bergen zijn zo'n 1.100 meter hoog. Dit gebied is dan ook een uitstekende bestemming voor bergbeklimmers.

Sot de Chera
Deel op Pinterest

Ook met de wandelschoenen aan is Parque Natural de Chera-Sot de Chera een aanrader om te voet te verkennen. Wandel langs watervallen en heldere meren. In het park leven verschillende diersoorten, zoals grote roofvolgels (bijvoorbeeld de havikarend), uilen en nachtzwaluwen. Er zijn ook amfibieën te spotten zoals schildpadden, slangen en de Iberische schijftongkikker. Een van de zeldzame dieren die hier te vinden zijn, is de blauwe libellensoort mercuurwaterjuffer. 

Anticline Sot de Chera
Deel op Pinterest

In het park bevindt zich een zeer bijzondere aardplooi, een zogeheten anticline. 

4. Montanejos – Fuente de los Baños

In de provincie Castellón, ten noorden van Valencia, is het bergdorp Montanejos gelegen. Het dorp staat vooral bekend als 'Villa Termal' en dit komt omdat het omringd is door ruim vijftig warmwaterbronnen. Deze zijn voornamelijk te vinden bij Fuente de los Baños. Tussen bergrotsen loopt de rivier Río Mijares. Op bepaalde plekken in het helderblauwe water is het lekker warm en kan je heerlijk zwemmen. Het gehele jaar door is het daar zo’n 25 graden. 

Montanejos Spanje
Deel op Pinterest

5. Islas Columbretes

Het is een plaatje dat eerder verwacht wordt in Zuidoost-Azië of Hawaï, maar de Islas Columbretes zijn toch echt in Spanje gelegen. Voor de kust van de provincie Castellón ligt de eilandengroep Columbretes. Het zijn vier kleine archipels in de vorm van een ellips. Het zijn vulkanische eilanden die zo’n 80 meter de diepte in gaan. De eilanden zijn niet bewoond. Het grootste eiland 'Isla Grossa' kan bezocht worden, mits de natuur gerespecteerd wordt.

Er leven namelijk een hoop bedreigde diersoorten op de eilanden, zoals de Eleonora’s valk en de Audouins meeuw. Qua vegetatie is alleen op het eiland Ferrera de oorspronkelijke vegetatie te vinden. Helaas is op de andere eilanden door eerdere bewoners en hun (huis)dieren de vegetatie verwoest. Hierdoor zijn ook de slangen op dit eiland uitgestorven. De eilanden zijn een geliefde bestemming bij duikers. Zo is hier rood koraal te spotten, maar ook diverse vissoorten. 

Islas Columbretes
Deel op Pinterest

Tip: combineer een stedentrip Valencia met een reis naar de provincie Alicante, waar je geniet van heerlijke stranden, mooie gebergtes en historische steden.

Veelgestelde vragen

Geschreven door
Joëlle Reket
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!