Ga naar content

Natuur bij Valencia

Mooiste plekken Spanje - Een populaire bestemming voor een stedentrip is Valencia, in het oosten van Spanje. Misschien minder bekend is dat dit ook een uitstekende keuze is wanneer de natuur hoog op het lijstje staat.

Valencia

Valencia is zowel een stad, provincie als een regio. De regio Valencia, Comunidad Valenciana, bestaat uit de provincies Alicante, Castellón en Valencia. Samen vormen deze gebieden één van de zeventien provincies in Spanje. In de drie provincies zijn talloze steden en dorpen te vinden én een waterval aan prachtige natuurgebieden.

Beste reistijd Valencia

Het fijne aan Valencia is dat de stad (en regio) zo’n 300 dagen zon per jaar kent. Dit maakt het een vakantiebestemming die eigenlijk in elk seizoen goed te bezoeken is. Wanneer rust en het ontdekken van de natuur belangrijke onderdelen van de reis zijn, kunnen het voor- en najaar als goede periodes gezien worden om naar Valencia te komen. Op klimaatinfo vind je meer informatie over het klimaat in Valencia. Interessant om de beste reisperiode uit te stippelen, maar ook leuk om alle temperaturen, zoals de watertemperatuur te checken! 

Mooiste plekken in Valencia

Bij zowel de stad als in de regio zijn ontzettend veel mooie plekken te vinden: van natuurparken tot rotsachtige gebieden en betoverende stranden. Een citytrip in Valencia kan perfect gecombineerd worden met een bezoek aan een van de vele natuurwonderen. Wat zijn de mooiste natuurgebieden in de regio Valencia?

1. Parque Natural de la Albufera

Eén van de sterren uit de Spaanse keuken is de paella. Wellicht minder bekend is dat de rijst voor deze paella in de regio Valencia verbouwd wordt en dat de paella van oorsprong een Valenciaans gerecht is. De rijstvelden zijn rondom het natuurpark Parque Natural de la Albufera te vinden, meestal kortweg Albufera genoemd. Dit stamt af van het Arabische al-buhayra, dat 'klein meer' betekent. Het natuurpark ten zuiden van Valencia is ruim 20.000 hectare groot. Hierin is het meer te vinden, dat het grootste zoetwatermeer van Spanje is. Het meer is omgeven door ruim 220 km² aan rijstvelden. Het park is tevens een zone voor veel trekvogels. Het gehele jaar door zijn hier veel andere vogels te bewonderen zoals diverse reigers en eenden. Ook leven er vissoorten die met uitsterven bedreigd worden, zoals de Aphaniusiberus en de Valencia hispanica.

2. Parque Natural de Chera-Sot de Chera

Ten westen van Valencia is het natuurpark van Chera-Sot de Chera gelegen. Het park, van ruim 6.000 hectare groot, heeft een ruig en bergachtig karakter. De toppen van de bergen zijn zo'n 1.100 meter hoog. Dit gebied is dan ook een uitstekende bestemming voor bergbeklimmers. Ook met de wandelschoenen aan is Parque Natural de Chera-Sot de Chera een aanrader om te voet te verkennen. Wandel langs watervallen en heldere meren. In het park leven verschillende diersoorten, zoals grote roofvolgels (bijvoorbeeld de havikarend), uilen en nachtzwaluwen. Er zijn ook amfibieën te spotten zoals schildpadden, slangen en de Iberische schijftongkikker. Een van de zeldzame dieren die hier te vinden zijn, is de blauwe libellensoort mercuurwaterjuffer.

3. Montanejos – Fuente de los Baños

In de provincie Castellón, ten noorden van Valencia, is het bergdorp Montanejos gelegen. Het dorp staat vooral bekend als 'Villa Termal' en dit komt omdat het omringd is door ruim vijftig warmwaterbronnen. Deze zijn voornamelijk te vinden bij Fuente de los Baños. Tussen bergrotsen loopt de rivier Río Mijares. Op bepaalde plekken in het helderblauwe water is het lekker warm en kan je heerlijk zwemmen. Het gehele jaar door is het daar zo’n 25 graden.

4. Islas Columbretes

Het is een plaatje dat eerder verwacht wordt in Zuid-Oost Azië of Hawaï, maar de Islas Columbretes zijn toch echt in Spanje gelegen. Voor de kust van de provincie Castellón ligt de eilandengroep Columbretes. Het zijn vier kleine archipels in de vorm van een ellips. Het zijn vulkanische eilanden die zo’n 80 meter de diepte in gaan. De eilanden zijn niet bewoond. Het grootste eiland 'Isla Grossa' kan bezocht worden, mits de natuur gerespecteerd wordt.

Er leven namelijk een hoop bedreigde diersoorten op de eilanden, zoals de Eleonora’s valk en de Audoinse meeuw. Qua vegetatie is alleen op het eiland Ferrera de oorspronkelijke vegetatie te vinden. Helaas is op de andere eilanden door eerdere bewoners en hun (huis)dieren de vegetatie verwoest. Hierdoor zijn ook de slangen op dit eiland uitgestorven. De eilanden zijn een geliefde bestemming bij duikers. Zo is hier rood koraal te spotten, maar ook diverse vissoorten. 

Bereikbaarheid Valencia

Valencia ligt op ca. 2,5 uur vliegen vanaf Nederland en de luchthaven bevindt zich op slechts 8 kilometer van het stadscentrum. Diverse luchtvaartmaatschappijen bieden vluchten aan vanaf Amsterdam en Brussel naar Valencia Airport. Goedkoopste tickets vind je vaak bij Transavia, maar ook KLM vliegt rechtstreeks naar Valencia. Vliegtickets naar Valencia van alle maatschappijen kan je vergelijken bij Tix.nl. Ook met eigen auto kan je naar Valencia rijden.

Geschreven door
Joëlle Reket
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!