Ga naar content

Indian Summer in Smaland

Na een paar jaar vakantiedagen te hebben gespaard op ons werk, konden mijn man en ik eindelijk eens lang op vakantie. Wij wilde namelijk graag zes weken door British Columbia in Canada trekken. Het moest van de baas dan wel in het najaar. Dit was voor ons geen probleem. We hebben geen kinderen die weer naar school moesten en het was aanzienlijk goedkoper om in het naseizoen een camper te huren. 

Dus september 2003 vertrokken wij naar Vancouver waar ons avontuur begon. We waren erg nieuwsgierig naar de beroemde Indian Summer, waar we veel over gelezen hadden. Wel, er was niets teveel gezegd of geschreven. Wat een schoonheid. Al die kleuren, geel, bruin, rood.

Prachtig

Terug in Nederland konden wij onze draai niet meer vinden. Er is dus meer dan dit kleine kikkerland, met te weinig ruimte voor iedereen om rustig te leven. Altijd mensen om je heen, waar je ook bent. Ook in de bossen... We dachten steeds meer aan Canada en aan de rust en de ruimte. De emigratieplannen waren geboren! Maar na 5 jaar wachten op een visum, waren we het zat en stopten met de hele procedure. Maar wat dan? Via via kwamen we op Zweden. Want de natuur in Zweden is prachtig en biedt veel ruimte. Weer een camper gehuurd en een week door een stukje Zweden getrokken. Geweldig! We hadden hetzelfde gevoel als in Canada. Om een lang verhaal kort te maken…na zes maanden woonden wij in Småland, Zuid Zweden. Het was inmiddels 2009.

Herfst in Zweden

We wonen nu in een groot huis aan de rand van een dorp in Zweden, direct tegen het bos aan. In de herfst vliegen allerlei soorten vogels af en aan in de tuin, lopen de herten van onze appelbomen te snoepen. Zelfs al bezoek van een wild zwijn gehad, hoewel dat minder is; je tuin wordt dan vakkundig omgeploegd. Maar…ook hier is er ieder jaar de Indian Summer van Zweden. Met alle prachtige kleuren erbij. Natuurlijk houden de toeristen van de zomer met hun warme en relatief droge zomers hier in Zweden, maar ik ben gek van de herfst. Je kan hier in Småland uren wandelen zonder iemand tegen te komen. De herfstkleuren komen je in alle pracht tegemoet, en dan de verschillende paddenstoelen, nooit geweten dat er zoveel soorten waren. 

Wat is Indian Summer?   

Maar wat is de Indian Summer? Het is een Amerikaanse uitdrukking. Het duidt het op een mooie nazomer, die zich kenmerkt zich door zonnig, warm herfstweer op het Noordelijk Halfrond in een periode die ongeveer ligt tussen eind oktober en begin november. De blaadjes zijn aan het vallen, al na een periode van vorst, maar nog voordat er sneeuw is gevallen. De temperatuur ligt boven het normale in die tijd van het jaar en het is lekker en aangenaam droog. Ook New England in de Verenigde Staten staat bekend om de Indian Summer.
   
Er zijn meerdere theorieën en meerdere onduidelijkheden over de herkomst. Onduidelijk is ook wie de term bedacht heeft en wie deze het eerste gebruikt heeft. The Amerikaans schrijver John Bradbury beschreef de Indian Summer in 1817 als volgt: "The air is perfectly quiescent and all is stillness, as if Nature, after her exertions during the Summer, were now at rest." In het Nederlands betekent dat ongeveer zoiets als: "De lucht is perfect stil, alles is stilte alsof de natuur, na al haar inspanningen van de zomer, nu tot rust is gekomen."

Daarnaast zijn er ook een aantal andere theorieën, zoals:
•    Daniel J. Boorstin doet in zijn schrijven "The Americans: The Colonial Experience" de voorzet dat de term teruggaat naar de aanvallen van indianen op Europese kolonisten. Deze aanvallen eindigden meestal in de herfst, het weer was vaak warm en deed zomers aan.
•    Een andere optie is dat dat de periode was wanneer de Noord-Amerikaanse indianen hun oogst binnenhaalden (mais en pompoenen).
•    Het kan ook een bijnaam zijn voor een valse zomer; het lijkt wel zomer; maar dat is het niet.

Hoe, door wie en wanneer de term Indian Summer ook in het leven is geroepen, ik geniet er ieder jaar met volle teugen van in mooi Småland. En ben jij ook nieuwsgierig geworden? Kom dan eens langs voor een weekend, midweek of week vakantie in dit prachtig land. Wij zorgen in onze Bed and Breakfast voor een comfortabel bed en een heerlijk ontbijt. De natuur hier doet de rest.

Reistip van Anja de Bot, eigenaar van voormalig B&B The Dutch Dream Catcher.

Geschreven door
Anja de Bot
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!