Ga naar content

Cruise Middellandse Zee

Als kind zijn we allemaal wel eens op vakantie geweest naar de Middellandse Zee. De auto volgeladen met kampeerspullen of een caravan meeslepend, richting de zon in het zuiden. De verscheidenheid aan mooie gebieden rond de Middellandse Zee is groot. Tijdens een Middellandse Zee cruise zie je veel verschillende gebieden en je vaart vaak ’s nachts. De volgende ochtend ben je al weer op je nieuwe bestemming. Wat te denken van een vaartocht naar het groene eiland Corfu of een cruisevakantie naar Montenegro met het meest zuidelijke fjord van Europa en een 1300 meter diepe canyon?

Cruisevakantie Middellandse Zee

Wie op een relaxte manier wil kennismaken met de Méditerranée in al haar facetten, moet zeker eens een cruise op de Middellandse Zee overwegen. Op het dek van een cruiseschip sta je eerste rang voor de mooiste natuurverschijnselen en idyllische baaien. Tijdens een cruise kom je op plekken waar je met de auto niet komt. Heel langzaam vaart het schip voorbij mooie kustlijnen. Wil je niet alleen maar aan het strand liggen? Kies dan voor een wat actievere cruisevakantie. Juist voor liefhebbers van natuur is dit de beste manier van uitrusten en tot de sensatie van bijzondere flora en fauna. Terwijl je slaapt, vaart het schip naar de volgende haven. Tijdens een cruisevakantie word je dus elke ochtend weer wakker met een nieuw uitzicht! Met een luxe schip vaar je langs historische plaatsen en eilanden met mooie stranden. Zo ervaar je in één of twee weken tijd de diversiteit aan Mediterrane landen: een cruisevakantie op de Middellandse Zee biedt de ultieme combinatie van zon, zee, cultuur en strand.

Vaargebieden Middellandse Zee

Wat zijn de populaire vaarroutes op de Middellandse Zee? Vaak wordt gekozen voor het oosten of het westen, al worden er ook cruises aangeboden waarbij beide kanten worden aangedaan en men vaart langs Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland. Kies voor een cruise met afwisseling tussen natuur en cultuur om optimaal te genieten van de Méditerranée.

1. Cruise West-Middellandse Zee

Enkele populaire vaarroutes voeren langs de steden in het westen van de Middellandse Zee. Barcelona, Ajaccio (Corsica), Cannes, Genua, Savona, Napels en Palma de Mallorca zijn prachtige steden, met een rijke cultuur en vele uitgaansmogelijkheden. Cruisevakanties vangen vaak aan bij de haven in Barcelona, waar Gaudí je meevoert in zijn sprookjesachtige architectuur, om vervolgens langs de mondaine Franse Côte d'Azur en de westelijke eilanden in de Middellandse Zee richting Italië te varen, en daar aan te meren bij een van de historische steden of kleurrijke Italiaanse kustdorpjes. Er zijn echter tal van andere opties, zoals cruises langs Cartagena, Ibiza, Sardinië en Menorca. De Westelijke Middellandse Zee staat voor een flinke dosis cultuur en mooie kusten.

2. Cruise Oost-Middellandse Zee

In het oosten van de Middellandse Zee vaar je, vaak vanaf Venetië of Kroatië, langs idyllische Griekse eilanden en eventueel langs havens bij het Griekse vasteland, Cyprus of Turkije. Er zijn zelfs cruises die een stop maken bij bijzondere bestemmingen zoals Montenegro en Albanië. Verruil de grootsheid van een cruiseschip met een gondel in Venetië, veradem je aan de prachtige stadsmuren en rode daken van Dubrovnik en spreid de badhanddoeken uit op de zonovergoten stranden op Kreta, Santorini of Rhodos. De Oostelijke Middellandse Zee staat voor relaxen en genieten.

Tips voor cruisebestemmingen in de Middellandse Zee

We geven graag ook enkele tips voor minder bekende natuurbestemmingen!

1. Cruise langs Corfu
Een van de groenste eilanden in het Middellandse Zeegebied is Corfu. Dit Ionische eiland aan de westkust van Griekenland ligt bezaaid met olijfboomgaarden, citrusbomen en idyllische grotten en stranden langs de kust. Eenmaal aan land trek je de wandelschoenen aan voor een tocht langs het Korissionmeer, dat verbonden is met de zee. De omgeving rond het meer is een natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen. De vele trekvogels zoals de pelikaan en de tuinfluiter maken het plaatje compleet! En zie je de Pantokrator in de verte?

2. Varen in Montenegro: van fjord tot canyon
Heb je ooit weleens van Europa’s meest zuidelijke fjord gehoord? Ontdek het tijdens een Middellandse Zee cruise met Kras! De Baai van Kotor in het prachtige Montenegro is de reden waarom het land zo’n lange kustlijn heeft. De vlindervormige inham met diepblauw water trekt 25 kilometer landinwaarts door smalle doorgangen en creëert daarmee meer dan 100 kilometer kust. In elk dorpje en stadje aan de baai schiet je de mooiste foto's. Niet voor niets staat deze baai op de Werelderfgoedlijst van UNESCO! Bekijk vanaf het dek de prachtige baai of trek je wandelschoenen aan voor een wandeling rondom de baai. Gemarkeerde wandelpaden leiden je langs prachtige uitkijkpunten waarvandaan je de schepen door de smalle waterwegen kunt zien manoeuvreren. Een onvergetelijke plek! Ook bijzonder in Montenegro is de 1.300 meter diepe Tara kloof in het Durmitor National Park. Dit is na de Grand Canyon de diepste canyon ter wereld!

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Feedback geven