Ga naar content

Kristalgrot bij Naica

Naicamijn

Naica is een plaats in het centrale noorden van Mexico, in Chihuahua. In de mijn wordt zilvererts en lood ontgonnen. Niets bijzonders, zij het niet dat men hier enkele zeer merkwaardige grotten heeft ontdekt, met gigantische kristallen.
In 1910 ontdekten mijnwerkers van de Naicamijn een grot met gigantische kristallen, de Cueva de las Espadas of Zwaardengrot. Deze ligt op een diepte van 120 meter, boven de toen nog onontdekte Kristalgrot. De kristallen hier waren ongeveer een meter groot, maar dat was nog niets in vergelijking met wat men later zou ontdekken.

Kristalgrot in Naica

Pas in het jaar 2000 werd de Cueva de los Cristales ontdekt. Deze Kristalgrot ligt op 300 meter onder de oppervlakte van Naica en bestaat uit een hoefijzervormige holte van 10 bij 30 meter in de kalkstenen rotsen. De grootste kamer van deze grot bevat gigantische kristallen, de grootste die ooit op aarde zijn gevonden. De grootste kristal die men er heeft gevonden is maar liefst 12 meter lang en heeft een diameter van 4 meter. Sommige zijn wel 500.000 jaar oud. Het is extreem heet in de grot: er werden temperaturen gemeten tot 58 °C. Dat is dan ook een van de redenen waarom er nog weinig bekend is over deze kristalgrot: zonder goede uitrusting kan een mens niet langer dan 10 minuten vertoeven in de grot. Daarnaast zijn er waterproblemen: men moet met pompen het water uit de grot houden, zodat de kristallen niet verder beschadigd worden.

Nog twee kleinere grotten werden in hetzelfde jaar ontdekt, de Queen's Eye Cave en de Candles Cave. Ook in 2009 werd nog een ruimte ontdekt, het zogenaamde Ice Palace, maar de kristallen hier zijn veel kleiner en hebben meer een bloemkoolachtige structuur.

Bereikbaarheid Naicamijn

Naica ligt op ongeveer 145 km ten zuiden van de stad Chihuahua in het noorden van Mexico. Helaas, van wat wij op internet kunnen vinden, is de grote Kristalgrot vandaag de dag niet meer toegankelijk voor het grote publiek. Als je toegang wil krijgen zou je al echt iemand moeten kennen die je mee kan nemen.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!