Ga naar content

wAARDEvol reizen Aruba

Herintroductie van de lora

Fundacion Parke Nacional Aruba is bezig met de herintroductie aan van de op Aruba uitgestorven Geelvleugelamazone of Amazona barbadensis, die ook wel bekend staat als de 'lora'. In 2022 werden lora's en andere dieren naar Aruba gebracht; negen zijn succesvol vrijgelaten in Parke Nacional Arikok als onderdeel van het herintroductieplan.

De lora staat op de Rode Lijst van bedreigde soorten; op Aruba was hij verdwenen als gevolg van ontbossing en door roofdieren. De herintroductie van de lora is essentieel voor ecologisch evenwicht, verspreiding van zaden en ondersteuning van biodiversiteit op het eiland. FPNA neemt maatregelen zoals wetenschappelijk onderzoek, bewustwording, educatie en betrokkenheid van de gemeenschap om de vogelsoort te beschermen.

Een nationale bewustmakingscampagne en educatieve inspanningen worden gestart om bedreigingen te verminderen.
FPNA werkt aan instandhouding van habitat en vermindering van menselijke bedreigingen, inclusief het beheer van invasieve soorten zoals de Boa constrictor.

Inspanningen omvatten het Biodiversity Enhancement Program en het promoten van natuurvriendelijke tuinen.
FPNA roept inwoners en reizigers op om te helpen door waarnemingen van lora's te melden via WhatsApp +297 592 4476 of een e-mail te sturen naar info@arubanationalpark.org. Als een Lora wordt gezien, vermeld dan de locatie – inclusief een GPS-locatie indien mogelijk, en het aantal papegaaien. Houd afstand van de vogels en voer ze niet.

Vlucht compenseren

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!