Ga naar content

Great Smoky Mountains

Oostkust Amerika - Van Maine in het uiterste noordoosten van de Verenigde Staten tot Georgia in het diepe zuiden loopt een gebergte zo oud als de Europese Ardennen.

Reis Great Smoky Mountains

Hoe is het Great Smoky Mountains National Park te bereiken? Van Amsterdam naar Atlanta (Georgia), is het ruim een halve dag vliegen. Een huurauto is zeker een aanrader als je niet deelneemt aan een georganiseerde rondreis. Stap in de auto en rijd naar het noorden, richting Knoxville (Tennessee). Al snel worden de Appalachen zichtbaar als een donkere potloodlijn aan de horizon.

Natuur in de Great Smoky Mountains

Driehonderd miljoen jaar geleden gevormd en nu afgesleten tot een maximale hoogte van 2.030 meter in de Great Smoky Mountains. Bekleed met vrijwel ondoordringbare wouden is het tot op vandaag één van de rijkste natuurgebieden van de Verenigde Staten, een ideaal gebied voor een natuurreis.

Witstaarthert
Deel op Pinterest

Het gebergte staat tevens op de UNESCO werelderfgoedlijst en dankt zijn naam aan de dichte mist waarin de bergen zich hullen. Waar North Carolina en Tennessee elkaar de hand geven rijzen de toppen van Cherokee - en het Great Smoky Mountains National Park tot grote hoogte.

Ondanks houtkap in de afgelopen eeuw wordt het meteen duidelijk waarom hier de eerste golf van kolonisten niet verder kon. Dalen lopen niet van het westen naar het oosten, maar van noord naar zuid en sluiten zo de doorgang vanaf de oostkust effectief af. En dat werd niet alleen het behoud van dit natuurgebied. Pioniers van het eerste uur vonden hier een vruchtbaar gebied waar ze ongestoord hun cultuur konden ontwikkelen.

Cades Cove Great Smoky Mountains
Deel op Pinterest

Cades Cove, in het hart van de Smokys, biedt nu een venster op een verleden die we alleen nog maar kennen uit verhalen over Davy Crockett.

Wandelen in de Great Smoky Mountains

Het waren ook deze pioniers die de Great Smoky Mountains in Amerika toegankelijk hebben gemaakt voor toeristen. Smalle houtkapperspaden werden wegen en wandelpaden, kapvlaktes werden open plekken in het bos. Uitgezette wandelroutes in de Great Smokey Mountains, zoals o.a. de Appalachian Trail, geven een overweldigende indruk van het woud.

Tulpenbomen en vogelkers van zeker veertig meter hoog en een stamomtrek van meerdere meters zijn geen uitzondering. Wandelen in dit gebied geeft, zoals Bill Bryson zo treffend beschrijft in "A Walk in the Woods", een nietig gevoel. Beren, elanden en witstaartherten zwerven door het gebied, vogels hoor je overal maar om ze op veertig meter hoogte te lokaliseren blijft een uitdaging.

Beren in Great Smokey Mountains
Deel op Pinterest

Open plekken als Cades Cove en Cataloochee Valley bieden echter voldoende kans om zwarte beren en vogels goed te zien. En steeds valt het weer op: Amerikaanse vogelsoorten lijken wel bonter dan Europese. Rode kardinaal, blauwe bisschop en goudsijs (Amerikaanse goudvink) laten een onvergetelijke indruk achter. De Zwerver biedt een goede wandelkaart van National Geographic, met de uitgezette wandelpaden en alle recreatieve voorzieningen.

Indian Summer in de Great Smoky Mountains

De Great Smoky Mountains zijn op z’n mooist in het voor- en najaar. In het najaar kleurt de Indian Summer het bos in allerlei kleuren rood. Het grootste kleurentheater in de Great Smoky Mountains staat jaarlijks rond april op de agenda, vanwege de prachtige bloemen. Zo bijzonder dat er jaarlijks vanuit Gatlinburg (Tennessee) een "Wild Flower Pilgrimage" georganiseerd wordt.

Indian Summer Great Smoky Mountains
Deel op Pinterest

Opgave is verplicht, maar iedereen is welkom om onder deskundige leiding te komen genieten van een voorjaarspracht waar onze Nederlandse stinzenplanten bij verbleken. Kilometers bosbodem veranderen in geel, rood en wit door miljoenen Trilliums en andere lelies. Even de blik naar boven en sta stil bij het roze of wit van rhododendron, enkianthus en kalmia.

Vogels spotten

Voor vogelaars is het gebergte een walhalla. Dankzij de enorme biodiversiteit verblijven ongeveer 240 vogelsoorten hier deels of het hele jaar door. Zangvogels zoals de rode kardinaal, roodborstlijster en zanggors delen hun territorium met meer dan 50 migranten en vele andere vogelsoorten die voorkomen in deze zuidelijke Appalachen.

Beste reistijd Great Smoky Mountains

De beste periode om naar de Great Smoky Mountains te reizen is de periode maart - april en september - november.
Binnenkort op reis naar Great Smoky Mountains? Vergeet niet je ESTA aan te vragen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!