Ga naar content

Zuiden van de VS

Natuurreis Amerika - Tussen alle charmante plaatsen met roemruchte historie en bakermatten van revolutionaire muziekstijlen wordt voorbijgegaan aan de mooie natuur in het zuiden van de Verenigde Staten. Naturescanner neemt je mee op een rondreis in het zuiden van de VS. Wat zijn de mooiste plekken in de zuidelijke staten?

Natuur in het zuiden van de VS

Het zuiden van Amerika, "the Old South", ademt een warmbloedige sfeer uit: een sfeer van blues en jazz, maar ook van historische plantagelandhuizen, Huckleberry Finn en Gone with the Wind. De Amerikaanse Burgeroorlog en slavernij hebben hier hun sporen nagelaten. Naast koloniale gebouwen in Victoriaanse stijl, zoals in Charleston (South Carolina), Savannah (Georgia), muziekstad Nashville en het Franse district van New Orleans, is er ook veel mooie natuur in het zuiden van de VS.

Moeras in Louisiana
Deel op Pinterest

Denk bijvoorbeeld aan de Mississippi rivier, de moerassen met alligators, de Hot Springs, De Soto National Park en de Great Smoky Mountains in Dixieland, zoals de zuidelijke staten ook wel worden genoemd. In de herfst veranderen de vele bossen in de zuidelijke staten tot een warm kleurenpalet: de Indian Summer doet ook hier haar intrede. Deze mix van historie, cultuur en natuur zorgt voor een afwisselende rondreis door het zuiden van de Verenigde Staten.

Mooiste plekken in het zuiden van de USA

Wat zijn de mooiste plekken om te zien tijdens een natuurreis in de zuidelijke staten van Amerika? Natuurlijk heeft elke staat, van Virginia tot aan Georgia en van Arkansas tot aan Louisiana, zo haar eigen bezienswaardigheden. Wie een rondreis door Southern USA maakt zal een ruime keuze hebben aan eindeloze kusten, moerassige delta’s en slingerende wegen langs beboste bergketens en valleien.

Shenandoah National Park
Deel op Pinterest

Een letterlijk hoogtepunt is bijvoorbeeld de Skyline Drive in het Shenandoah National Park in Virginia. Een autorit over de kruin van de bergen, die vooral in lente en herfst schilderachtige uitzichten oplevert over de Blue Ridge Mountains. Maar ontdek ook de staat Arkansas, met haar grote rijkdom aan natuurgebieden.

1. Hiken in de Appalachen

Zuidelijker in de Appalachen is het Great Smoky Mountains National Park gelegen. Dit is het meest bezochte park van de Verenigde Staten. De zuidelijke uitlopers van dit gebied, gelegen op de grens tussen Tennessee en North Carolina, worden behalve door de 'Smoky Mountains' ook gevormd door donderende watervallen, verborgen grotten en zwarte beren.

2. Natchez Trace Parkway

The Natchez Trace Parkway is een oude handelsroute tussen Nashville (Tennessee) en Natchez (Mississippi) en voert in meer dan 700 kilometer langs vele historische bezienswaardigheden. Overhangende bomen vormen in het noordelijke deel van de route een erehaag. Plantages duiken op aan de Mississippi rivier nabij New Orleans. Hier worden excursies gegeven over de tijd van de slavernij. Een bijzonder verrijkende roadtrip.

3. New Orleans Delta

New Orleans oefent van alle steden in het zuiden de grootste aantrekkingskracht uit op reizigers. De smeltkroes van Caribische, Franse, Afrikaanse en Amerikaanse invloeden zorgen voor veel sfeer en heerlijk eten. Van Cajunkruiden tot oesters en sappig barbecuevlees: eten speelt een belangrijke rol in het zuiden van de VS. 

Atchafalaya Basin
Atchafalaya
Deel op Pinterest

New Orleans bevindt zich op de oevers van de Mississippi, ca. 160 km boven de uitmonding in de Golf van Mexico. De moerassige rivierdelta’s rondom de stad lenen zich prima voor een kano- of boottocht. Manoeuvrerend langs de cipressen, behangen met Spaanse mos verken je een vogelrijke wereld. Watervogels als ibis en reiger voelen zich hier thuis, net als boomkikker en alligator. In de hoger gelegen gebieden komen veel orchideeën en vleesetende planten voor. Bijzonder mooi is bijvoorbeeld het Atchafalaya Basin in Lafayette. Rond New Orleans vind je veel katoenplantages, waar in vroegere tijden de slaven moesten werken.

4. Arkansas – The Natural State

Een vaak overgeslagen staat tijdens een rondreis in het zuiden van de VS is Arkansas, dat niet op de route tussen de muzikale steden Memphis, Nashville en New Orleans ligt. Arkansas noemt zich "The Natural State", een naam die onze harten bij Naturescanner sneller doet kloppen. In Arkansas vind je maar liefst 52 state parks, drie nationale wouden, vijf nationale parken en de Buffalo National River, die dwars door de Ozarks stroomt. 

De beboste Ozarks en Ouachita Mountains worden omgeven door mooie valleien en verborgen meren. Het Ouachita Natural Forest is een immens natuurgebied waar je van een heerlijke natuurvakantie kan genieten. Onder de overhangende rotsen van de Ozarks stroomt de Buffalo National River door bijzonder mooie natuur, het leefgebied van elanden en veel andere wilde dieren.

Natuur in Arkansas
Deel op Pinterest

Een bekende bezienswaardigheid in Arkansas is het Hot Springs National Park, 90 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Little Rock. In dit gebied zijn diverse warmwaterbronnen te vinden met een helende werking, wel gelegen in de bewoonde wereld. Je kan er baden in de wellness centra van Buckstaff Bathhouse en Quapaw Baths and Spa. Wie genoeg heeft van het badderen kan wandelen in de oerbossen in de omgeving. Wellicht zie je een van de bewoners van deze wouden: coyotes, gordeldieren, nertsen, wezels en opossums. 

Geniet van een spectaculair uitzicht vanaf de Hot Springs Mountain Tower of bezoek het Lake Hamilton, ten zuiden van het nationaal park. Ook een rondrit over de panoramische wegen door de bergen is een aanrader. Meer naar het noorden bevindt zich een klein, maar mooi natuurpark, het Petit Jean State Park, met de Cedar Falls en gelijknamige trail.

5. Mammoth Cave National Park

Een andere opzienbarende trekpleister is Kentucky’s Mammoth Cave National Park, het grootste grottenstelsel op aarde. Het is een enorm complex, dat zo’n 300 grotten vol stalactieten, -mieten, dieptes en gangenstelsels omvat en garant staat voor een dag interessante excursies. Het park biedt begeleide tours aan van een tot zes uur, langs hoogtepunten als de Grand Avenue, Frozen Niagara en Fat Man's Misery.

Mammoth Cave NP
Deel op Pinterest

Naast de standaard verlichte routes worden ook avontuurlijkere tours aangeboden naar minder bezochte delen, waarbij smalle en modderige tunnels op de planning staan. Voorheen was er ook een populaire ondergrondse boottocht, maar die werd omwille van het behoud afgelast. Er is uiteraard ook een informatiecentrum. In de omgeving van de grotten vind je prachtige bossen. Wie stalen zenuwen heeft en van bergbeklimmen houdt gaat wellicht liever naar de Red River Gorge, ook in de Amerikaanse Staat Kentucky.

Rondreis zuiden van de USA

Rondreizen door het zuiden van de Verenigde Staten starten meestal in Atlanta (Georgia) of New Orleans (Louisiana). Wanneer je op eigen houtje een rondreis wil maken, is een camper zeker aanbevolen. Ook als fly-drive rondreis met een huurauto kan je heerlijk rondreizen in Dixie. Onder andere SNP en Ambiance Travel (zie onze reistips) organiseren individuele rondreizen door het zuiden van de VS.

Roadtrip Zuiden USA
Deel op Pinterest

Hoogtepunten zijn meestal: New Orleans, Natchez, Montgomery, Chattenooga, Atlanta, Nashville, Memphis, Mississippi boottocht, Blue Ridge Mountains, het Great Smoky National Park en sommige rondreizen voeren ook nog door een deel van Florida. Vergelijk hierboven goed de reizen om het reisprogramma te vinden dat aansluit bij jouw wensen.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!