Ga naar content

Raften en kajakken in de Pyreneeen

Actief in Catalonië - Het Catalaanse plaatsje Sort is een topbestemming voor liefhebbers van rafting en avontuur. Dit charmante dorp bevindt zich in het hart van de Pyreneeën, op 175 km van Barcelona. De belangrijkste trekpleister van Sort is de majestueuze Noguera Palleresa, een rivier die uitermate geschikt is voor alle wildwateravonturen, zoals raften, kanoën, kajakken en hydrospeed.

Raften op de Noguera Pallaresa

De Noguera Pallaresa rivier is door haar krachtig stromende water een van de beste rivieren in Europa voor actieve watersporten. Van het plaatsje Llavorsí in het noorden tot La Pobla de Segur in het zuiden stroomt de rivier door een prachtige natuurlijke omgeving, waaronder de imposante Collegats kloof. Meer dan 40 km met wilde stroomversnellingen en uitdagende afdalingen.

Deel op Pinterest

Je kunt hier heerlijk kajakken, of raften als dat je voorkeur heeft. Het whitewater seizoen op de Noguera Palleresa is lang, van maart tot oktober. Maar de beste maanden vallen in de dooiperiode, van mei tot juni, als de stroomsterkte het hoogst is.

Dankzij de dammen en het uitstekende beheer van het waterniveau kan je ook prima raften en kajakken in de zomer en de herfst. Kortom, de rivier is een ideale locatie voor fans van alle niveaus, van amateurs tot professionals, van gezinnen met kinderen tot de meest avontuurlijke adrenalinezoekers.

Sort, de Catalaanse uitvalsbasis voor wateravontuur

Al is Sort maar een klein dorp met slechts 2.000 inwoners, toch heeft het een behoorlijke geschiedenis op gebied van raften. Het was hier dat het eerste Spaanse raftbureau voet aan grond heeft gezet in het begin van de jaren '80. Vandaag de dag is het dé hotspot van de avonturenindustrie, met tal van gespecialiseerde aanbieders. Alle soorten outdoor waterliefhebbers vinden hier hun geluk. 

De gespecialiseerde organisaties helpen bij het organiseren van een onvergetelijk en veilig avontuur. De medewerkers zijn goed opgeleid en behulpzaam. Sort is ook nauw betrokken bij internationale wedstrijden. Samen met La Seu d'Urgell worden er al decennia lang competities voor whitewater sporten georganiseerd en beide plaatsen zullen in 2019 de ICF Canoe Slalom World Championships hosten.

Pallars Sobira

Ook vlakbij het Parc Nacional d’Aigues Tortes, het grootste natuurgebied van de Pyreneeën in Spanje, kun je wildwaterkajakken. Europagaai organiseert op de rivier Rio Noguera Pallaresa een 5-daagse kajakcursus om de fijne kneepjes van het kajakken onder de knie te krijgen.

Wildwaterkajakken
Kajakken op de Rio Noguera Pallaresa
Deel op Pinterest

Er is de keuze uit wildwaterklassen II, III en IV, dus ook als gevorderde wildwaterkajakker kun je je hier goed vermaken. Het water stroomt behoorlijk door en er is afwisseling van golven, walsen en scherpe keerwaters. Je techniek heb je zeker nodig vanwege verblokking van de rivier. Maar er zijn ook rustige stukken rivier, waar je geniet van de schitterende natuur, zoals de Collegats kloof.

Beleef zelf ook een onvergetelijk avontuur op en bij het water in de Pyreneeën!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!