Ga naar content

Thule Approach daktent

Kamperen doe je op de grond in een tent, in een camper, caravan of vouwwagen. Zo was het vele jaren en kampeerders onder ons hebben er fijne herinneringen aan. Sinds een aantal jaren is hier ook de daktent bij gekomen. Een nieuwe, avontuurlijke variant!

Kamperen op het dak van een wagen

De daktent. Wellicht denk je nu meteen aan een tent boven op een van de stoere Jeeps in IJsland of Namibië. Nee hoor, bij de huidige daktenten hoef je geen 4x4 of andere terreinwagen te hebben om de tent op je autodak te bevestigen. Recent hebben wij de Thule daktent - Thule Approach M - getest en deze kan je gewoon op een middenklasse auto plaatsen.

Thule Approach - de next level daktent: meer ruimte, meer comfort, meer avonturen

Kamperen in een daktent is een bijzonder avontuur. Vooral voor jonge stellen of voor een actief weekend weg met je zoon of dochter. Tijdens een reis naar Scandinavië, waar je kunt wildkamperen midden in de ongerepte natuur, of op een leuke natuurcamping in Nederland of de Belgische Ardennen. Het meest geniet je van een vakantie met de daktent als je niets dan de geluiden van de natuur om je heen hoort.

Thule Approach daktent getest

Wij mochten de Thule Approach een weekend lang testen en ervaren hoe het is om te kamperen op je auto. Hieronder de review na uitgebreide tests van de Thule daktent.

1. Dakbelasting auto

Voordat je een daktent koopt, is het wel belangrijk om vast te stellen of je deze wel kán plaatsten op jouw auto.
Eerst moet je weten hoe hoog de dakbelasting van de auto is. Dit is het gewicht dat jouw auto mag dragen. Dat moet je met 3 vermenigvuldigen. De uitkomst is het totale gewicht waarmee je het dak mag belasten als de auto stilstaat: dat noemt men het statische draagvermogen.

Thule Approach daktent
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een auto waarbij de maximale dakbelasting 75 kg is, mag dus 225 kg dragen als die stilstaat. Dit zou voldoende moeten zijn voor 2 volwassenen plus de tent (ca. 58 kg).

Daarnaast heb je vanwege de hogere belasting op het dak én op de dakdragers misschien andere dakdragers nodig die een hoger draagvermogen hebben. Erg belangrijk om dit van te voren goed uit te zoeken alvorens je een daktent koopt! Op de website van Thule staan alle voorwaarden waaraan jouw auto en dakdragers moeten voldoen om veilig te kunnen rijden en kamperen.

2. Verkrijgbaar in 3 maten

Van de Thule Approach bestaan 3 maten: de S, de M en de L. Wij hebben de M getest. Deze is geschikt voor 3 personen, maar zoals je bij tenten vaker ziet, is ook deze “3 persoons” prima voor 2 personen, voor 3 wordt het wel krap. 2 volwassenen en 1 kind zou wellicht nog wel gaan. Met 3 volwassenen wordt het sowieso al kritisch, omdat je de maximale dakbelasting niet mag overschrijden.

Ingeklapt
© Naturescanner Sander
Deel op Pinterest

Daarnaast hebben alle 3 de maten van de Approach zelf ook een maximale belasting van 300 kg. Ook al kan jouw auto wel meer dragen dan 300 kg.

De S is voor 2 personen en is wat smaller en korter dan de M. De L is voor 4 personen, deze is 170cm breed. De opengeklapte lengte is 240cm, net zo lang als bij maat M, die is alleen wat smaller dan de L, 130cm.

Thule Approach M met luifel
© Naturescanner Sander
Deel op Pinterest

3. Zweedse kwaliteit

Thule is een Zweeds merk en staat voor zeer goede kwaliteit. Het materiaal van de tent is bijzonder dik en gemaakt van 600D ripstop polyester. Ter vergelijking, de meeste andere daktenten zijn in 300D gemaakt. De tent is uiteraard ook waterproof en heeft zelfs een extra antischimmel coating.

De naden, drukknoppen en ritsen zijn allemaal van goede, stevige kwaliteit. De naden zijn dubbel uitgevoerd en daardoor extra versterkt.

Je voelt, wanneer je ritst, dat het ook allemaal stevige en solide materialen zijn. Dit zijn geen kleine eenvoudige ritsjes, maar van die grote stevige. Aan alles zie en voel je vooral de Zweedse kwaliteit. Recentelijk heeft het ontwerp de internationale iF Desgin Award gewonnen. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Gemak van opzetten

Is het dan niet een heel gedoe om een daktent op te zetten? Helemaal niet dus. Het grootste voordeel van de Thule daktent is de snelheid van het opzetten.

Het eerste waar je aan moet denken is wáár je de auto parkeert, op een vlak stuk grond. Kun je dat niet vinden, dan heeft Thule er ook nog zo genaamde “levelers” bij, waarbij je de auto ook op schuine ondergronden toch nog horizontaal kan krijgen. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wanneer je een geschikt stuk grond hebt gevonden of de levelers hebt gebruikt, is het slechts een kwestie van de hoes los ritsen, de veiligheidssluitingen van de tent en van de ladder losmaken. Ladder uittrekken en tent openklappen met behulp van de ladder. Daarna de ladder op de juiste hoogte afstellen en eigenlijk ben je dan klaar. Nog geen 3 minuten werk. De tent is nu al geschikt om in te overnachten.

5. Regenhoes

Bij de tent zit ook een regenhoes die over de tent getrokken wordt en met uitzetstokken een mooie en ruime tweede laag vormt. Het is echter niet nodig om deze hoes altijd te gebruiken. Sterker nog: wanneer je van een sterrenhemel kan en wilt genieten zou ik het juist afraden.

6. Ramen aan de bovenkant

De Approach heeft namelijk grote openingen die vanaf de zijkant doorlopen naar de bovenkant van de tent. Wanneer je de ramen open ritst en de horren dicht laat kan je ’s nachts de maan of de sterrenhemel bewonderen. Als de regenhoes eroverheen getrokken is, beneemt dit wel je zicht naar boven omdat de raampjes niet helemaal doorlopen naar boven.

Daktent zonder luifel
© Naturescanner Sander
Deel op Pinterest

7. Binnenruimte

En wat een heerlijke ruimte is dat. Met mijn 192 cm lig ik bijna nooit comfortabel op een luchtbedje in een tent, caravan of vouwwagen. Het was een verademing om me uit te strekken op een matras van meer dan 200 cm lengte. Het matras zelf (deze hoort bij de tent) is van een prima kwaliteit.

Matras
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het is een dunner matras, niet zo dik als een matras op je eigen bed, maar het ligt wel comfortabel. Door het speciale ontwerp van de Approach heb je geen scharnierpunt halverwege en ontstaat er een geheel vlakke bodem. Je hebt natuurlijk sowieso geen last van boomwortels, steentjes of dennenappels, zoals dat in een normale tent soms wel eens het geval is.

Aan weerszijden van de tent zijn opbergvakjes om je persoonlijke spullen in op kan bergen.

Opbergvakje Thule daktent
© Naturescanner
Deel op Pinterest

8. Luifel en annex

Veel buitenruimte is er niet, tenminste wanneer je niet de optionele luifel of extra aanritsbare tent erbij hebt gekocht. Deze luifel of de tent zijn zo ontworpen dat ze gemakkelijk aan de daktent te ritsen zijn tot één geheel.

Compleet geïnstalleerd
© Sander Naturescanner
Deel op Pinterest

Wij hadden een luifel tot onze beschikking en ik moet zeggen dat deze echt een meerwaarde heeft. Zeker als je met de tent wat langer op één plek blijft staan heb je, naar mijn mening, toch echt een overdekte ruimte nodig; om in de schaduw te zitten of te koken. Ook geeft dit enige vorm van privacy, omdat er niet in de tent gekeken kan worden. Bij de Annex, de aanritsbare tent, is er nog meer privacy, omdat er nog een extra tent om de ladder heen geplaatst wordt.

Thule daktent - Voor wie?

Voor wie is deze daktent geschikt? Kampeerders die graag avontuurlijk kamperen zullen de daktent te gek vinden. Met een tent op je autodak kan je op plekken overnachten waar je met een camper of caravan niet kan komen. Vooral op bestemmingen waar wildkamperen is toegestaan, is dit heel gaaf. Dankzij de ramen aan de zijkanten en bovenkant geniet je van alles wat om je heen gebeurt in de natuur: kijk vanuit je bed naar het groene bladerdek boven je en luister naar de geluiden van het bos.

Weekend weg natuur
© Naturescanner Sander
Deel op Pinterest

Of je hier lang of kort mee gaat kamperen is een persoonlijke afweging. In Nederland zou ik deze tent zelf vooral voor een nachtje weg of weekendtrip gebruiken. Doordat je alleen in de auto spullen neer kunt zetten en je niet echt een zitplek hebt als het buiten regent, is alleen een slaapcabine dan toch net wat te spartaans. Dit is natuurlijk erg persoonlijk en hangt af van je eigen behoefte (en levensfase).

Voor jonge stellen die het avontuur tegemoet rijden in Noorwegen of Zweden lijkt me dit dan een waanzinnige manier van rondreizen. 

Voor wie niet?

Voor kampeerders die luxe gewend zijn, is de Thule Approach wellicht wat minder geschikt. Luxe hier niet verwarren met comfort, want de tent is erg comfortabel en solide!

In het kort de voordelen en advies

Ruimte: doordat de tent op het dak zit, mis je geen kofferbakruimte. De tent zelf, maat M of L, is erg lang en heeft voldoende ruimte voor 2 volwassenen of 1 volwassene en 2 kinderen.

Gemak: de Thule Approach is erg makkelijk en snel op te zetten. Ook het opbreken gaat snel. Helemaal top!

Comfort: door de vlakke bodem en het fijne matras is het heerlijk slapen in de daktent.

Hoog en droog: omdat je van de grond af bent, heb je geen last van kou die door je matras heen optrekt. Ook heb je geen last van geritsel vlak naast je oor. Wél moet je er rekening mee houden dat je een trap af moet wanneer je er ‘s nachts eens uit moet.

Tevens zou ik een luifel zeker aanraden. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je de auto niet meer kan gebruiken om ergens naar toe te rijden. Tenzij je de tent weer opbreekt. Aangezien dit erg snel is, zou je het kunnen overwegen maar wel iets om rekening mee te houden.

Conclusie

Hou je van het ultieme avontuur en wil je comfortabeler overnachten dan in een gewone tent, en toch niet inleveren in flexibiliteit? Dan zou ik de Thule daktent Approach zeker aanraden! De tenten zijn niet goedkoop, maar je betaalt voor kwaliteit, waar je jarenlang plezier aan zult beleven!

Afbeelding van Sander Nijenhuis
Geschreven door
Sander Nijenhuis
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!