Ga naar content

Brunei

Brunei Darussalam is het kleinste land op het grote eiland Borneo. Een oorspronkelijk Brits en nu zelfstandig sultanaat te midden van de Maleisische staat Sarawak.

Natuur in Brunei

Laat je meevoeren met Naturescanner op een natuurreis naar Brunei! Het overwegend vlakke land van Brunei wordt bedekt met dichte tropische jungle, moerassen en mangrovebossen. In het oosten van Brunei is het landschap wat heuvelachtiger en vind je zelfs bergen.

Mooiste gebieden Brunei

Wat zijn de bezienswaardigheden in Brunei? Zijn er natuurparken en andere mooie gebieden of bijzondere plaatsen? Een overzicht van nationale parken en de mooiste plekken in Brunei:

1. Ulu Temburong National Park

Alles in Brunei is goed bereikbaar. Vanaf de hoofdstad Bandar Seri Begawan vaar je in een uur met een watertaxi naar Bangar. Een klein stukje met de bus en dan met een echte Borneose longboat naar het hart van het grote natuurreservaat Ulu Temburong National Park. Waar de rivieren Temburang en Sungei Belalong elkaar ontmoeten is een kleine accommodatie voor bezoekers gerealiseerd. Een wekker meenemen is hier echt niet nodig, vlak voor zonsopkomst begint de Borneo Gibbon met zijn gezang. Zelfs oordopjes helpen niet om door te slapen. 

Mooiste plekken Brunei
Deel op Pinterest

Vanuit het kamp leiden knuppelbruggetjes en zelfs een boomkroonpad het bos in, maar voor de echte regenwoudervaring moeten de schoenen wel nat worden. Het nationaal park Ulu Temburong is bekend om het grote aantal kleine kikkersoorten. Vogels zijn lastiger te spotten, omdat ze meestal hoog in de boomkruin blijven. Gewone neushoornvogels vliegen vaak over de rivier. Voor vlinderaars is hier een unieke kans om de zeldzame Rajah Brooke’s Vogelvlinder te zien. Niet vanaf het boomkroonpad maar gewoon op plaatsen waar een riool wat gelekt heeft. Mineralen uit dit afvalwater blijken een onweerstaanbare aantrekkingskracht op vlinders te hebben.

2. Andulau en Labi

Ten zuidwesten van de hoofdstad ligt het Andulau Forest Reserve, een van de mooiste gebieden van Brunei. Een venig kustwoud aan de voet van de Labi heuvels. Veel natuurlijk bos is hier gekapt, wat er nog over is blijkt een botanische schatkist te zijn. Het gebied is vooral bekend als groeiplaats van diverse soorten, vleesetende bekerplanten (Nepenthes). Aan de grens met Sarawak ligt Teraja, een klein reservaat met een bijzonder aanbod van natuurwandelingen naar o.a. diverse watervallen. De wandelingen variëren van ruim een uur tot serieuze dagtochten waarbij een gids absoluut noodzakelijk is.

Vogels kijken is in dit gebied wat gemakkelijker dan in Ulu Temburong. Vanaf de wegen en kleinere paden is de bosrand altijd goed zichtbaar. Nog veel beter is de tocht vanaf de Labi brug naar de enkele honderden meters hoger gelegen top van de Labi Ridge. Met een terreinwagen is het te doen maar door de vier kilometer lange route te lopen wordt zeker meer gezien. Hier komt een zeer bijzondere koekoek voor, de roodsnavelmalkoha. Grote zoogdieren, met uitzondering van neusapen, zijn veel lastiger te zien. Sambarherten, langoeren en nevelpanters komen in het gebied voor.

Reis Brunei

De meeste georganiseerde natuurreizen op Borneo gaan naar Sarawak. Brunei is echter uitstekend als individuele bestemming te bereizen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!