Ga naar content

Dieren in China

De natuur in China is veelzijdig en het land heeft met haar vele landschappen en biotopen uiteraard ook een zeer diverse dierenwereld. De meeste reizigers dromen er van om de zeldzame reuzenpanda's in China in het wild te zien. Deze komen voor in de provincies Guizhou, Shanxi en Sichuan. Naast een pandareis zijn er nog tal van andere leuke gebieden om wildlife in China te zien.

Wildlife reis China

Naast pandaberen leven er in China nog vele andere diersoorten, zoals de zwarte en gouden stompneusapen. In het zuiden van China leeft de Bengaalse tijger en elders in het land komen rivierdolfijnen, alligators, vele bontgekleurde eenden en vogels, zoals de mandarijneend en de rode kroonkraanvogel voor. Bekijk hieronder het overzicht van meest bijzondere dieren in China en de bijhorende excursies, tours en wildlife reizen in China.

1. Panda's in China

Naar schatting leven er nog ca 1000 - 2000 wilde panda’s in China. Ze komen voor in de provincies Guizhou, Shanxi en Sichuan. Er zijn diverse reizen te boeken waarbij je een bezoek brengt aan een van de natuurreservaten waar reuzenpanda's leven, zoals het Foping Nature Reserve tussen Xi'An en Hanzhong, of het Wolong natuurreservaat. Minder bekend is het Wild Panda Nature Reserve.

Panda’s in China excursietip:
Je kunt je reis zelf vormen door bouwstenen online te boeken, dit kan bij Riksja China. Boek je een groepsrondreis bij Djoser, dan is een bezoek aan het beroemde Chengu reservaat onderdeel van je reis. 

2. Stompneusapen in China

Naast panda's leeft er nog een ander zeer bijzonder dier in het Foping Nature Reserve, de Gouden Stompneusaap of Golden snub nosed monkey, een aap met blauw hoofd en goudgele haren. De aap loopt net als mensen deels rechtop, waardoor er veel yeti-achtige legendes ontstonden. 

Goudaap
Deel op Pinterest

Je kunt afreizen naar het Yunnan Snub-nosed Monkey National Park, het leefgebied van de zwarte stompneusaap. De apen zijn pas in de jaren '90 ontdekt en worden tegenwoordig met uitsterven bedreigd. Het park bevindt zich in Tacheng town, Weixi County in Yunnan provincie.

Vanuit Shangri-La (Zhongdian) rijd je in ongeveer drie uur naar dit gebied. De apen zijn hier alleen in de ochtend te zien. In het wild leven de apen op zeer hoge hoogte (tussen 3.000 en 4.500 meter hoogte). Er kan ook een meerdaagse excursie geregeld worden waar je samen met een gids op trektocht gaat. Je overnacht dan in tenten. Dit gebied heet Laojun Mountain National Park.

3. Vogels in China

Ook vogelliefhebbers kunnen er hun hart ophalen. De lijst met vogels in China is lang: 1314 geregistreerde vogelsoorten, waarvan 52 endemisch. Meer dan 80 soorten zijn met uitsterven bedreigd.

- Beidaihe en Happy Island in het oosten van China. In het voorjaar wordt het gebied overrompeld door honderden zangvogels (waaronder Kleine Sprinkhaanzanger, Blauwstaart en Blauwe Nachtegaal, Roodkeelnachtegaal, Bruine en Naumansslijster) en minstens zoveel steltlopers (waaronder Kleine Regenwulp, Grote Kanoet, en Roodkeel-, Taiga- en Siberische Strandlopers). Happy Island wordt bij vogelreizen naar Oost-China vaak als hoogtepunt beschouwd vanwege de enorme aantallen trekvogels.

- Yangshuo. Tijdens een bezoek aan het prachtige karstgebergte kan je ook mooie vogels waarnemen. De mensen van Yangshuo Outside Inn begeleiden je graag tijdens een tocht in de omgeving.

- Zhalong-natuurreservaat. Een paradijs voor vogelaars. Hier komen 8 van de 15 kraanvogelsoorten op aarde voor. Van de Chinese kraanvogel komen er nog slechts 500 vogels voor in Zhalong. 

Zhalong kraanvogels
Deel op Pinterest

- Het Vogeleilandreservaat in Qinghai wordt elk jaar overspoeld door ong. 100.000 trekvogels, waaronder ganzen, kraanvogels, gieren en de Mongoolse leeuwerik. Ook het Longbao Nature Reserve is belangrijk voor het behoud van de zwarthalskraanvogel.

- Caohai Lake in het Weininggebergte is een natuurlijk waterreservaat in het noordwesten van de Guizhou provincie, in het zuidwesten van China. Het ooit immense meer is de afgelopen decennia bijzonder snel afgenomen in oppervlakte. Vandaag de dag is het nog slechts vijf vierkante kilometer groot, met een gemiddelde diepte van 2 meter. Het ligt op 2.200 meter boven de zeespiegel.

Het omliggende Caohai natuurreservaat omvat 120 vierkante kilometer en is een belangrijk fauna- en vogelreservaat. Het is een van de grootste wetlands van Zuidwest-China. Zwarthalskraanvogels komen hier om te overwinteren. Naast deze trekvogels komen er ook 184 andere vogelsoorten voor waaronder ooievaars, Indische ganzen, zeearenden, steenarenden, keizerarenden en roestganzen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!