Ga naar content

Apenarenden op de Filipijnen

De apenarend of Monkey eating eagle (Pithecophaga jefferyi) is één van de grootste roofvogels ter wereld. Leefgebied is het dichte tropische regenwoud van de Filipijnen, waar niet alleen apen maar ook allerlei grote vogels, slangen en kleine zoogdieren op het menu staan. De roofvogel werd nog gespot op de eilanden Luzon, Leyte, Samar en Mindanao.

Filipijnse apenarenden

De Filipijnse apenarenden behoren tot de grootste arenden ter wereld. Ze kenmerken zich door hun grootte (spanwijdte van ca. 1,90 meter, lengte van ongeveer 1 meter incl. staart) en de lange, bruine veren op hun kop. De dieren zijn monogaam, d.w.z. dat ze hun hele leven bij dezelfde partner blijven. De nesten bevinden zich meestal in boomtoppen, op ca. 35 meter boven de grond. 

De kans om een Filipijnse apenarend te zien is klein, omdat ze zich meestal niet boven de boomtoppen laten zien, en erger, omdat het een ernstig bedreigde diersoort betreft: gedeeltelijk door de kap van regenwoud, maar ook door de lange broedtijd en het langzame voortplanten (jongen blijven wel 5 maanden in het nest, waarna er pas tijd komt voor nieuwe jongen) en de jacht. Inmiddels is de apenarend zo bedreigd dat er nog geen duizend broedparen over zijn. Wil je een apenarend zien, dan maak je het meeste kans door ze te zien in gevangenschap of in een kweekstation.

Apenarenden op Mindanao

Even buiten Davao, op het eiland Mindanao, is een kweekstation opgezet waar getracht wordt om de laatste arenden te behouden voor de Filippijnen. Op weg naar de Mount Apo, noordoostelijk van de stad, kun je het niet missen. Vroeger was er nog een kleinere locatie op de hellingen van de Mount Apo (Baracatan).

Apenarenden op Mindanao
Deel op Pinterest

Een onvergetelijke plek waar je als bezoeker kon overnachten. Neushoornvogels zorgden gegarandeerd voor vroeg opstaan als ze bij het eerste licht luidruchtig over kwamen vliegen. Het is zeker aan te raden om ook deze plek te bezoeken, want veel van de vogelsoorten, zoals de Mindanao Brown Dove en de Mindanao Broadbill, komen alleen op Mindanao voor.

Wil je een reis naar de Filipijnen boeken? Lees meer over een reis naar de Filipijnen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!