Culinair genieten in Istanbul
Istanbul is een bruisende stad aan de Bosporus. Door velen gezien als de leukste stad in Turkije. Perfect voor een stedentrip. Je kan er volop cultuur snuiven, winkelen en struinen door kleurrijke straten. Maar ook op culinair gebied is Istanbul een echte parel. Reporter Gina zet haar favoriete culinaire vondsten in Istanbul voor je op een rij.
Geniet van lokale Turkse lekkernijen
Waar in Turkije je ook bent, er zijn een aantal etenswaren die je overal vindt. Neem bijvoorbeeld baklava, Turkish Delight en mezze. Waar je de leukste plekjes vindt om deze lekkernijen te proberen? Ik vertel het je.
1. Baklava
Een bezoek aan Istanbul is niet compleet zonder baklava. Het wordt vaak gegeten als dessert, maar ook ’s middags bij een kopje Turkse thee is het heerlijk. Baklava bestaat uit meerdere laagjes filodeeg. Daarin vind je gemalen nootjes. Meestal zijn dat pistachenoten, maar soms ook walnoten. Per type baklava verschilt het hoe de nootjes gemalen zijn. Het deeg is doordrenkt in boter en suikersiroop, dus het smaakt heel erg zoet. Perfect voor liefhebbers van zoetigheid dus!
Zelf ging ik voor een baklava proeverij bij Karaköy Güllüoğlu. Hier vind je talloze soorten baklava, waaronder glutenvrije en vegan baklava. Ook fijn: alle medewerkers krijgen een training waarin ze leren om tijdens het proces zo min mogelijk impact op het milieu te maken. En wist je dat baklava minimaal 9 of 10 laagjes moet hebben? Anders mag het officieel geen baklava genoemd worden. Als echte baklava patissier ontvang je veel waardering, want het is een erg hoog aangeschreven beroep.
Reistips
2. Turkish Delight
Nog een heerlijke zoete lekkernij is Turkish Delight. Het zijn zachte snoepjes in vierkante vorm, gemaakt van een gelei van suiker en zetmeel. De premium varianten kunnen ook gehakte dadels, pistachenoten, hazelnoten of walnoten erin verwerkt hebben.
De lekkerste Turkish Delight haal je bij Hacı Bekir, het oudste familiebedrijf in Turkije. Het bestaat al sinds 1777 en ook nu staan er nog steeds leden van dezelfde familie aan het roer. Naast Turkish Delight kun je hier ook terecht voor andere zoetigheden, zoals baklava en akide; een hard Turks snoepje. Bij Ali Muhiddin Haci Bekir aan de İstiklal Cd. nummer 72 kun je ook terecht voor akide workshops en proeverijen.
3. Mezze
Eén van mijn favoriete manieren om te dineren is shared dining. Een tafel vol lekkere hapjes en genieten maar! In Istanbul ben je hiervoor op de juiste plek, want er zijn allerlei restaurants waar je mezze kan eten. Oftewel, de Turkse variant van tapas. Van verschillende soorten hummus tot baba ganoush en kleine vis- en vleesgerechtjes, de keuze is reuze.
Zelf genoot ik van overheerlijke mezze bij Muutto Anatolian Tapas Bar in Galataport. Dit restaurant staat in de Gault & Millau 2024 Guide en serveert traditionele gerechten, maar dan op een moderne manier. Ga hier vooral met een hele hoop honger naartoe, want de gerechtjes blijven maar komen. Niks te klagen overigens, want werkelijk alles smaakte fantastisch.
Overnachtingstips
4. Turks ontbijten
Als je een traditioneel Turks ontbijt wil uitproberen, ren dan naar Velvet Café in de wijk Balat. Hier serveren ze een compleet ontbijt met onder andere zelfgemaakte jam en pindakaas, verschillende kaassoorten, olijven, huisgemaakt brood en kaas-ui sandwich, hummus, sinaasappelboter en allerlei andere lekkernijen. Het is een echte familiezaak en je wordt met open armen ontvangen.
5. Fine dining in Istanbul
Ben je meer van fine dining? Ook dan is Istanbul een absolute aanrader. De stad staat met wel 75 vermeldingen in de Michelingids. Restaurants Telezzüz en Neolokal ontvingen beide de Groene Michelinster voor duurzaamheid. Zelf bracht ik voor de fine dining beleving een bezoekje aan Ruby en Arkestra.
6. Ruby
Ruby staat vermeld in de Michelin guide en is een hip en sfeervol restaurant in de wijk Ortaköy. Niet alleen het eten is hier fantastisch, ook het uitzicht verdient een dikke 10. Je kijkt vanuit het restaurant namelijk uit over de Bosporus en de verlichte Bosporusbrug. Op de kaart staan shared dining gerechtjes, maar ook heerlijke pasta’s en vis- en vleesgerechten.
7. Arkestra
Restaurant Arkestra kreeg dit jaar onder leiding van chef Cenk Debansason haar eerste Michelinster. De chef is opgegroeid in Istanbul, opgeleid in Frankrijk en heeft daarna gewerkt in de Verenigde Staten. Hij maakt modern Europese gerechten met invloeden van over de hele wereld. Als Cenk een praatje komt maken aan onze tafel merk je echt dat hij ongelofelijk gepassioneerd is over wat hij doet en dat proef je ook. Mijn favoriete quote: “Ik kook niet om een Michelinster binnen te halen, maar om de beste smaken op tafel te zetten.”
8. Streetfood in Istanbul
Voor kleine hapjes tussendoor zit je in Istanbul ook goed. Denk aan kraampjes met maiskolven en kastanjes die je door de hele stad heen vindt. Proef ook zeker eens simit, een ringvormig broodje met sesamzaad. De lekkerste vind je bij Galata Simitçisi in de wijk Karaköy.
Trek in een vullender hapje? Dan mag je lahmacun niet missen, ook wel Turkse pizza. Een goed adresje hiervoor is Mahir Lokantası. Je belegt hier het met gehakt gekruide deeg zelf met sla, tomaat, citroen en peterselie. Oprollen en genieten maar! Vanuit hier loop je overigens gemakkelijk naar de Organic Bazaar. Op deze lokale markt kun je terecht voor vers fruit, groente, versgeperste sapjes en allerlei huisgemaakte (glutenvrije) taartjes en andere gebakjes.
Als bierliefhebber mag je The Populist niet overslaan. Hier serveren ze ambachtelijk gebrouwen bier. Leuk om te doen is de bierproeverij. Zelfs als je eigenlijk niet zo van bier houdt, zoals ik...
Zoals je kunt lezen is Istanbul de perfecte bestemming voor een culinaire stedentrip. Weten wat je nog meer kunt doen in deze bruisende metropool? Je leest het in mijn artikel over een stedentrip Istanbul!
Deze culinaire trip werd mogelijk gemaakt door Go Istanbul, Go Türkiye en Check-in PR.