Ga naar content

Hollandse paarden in Letland

Natuurreis Letland - Een onverwachte bezienswaardigheid in de Letse natuurparken zijn de enkele honderden Nederlandse Konikpaarden die de afgelopen vijftien jaar verhuisden naar Letland, met de terugkeer van unieke vogelsoorten als gevolg. De Hollandse paarden leven verspreid over 28 gebieden. Tijdens zijn rondreis bezocht Fokko Erhart van Wildernisfoto.nl een aantal van deze gebieden. 

Terugkeer van vogels

Bij de stad Jelgava aan de oever van de Lielupe rivier zijn in 2007 16 Konikpaarden uit de Gelderse Poort aangekomen. Deze kudde heeft zich inmiddels flink uitgebreid. Ook in het nabij gelegen Kemeri Nationaal park groeit de kudde gestaag. Momenteel lopen daar ruim 70 Konikpaarden. Het grote succes van de Konikpaarden in Letland is onder andere te danken aan de effecten van hun grazen op de vegetatie. Een vogelaar bij Liepaja (een havenstad in het zuidwesten) vertelde trots dat nadat de Hollandse paarden en runderen waren gekomen, het gebied een metamorfose had doorgemaakt.

Voor de komst was het gebied verruigd en stond het gewas 1,5 meter hoog. Slechts een enkel paapje (dat is een tapuitensoort die algemeen voorkomt in Letland) broedde aan de oevers van het meer. Inmiddels is de vegetatie kort gegeten en zijn de weidevogels als grutto, kievit en tureluur weer teruggekeerd. De plantengids leerde dat de kleine roze meelprimula's, knolspirea en Siberische lis ook weer terug waren gekeerd.

Kwartelkoning en poelsnip

Beheerder Einars Nordmanis vertelde dat hij maximaal 30 roepende mannetjes van de, op wereldschaal bedreigde, Kwartelkoning heeft geteld op het 70 hectare groot begrazingsgebied bij Jelgava. Het voorkomen van de poelsnip, het grote broertje van de bij ons voorkomende watersnip, prijkt op het informatiebord daar. Ja, daar moet je toch echt voor naar Letland, want in Nederland is deze soort in de afgelopen 20 jaar slechts 16 keer gezien!

Rondreis natuur van Letland

Hoewel enkele tientallen dieren bij Jelgava in hetzelfde gebied lopen, zijn ze toch verdeeld in strikt gescheiden harems. Een unieke bezienswaardigheid tijdens een bezoek aan de Letse natuur, de Hollandse Konikpaarden. Fokko Erhart van Wildernisfoto.nl organiseert met regelmaat een kennismakingsreis naar de mooiste natuurgebieden van Letland.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!