Ga naar content

Arcadia

Friesland - In 2022 stonden Leeuwarden en andere Friese gemeenten 100 dagen lang in het teken van Arcadia, rond het thema "In welke Wereld wil jij wonen?" Naturescanner was aanwezig bij de officiële opening begin mei, dus we delen graag onze ervaring met een bezoek aan Arcadia.

Arcadia in Leeuwarden

Leeuwarden is een bijzondere stad en heeft veel te bieden voor een stedentripje in eigen land. Tal van historische gebouwen en mooie musea nodigen uit om hun verhaal te doen over de rijke geschiedenis van Ljouwert, zoals de stad in het Fries wordt genoemd.

Oude schepen in het centrum
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De titel van Culturele Hoofdstad van Europa die het in 2018 droeg heeft veel teweeggebracht; mensen zijn hierdoor nauwer gaan samenwerken en hebben beseft dat als ze samen ergens de schouders onder zetten, ze het ook kunnen. Die samenhorigheid is ook dit jaar weer goed te merken tijdens Arcadia.

1. Arcadia Bosk

100 dagen lang, van 7 mei t/m 14 augustus, wandelde een bos bomen door de stad Leeuwarden. Artistiek leider Bruno Doedens wil de aandacht vestigen op de manier waarop wij met de aarde omgaan. In zijn essay Planet Paradise roept hij op tot nieuwe verhalen waarin we kunnen geloven, want het verhaal dat nu de wereld domineert (groei en vooruitgang) is te belastend voor onze planeet.

Bosk bakken
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Meer dan 1.000 bomen (en maar liefst 60 verschillende soorten) in 800 plantenbakken maken tijdens Arcadia een wandeling door de stad. In de avond zijn de bomen verlicht. Elke bak omvat meetapparatuur en een QR code. Hiermee kan je de leeftijd en het soort boom aflezen en zien of deze bijvoorbeeld wel voldoende bevochtigd is. De route vangt aan bij het Station en de bomen zullen steeds weer verplaatst worden naar andere plekken in de binnenstad van Leeuwarden.

Het is om verschillende redenen een interessant project. Het brengt meer groen in de stad en dat is natuurlijk fantastisch. Vanaf de eerste dag werd er al gesproken van een petitie om permanent meer groen op het stationsplein neer te zetten. Hopelijk zal Bosk niet alleen Leeuwarden maar ook andere steden inspireren om meer ruimte te creëren voor groene plekken.

Maar het geeft ook een enorme sociale energie. De inwoners uit Leeuwarden zijn erg trots op het project en willen hier graag aan bijdragen. Meer dan 5.500 vrijwilligers zijn betrokken. Kinderen hebben de bomen mee geplant, er zijn mensen die ze water geven en anderen helpen bij het verplaatsen met de daarvoor speciaal ontworpen karretjes.

Karretjes voor verplaatsing
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Meer dan 100 evenementen zullen plaatsvinden rond Bosk. Er zit dus ook een mooie culturele waarde aan het project. Voor meer informatie kan je terecht bij Obe, waar de culturele productie "Als bomen kunnen wandelen" toelichting geeft op het hele project. Er zullen verschillende culturele programma's, workshops en performances plaats vinden en elke drie weken zal een andere maker inspireren in het Bosklab.

2. Arcadia in het Fries Museum

In het Fries Museum kan je altijd terecht voor een interessante kijk in de geschiedenis van de provincie. Het is een museum over Friesland en de Friezen, over de elf steden en over het platteland. Tot en met 17 juli 2022 is de tentoonstelling À la Campagne zeker ook een omweg langs het museum waard!

90 schilderijen van grote namen als Monet, Pissarro, Cézanne, Gauguin, Maris en Sisley worden hier tentoongesteld. Al deze werken van Franse, Vlaamse en Hollandse schilders hebben het platteland als gemeenschappelijke factor en werden uitgeleend door Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.  

Fries Museum
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In het kader van Arcadia is er ook nog een andere tentoonstelling Fertile Grounds, waar Christien Meindertsma een nieuwe blik gooit op de Friese veenweides. Misschien wist je dit nog niet, maar de veengebieden spelen een belangrijke rol in CO2 opslag. Alle veengebieden ter wereld bevatten samen ruim 2 keer zoveel CO2 als alle bossen samen. Doordat het veen steeds meer droog komt te staan, is het belangrijk dat men hier zo snel mogelijk mee aan de slag gaat. De kunstenares reflecteert hierover. 

Fertile Grounds
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In de hal van het Museum kan je t/m 14 augustus eetbare planten zien van het kunstenaarscollectief de Onkruidenier. De planten van het project Swiet-Swit staan in zoet en zout water in waterbakken, het project geeft inzicht in de invloed van kleur van licht op de groei van planten. Hoewel we wel het idee hadden dat het niet heel erg wetenschappelijk onderbouwd was.

Arcadia in Friesland

Ook op andere locaties verspreid over de provincie zijn er tal van projecten te bezichtigen. Een kleine greep uit de activiteiten:

3. Paradys

In de gemeente Heerenveen ligt een schitterend gebied, het Oranjewoud, dat gedurende honderd dagen het decor is van de kunsttentoonstelling Paradys. Het gebied heeft ons enorm verrast. Het is een veelzijdige aaneenschakeling van oude landgoederen, paleizen, tuinen en natuurschoon.

Kunstwerk Diana Scherer
© Naturescanner
Deel op Pinterest

15 kunstwerken van gerenommeerde artiesten staan tentoongesteld midden in de natuur. Jurken gemaakt van wortels, een Litouwse rooksauna, een gigantisch wandtapijt of een bloemenmozaïek. De werken zijn te voet te bezichtigen, maar staan wel redelijk ver uit elkaar tentoongesteld. Je kunt ook een fiets huren en er leuke fietstocht van maken.

4. Gaia

Op verschillende locaties in Friesland - Franeker (6-23 mei), Nes (25 mei - 11 juni), Terschelling (16 - 19 juni), Lemmer (25 juni - 16 juli), Oldeberkoop (22 - 24 juli) en Bolsward (27 juli - 13 augustus) kan je het kunstwerk van Luke Jerram zien.

Gaia
© Naturescanner
Deel op Pinterest
I hope visitors get to see the Earth as if from space; an incredibly beautiful and precious place. An ecosystem we urgently need to look after - our only home. - Luke Jerram

Een enorme wereldbol met een diameter van 7 meter beeldt de wereld uit zoals een astronaut hem ziet vanuit het heelal.

5. Verdriet van de Zuiderzee

Van 10 augustus t/m 11 september vond aan de rand van het IJsselmeer een indringende theatervoorstelling plaats. Muziektheatergezelschap Orkater en Schouwburg De Lawei presenteren, in het kader van Arcadia, de muziektheatervoorstelling Verdriet van de Zuiderzee. Deze werd vertoond worden op een unieke locatie, het Oudemirdumerklif. 

Verdriet van de ZuiderzeeDeel op Pinterest

De muziektheatervoorstelling stond stil bij de gevolgen van de Afsluitdijk, waarmee de Zuiderzee verdween. Hoewel de dijk een vernuftig bouwwerk was met tal van voordelen en veel aanzien, had dit wel een impact voor de mensen, de dieren en het landschap. 

Naar Arcadia in Friesland

Er waren nog veel meer evenementen, festiviteiten en tentoonstellingen te zien. Het volledige programma stond op de Arcadia site

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!