Ga naar content

Culinaire Jakobsweg

Ischgl - Een persreis om niet snel te vergeten. Als Bourgondische Belg hou ik van gastronomie, als eigenaar van Naturescanner ben ik gek op natuur en wandelen. Tijdens de Culinaire Jakobsweg in Oostenrijk kwam dat alles samen en verbleven we ook nog eens in een prachtig hotel met uitgebreide wellness faciliteiten en mooie kamers.

Culinaire Jakobsweg wandelen

Op uitnodiging van CommuniGate PR en Ischgl.com mochten wij deelnemen aan de jaarlijkse Kulinarischer Jakobsweg. Vanuit het luxe Hotel Trofana Royal maakten we prachtige wandelingen in de omgeving van Ischgl, waarbij culinair genieten voorop stond.

Gastronomie
© TVB Paznaun
Deel op Pinterest

Het evenement is een perfecte combinatie van hiken, genieten van de natuur in het Paznauntal en gastronomie in Oostenrijk. Het idee: lokale topkoks koken tijdens een bergwandeling in vijf geselecteerde berghutten van Paznaun. Deze regio staat bekend als een van de "Genussregionen Österreich". De gerechten die voor het evenement werden bereid, blijven de rest van het zomerseizoen op het menu van de betreffende hut staan.

Het motto van de Kulinarischer Jakobsweg: "Ontspannen wandelen en culinair genieten”.

Op de vijf routes naar de hutten van de Culinaire Jakobsweg presenteren de bekroonde chef-koks het beste van hun creaties. Centraal staat de Paznaun bergkaas. Ook een aantal ambachtelijke streekproducten, zoals honing, spek en andere lokaal verbouwde producten, worden verwerkt in de gerechten. Je ontdekt dus al het beste van de Oostenrijkse gastronomie.

Wandelen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Routes

De tochten naar de berghutten zijn van gemiddelde zwaarte. Een beetje goede conditie is wel prettig, maar het is zeker geen super zware hike. Je loopt wel met alle deelnemers tegelijk de berg op. Hierdoor kan je niet in eigen tempo wandelen.

Pauze bij een berghut

Tijdens de tocht is er ook tijd voor een pauze, waar schnaps of frisdrank en een lokale specialiteit genuttigd worden. De organiserende kok geeft een woordje uitleg bij de lekkernijen. Als iedereen weer uitgerust is, zet men de wandeling naar de lunchplek voort.

Gezelligheid
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Gezelligheid bij de hutten

Lunch
© Naturescanner
Deel op Pinterest

En dan is het tijd voor de lunch. Hoewel deze foto in de zomer van 2021 gemaakt, voelde dit wel ok, omdat iedereen in het hotel verplicht op corona getest werd.

Erg bijzonder dat de koks in zo'n klein keukentje voor zo'n grote groep een prachtig ogend en ook heerlijk gerecht, incl. toetje weten te maken. Ook aan vegetariërs is gedacht. 

Bord
Lunch in de berghut
Deel op Pinterest

Na afloop van de culinaire wandelroute hebben wij onze weg in de bergen vervolgd met nog een langere wandeling. Maar het is ook mogelijk om dan weer te keren naar het dorp - te voet of met de kabelbaan - en te genieten van de wellness faciliteiten in het hotel.

Tijdens het evenement kan je ook nog deelnemen aan andere activiteiten, zoals de Skyfly Ischgl (een zipline) en de Walk of Lyrics (een themawandeling rond artiesten die in Ischgl hebben opgetreden). In de avond is het smakelijk om te dineren bij een van de aangesloten hotels.

Deelnemende hutten 2022

Dit jaar vindt de 14e editie van de Culinaire Jacobsweg plaats. Onderstaand vind je een overzicht van de kookwandelingen en de deelnemende hutten van de Culinaire Jakobsweg 2022:

- 9 juli - Begeleide wandeltocht naar het Alpenhaus
Chef Benjamin Parth

- 23 juli - Begeleide wandeltocht naar de Almstüberl
Chef Martin Sieberer

- 30 juli - Begeleide wandeltocht naar de Friedrichshafener Hütte
#YoungChefsPaznaun

- 20 augustus - Begeleide wandeltocht naar de Heidelberger Hütte
Chef Patrick Raaß

- 27 augustus - Begeleide wandeltocht naar de Ascherhütte
Chef Andreas Spitzer

- 10 september - Begeleide wandeltocht naar de Jamtalhütte
#YoungChefsPaznaun

- 17 september - Begeleide wandeltocht naar de Faulbrunnalm
Chef Hermann Huber

Verder worden er ook culinaire zomeravonden georganiseerd bij diverse hotels:
- Hotel Trofana Royal (22 juli)
- Hotel Alpina (29 juli)
Schlosshotel (19 augustus)
- Hotel Fliana (26 augustus)
- Hotel Fluchthorn (9 september)
- Hotel Rössle (16 september)

Een verblijf in het Trofana Royal kan ik zeker aanbevelen. Het ontbijt en het diner in het hotel waren héérlijk, net als het gerecht van de chef-kok in de berghut. Het 5-sterrenhotel beschikt bovendien over een bijzonder uitgebreide spa wellness en zwembad. Maar ook de overige hotels in Ischgl zijn van hoogstaande kwaliteit. 

Video Culinaire Jakobsweg

© Tourismusverband Ischgl

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!