Ga naar content

Activiteiten Ischgl

Natuur bij Ischgl - Het Paznaundal, gelegen in het westen van Tirol, is een waar outdoorwalhalla. In de omgeving van Ischgl is een grote diversiteit aan outdooractiviteiten te beleven. Denk aan wandelen door de adembenemende Alpenlandschappen, mountainbiken op uitdagende trails en klimmen op één van de verticale wanden.

Actieve vakantie Paznaundal

Ischgl staat voornamelijk bekend om zijn uitstekende skigebied, winterwandelroutes en verschillende langlaufmogelijkheden. Maar de regio biedt avontuur voor alle natuurliefhebbers, ongeacht het seizoen. 

In de zomer hoeven rotsklimmers, boulderaars en via ferrata-fanatisten zich geen seconde te vervelen in het Paznaundal. Dankzij de vele steile rotswanden, hoge toppen en prachtige vergezichten is er genoeg te beleven rondom Ischgl. Reporter Arno ontdekte een aantal activiteiten en licht ze hieronder toe.  

1. Mountainbiken in het Paznauntal

De smalle Paznaunvallei is omringd door drieduizenders, is ‘slechts’ 40 km lang, maar biedt maar liefst 754 km aan fietsroutes. Daarmee is er voor iedereen wat te beleven, of je nu voor het eerst in de bergen op de fiets stapt, of een ervaren mountainbiker bent. Routes variëren van brede begaanbare paden tot uitdagende ‘single tracks’.

Mountainbiken bij Ischgl
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Veel hotels en verhuurders bieden de mogelijkheid om mountainbikes of e-bikes te huren om het mooie landschap op de fiets te verkennen. Het is een aanrader om het fietsen te combineren met een hike of een klimtocht in een zogenoemde (E-)Bike & Hike of (E-)Bike & Climb. 

Bij deze gecombineerde activiteit pak je na een korte instructie de mountainbike en fiets je naar het begin van één van de vele hikes, of pak je samen met een kundige gids de (elektrische) mountainbike naar de start van een Via Ferrata. Waar je onder begeleiding kan proeven van het leven van een bergbeklimmer (lees verderop deze pagina over via ferrata’s in het Paznaundal).

De elektrisch aangedreven mountainbikes zijn in het bijzonder aan te raden aan de beginner. Doordat het hellingspercentage en de hoogtemeters geen enkel probleem meer vormen, kun je zelf volledig focussen op het pad. Hierdoor kun je routes proberen die anders geen optie waren en op plekken komen waar je anders nooit zou zijn gekomen. Daarnaast zijn er dusdanig veel mountainbikepaden dat als het toch te hoog gegrepen is, een makkelijkere route nooit ver weg is.

Mountainbiken de berg af
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Jaarlijks is er in Ischgl tevens een meerdaags mountainbikefestival, het Ischgl Ironbike spektakel. Doorgaans vindt dit in het eerste weekend van augustus plaats. Dit jaar zijn er weer tal van wedstrijden en zijn er ook een grote expo, gave shows en een kindervariant van het event.

Ironbike Ischgl
©TVB Paznaun – Ischgl
Deel op Pinterest

De Ischgl Ironbike UCI Stage Race omvat vier races die toegankelijk zijn voor beginners en professionals. De Ischgl Ironbike Marathon  voert door het prachtige Silvretta-gebergte en is één van de meest uitdagende races van Europa. Mountainbikers kunnen de Ischgl Ironbike Marathon fietsen als individuele race of als het laatste deel van de Ischgl Ironbike UCI Stage Race S2.  

Daarnaast is er nog de nachtelijke Ischgl Ironbike Alpenhaus Trophy, waarbij bijna duizend meter aan hoogteverschil te overwinnen is in één nacht. Ook de Ischgl Ironbike Fox Hunt  vindt 's nachts plaats. Hier kunnen e-bikers het opnemen tegen professionals. Jonge fietsers zijn ook welkom en mogen hun talent oefenen tijdens de Ischgl Ironbike Kids & Juniors Trophy. Kijk voor meer informatie op de site van Ischgl-Ironbike.

2. Wandelen in het Paznauntal

En of je mooi kan wandelen bij Ischgl! Een absolute aanrader is de Culinaire Jakobsweg, een evenement dat plaatsvindt van juli tot en met september en waarbij hiken gecombineerd wordt met het genieten van lokale streekgerechten. Deze worden bereid door topchefs uit de regio en kunnen genuttigd worden in een van de berghutten. Lees meer over de verschillende data en deelnemende koks van de Culinaire Jakobsweg

Lekker eten in Oostenrijk
Culinaire Jacobsweg
Deel op Pinterest

Het is een bijzondere ervaring om hieraan deel te nemen, maar de wandelingen bieden niet genoeg voldoening aan fervente hikers. Je wandelt immers in massa de berg op en het is lastig om je eigen tempo aan te houden. De echte bergwandelaars vinden hun plezier hogerop in de bergen, waar je van hut naar hut kunt wandelen of het kruis aantikken op een van de bergtoppen.

bergwandelen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Doe je het liever rustig aan, dan is een thematische wandelroute, zoals de Walk of Lyrics in Ischgl een leuke activiteit. Vanaf het Middenstation van de Fimbabahn kabelbaan daal je af naar het dorp. Je kunt ook omgekeerd wandelen vanaf het dorp naar het middenstation, en daarvandaan met de Skyfly naar beneden zoeven. 

Wandelen Stausee
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Wat je zeker niet mag missen is een wandeling rond Kops Stausee, een felblauw meer dat in de zomermaanden omgeven is door paarse lupines.

3. SkyFly van Ischgl

Een onvergetelijke activiteit in Ischgl is de SkyFly. Vanaf het middenstation van de Fimbabahn kabelbaan vlieg je in drie etappes terug naar het dorpscentrum van Ischgl. Met snelheden tot wel 84 km/uur zweef je tussen de uitgesleten rotswanden en over de rivier heen naar beneden. 

Skyfly Ischgl
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Een ongekend gevoel van vrijheid! Terwijl de adrenaline door de aderen giert wordt een herinnering gecreëerd die nog lang bij zou blijven. Binnen enkele minuten ben je van 1683 meter ruim driehonderd meter lager in het dorpscentrum. De SkyFly is een aanrader voor iedereen vanaf 8 jaar.

4. Via ferrata in het Paznaundal

Het Paznaundal is in het trotse bezit van een zestal via ferrata routes. Deze ‘ijzeren wegen’, zoals het zich vanuit het Italiaans laat vertalen, zijn ook voor de beginnende klimmer een leuke uitdaging. Gewapend met helm, tuigje en twee zekeringshaken kun je langs de rotswanden de staalkabel omhoog volgen. 

Er zal flink geklauterd moeten worden. Door tactisch gebruik van rotsspleten en kieren, zal je de weg omhoog weten te vinden. Waar het nagenoeg onbegaanbaar wordt, zijn er extra metalen pinnen in de rots vast gezet. Zo overwin je naast misschien een beetje hoogtevrees de meest indrukwekkende rotswanden en bergen.

Via ferrata Ischgl
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Voor wie dit voor het eerst wil proberen, is de Siggi’s Family Via Ferrata een aanrader. Deze toegankelijke route is in een uur te beklimmen en daarnaast ook perfect te combineren in de (E-)bike & Climb. Wij klommen deze route met een groep waarvan het grootste deel nog nooit een via ferrata had geklommen. Waar iedereen van te voren nog de grootste praatjes had, werd het toch wel steeds stiller toen de tuigjes aangetrokken werden en de helmen opgezet werden.

Tijdens een korte wandeling naar het begin van de route werd er nog wat geklungeld met waterflessen en camera’s. Waar het aan zelfvertrouwen de eerste minuten ontbrak werd dat gelukkig ruimschoots gecompenseerd met vastberadenheid om deze route te klimmen. 

IJzeren weg Ischgl
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

De onzekerheid was echter nergens voor nodig. Met het aantal tips van de zeer geduldige gids manoeuvreerden wij over de steile rotsformatie de lucht in. Zo gefocust op het klimmen dat er helemaal geen tijd is om te twijfelen aan het materiaal of het eigen kunnen.

Na een uurtje klauteren eenmaal boven aangekomen is het heerlijk gevoel van overwinning wat de boventoon voert. Een klimavontuur als dit is aan te raden aan een ieder die het ook maar durft te overwegen. Ongetwijfeld een avontuur waar nog lange tijd aan gerefereerd zal worden. Voor wie dit voor het eerst wil proberen, is het sterk aan te raden om dit onder begeleiding te doen van een gespecialiseerde gids.

Voor wie op zoek is naar meer uitdaging, diepere dieptes en hogere hoogtes, zijn er de via ferrata’s naar de Ballunspitze, de Greitspitz of de Kleinlitzner.  

5. Klimmen in het Paznaundal

De doorgewinterde rotsklimmers en boulderaars zullen zich uiterst goed vermaken aan de westkant van het Paznaundal. Het Silvapark Galtür is een uitgestrekt gebied met vele boulders. Voor wie het niet kent, boulderen is een speelse en uitdagende activiteit, waarbij je korte stukken probeert te rotsklimmen. Door het jezelf zo moeilijk te maken als je wil, kun je jouw behendigheid, kracht en balans testen en ondertussen genieten van de prachtige omgeving.

Boulderen
Boulderen met kinderen
Deel op Pinterest

Op verschillende plekken in het Silvapark ligt een aantal boulders bij elkaar. Op elke boulder zijn vaak verschillende routes te klimmen die nog kunnen verschillen in niveau. Daarnaast hangt er altijd een unieke sfeer om het boulderen heen. Medeboulderaars zijn altijd bereid om mee te denken en eventueel van wat tips te voorzien. Veel van dit soort boulderplekken zijn ook nog voorzien van picknickbanken, parasols, strandstoelen of ander comfort, wat het boulderen ook tot een zeer ontspannen activiteit maakt.

Voor wie het niet hoog en steil genoeg kan, heeft het Paznaundal verschillende multi-pitch routes. Deze kunnen onder andere gevonden worden in de Gamshorn Climbing Garden, op de Totennadel, de Getschnerspitze en de Paulcketurm.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Arno Schaveling
Geschreven door
Arno Schaveling
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!