Ga naar content

Fietsen in Mexico

Misschien komt Mexico niet als eerste in je op wanneer je denkt aan een fietsbestemming, maar het is zeker een fantastisch land om te fietsen! In Mexico is ontzettend veel te zien; van de prachtige stranden aan de Caribische zee tot archeologische vindplaatsen en een adembenemende natuur. Hier vind je het allemaal! Een zeer interessante omgeving om te fietsen dus! Ook zijn er genoeg plekken om "off the beaten track" te gaan; op plekken waar er bijna geen verkeer is. Dat maakt de routes dus een stuk veiliger.

Waar fietsen in Mexico?

Er zijn vele interessante gebieden om te fietsen in Mexico, maar de beste en meest interessante regio om op twee te verkennen is toch zeker wel de Yucatán regio. Dit is een staat en een schiereiland in het oosten van Mexico. De wegen zijn vlak en zelden druk. Ze verbinden vaak kleine, mooie dorpjes met elkaar. Door het rijden over deze routes is het mogelijk om afgelegen Maya dorpen en minder bekende cenotes te ontdekken.

Verder zie je onderweg een geweldige verscheidenheid aan wilde dieren en indrukwekkende archeologische plaatsen. Het rijden zelf is vrij gemakkelijk en wordt meestal beoordeeld als een gemakkelijke rit, omdat de wegen vlak zijn en niet al te lang. De afstand is meestal tussen de 20 tot 50 km van de ene stad naar de volgende. Door moderne technologie, zoals het downloaden van de kaart op je mobiele telefoon, is het ook vrij gemakkelijk om te fietsen over kleine wegen.

Hoogtepunten in de Yucatán regio

Yucatán heeft een zeer afwisselend landschap. Routes door Maya-dorpjes, langs prachtige stranden, tal van cenotes en koloniale steden, de regio heeft vanalles te bieden! Hieronder wat ideeën over wat er allemaal te beleven en ontdekken valt in de regio:

1. Ontdek Chichén Itzá

Yucatán biedt vele archeologische locaties, bekend uit de Maya-wereld. De bekendste en grootste hiervan is zeker Chichén Itzá. Dit staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en als je er geweest bent, begrijp je meteen waarom. Voor de tijd waarin het gebouwd is, is het zeer indrukwekkend en het heeft een enorme culturele betekenis. De gebouwen van Chichén Itzá hebben hoge piramides, verrassende gebeeldhouwde zuilen en gigantische tempels. Absoluut de moeite waard om te bezoeken!

2. Bezoek Sian Ka‘an Biosfeerreservaat

Sian Ka’an is een biosfeerreservaat en nationaal park. Het ligt in de omgeving van Tulum. Dit gebied heeft een weelderige flora en fauna en prachtige stukken mangrovebos. Naast fietsen is er ook de mogelijkheid om te kajakken of jezelf via de kanalen te laten meevoeren in de waterstroom. Dit prachtige gebied moet je gezien hebben!

Natuurreservaat
Deel op Pinterest

3. Wilde dieren spotten in de jungle

Een andere belevenis in Yucatán waar je misschien helemaal niet aan zou denken, is het spotten van wildlife in de jungle. Dieren die je hier kunt zien, zijn slingerapen en de zeer indrukwekkende jaguars. Een erg bijzondere ervaring!

4. Afkoelen in cenotes

Cenotes zijn grotten die water bevatten. Dit is zoet, natuurlijk water en heerlijk om in af te koelen. Vaak heeft het een prachtig blauwe kleur en de meeste cenotes zijn dan ook bijzonder mooi om te zien. Omdat je bij veel van deze grotten ondergronds zwemt, is het voor veel mensen een hele gave ervaring.

5. Kijk je ogen uit in Mérida

Mérida is de grootste stad in de staat Yucatán en staat ook wel bekend als het culturele centrum. Deze koloniale stad heeft imposante architectuur, kleurrijke gebouwen en heerlijk eten. Je zult hier constant leuke straatjes tegenkomen en ogen tekort komen!

6. Zwemmen met walvishaaien

De walvishaai is de grootste vissoort die nog bestaat, maar is relatief ongevaarlijk, aangezien hij alleen plankton eet. Van mei t/m september is het mogelijk om dit bijzondere zeedier van dichtbij te zien. In deze maanden komen de walvishaaien namelijk naar de wateren waar de Caribische zee de golf van Mexico ontmoet. Deze activiteit is seizoensgebonden, omdat er buiten deze maanden geen plankton voorkomt op deze plek. Walvishaaien zijn maar liefst 6 - 12 meter lang en het is dus ontzettend indrukwekkend om dit wezen van dichtbij te zien. Een echte 'once in a lifetime experience'!

Fietsvakantie Mexico boeken

Er zijn meerdere mogelijkheden om op fietsvakantie naar Mexico te gaan. Natuurlijk is het mogelijk om zelf je eigen reis en route uit te stippelen, maar het is ook mogelijk om mee te gaan met een georganiseerde groepsreis. Een derde optie is om een georganiseerde individuele fietsreis te boeken. Als je de voorkeur geeft aan een compleet verzorgde groepsreis of individuele reis, dan is het mogelijk om dit te boeken via EcoColors Tours. Zij hebben al meer dan 20 jaar ervaring met groepsreizen en individuele reizen in Mexico. Ook een optie is het boeken van losse bouwstenen of excursies.

Beste tijd om te fietsen in Mexico

De beste tijd om in Mexico te fietsen is toch echt wel de winter, aangezien het er dan niet te warm of te koud is om te fietsen. Het is natuurlijk ook een ideale periode om even aan de Nederlandse winter te ontsnappen!

Veiligheidstips voor fietsen in Mexico

Yucatán is erg veilig en populair onder fietstoeristen, het is dus geen enkel probleem om hier te fietsen. In de andere delen van het land is dit ook prima mogelijk. Mexicanen rijden over het algemeen wel hard en houden zich minder goed aan de regels als Nederlanders. Over het algemeen wordt er gelukkig wel rekening gehouden met fietsers. Fiets wel alleen overdag. ‘s Avonds of ´s nachts fietsen is niet aan te raden.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!