Ga naar content

Ras Al Khaimah

Bij de Verenigde Arabische Emiraten denkt menigeen gelijk aan Dubai, met zijn luxe en moderne wolkenkrabbers, of aan zandwoestijnen. Maar de Emiraten hebben veel meer te bieden. Zo is er Ras Al Khaimah, het meest noordelijk gelegen emiraat van de zeven, met zijn eigen unieke facetten. Outdoor liefhebbers kunnen hier hun hart ophalen en de natuur en prachtige landschappen ervaren.

Natuur in Ras Al Khaimah

In Ras Al Khaimah, een van de Verenigde Arabische Emiraten, is veel variatie te vinden, van mangrovegebieden en strand tot aan ruige gebergtes. Het landschap nodigt uit tot een actieve vakantie vol adrenaline. Hou je van hiken, kajakken, klimmen, abseilen en ziplines, dan zal je je hier zeker vermaken. Reporter Hanneke bezocht het emiraat en tipt jou de mooiste plekken en leukste activiteiten.

Overnachtingstips

1. Mangrove

Verrassend genoeg vind je in Ras Al Khaimah langs de kust een aantal mangrovegebieden, die een habitat vormen voor verschillende vogelsoorten, vissen en waterminnende diersoorten. Je kunt hier goed vogels spotten, zoals flamingo’s, en de mooiste beleving is om het per kajak te verkennen. Ras Al Khaimah grenst aan de Perzische Golf en heeft ook lange zandstranden, waar je heerlijk kunt relaxen.

Flamingo's
Deel op Pinterest

2. Hajargebergte

Vanaf zeeniveau rijst verder landinwaarts het Hajargebergte omhoog. Deze bergketen strekt zich uit van de Emiraten tot ver in Oman en is 700 km lang. Het vormt de hoogste bergketen op het Arabische schiereiland. 

Jebel Jais is met 1.934 meter de hoogste bergtop in de Emiraten. Het berglandschap is prachtig en laat de verschillende aardlagen zien die miljoenen jaren geleden alle kanten op zijn gevouwen bij het verschuiven van de Arabische plaat. Bij sommige stukken waan je je in de Grand Canyon.

Hajargebergte
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Reistips

3. Dieren

Wat dieren betreft zul je vooral dromedarissen, geiten en ezels zien en met een beetje geluk de flamingo’s bij de mangroven. Er komen wel enkele soorten wilde dieren voor, met name knaagdieren zoals gerbils. Deze leven voornamelijk in de bergen of de woestijn en zal je niet zo snel tegenkomen, ook omdat het veelal nachtdieren betreft. In het Al Wadi Nature Reserve kun je de bijzondere Arabische Oryx (antiloop) tegenkomen.

Geit
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

4. Wandelen

De bergen zijn prachtig en indrukwekkend en het is zeker de moeite waard om hier een aantal dagen door te brengen. Er zijn verschillende wandelmogelijkheden in Ras Al Khaimah. Zo loopt er bij Jebel Jais een aantal routes. Jebel Jais is makkelijk bereikbaar per auto via een goed onderhouden asfaltweg, wat er ook voor zorgt dat het boven een beetje een circus is. 

Wandelen Ras Al Khaimah
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Maar verlaat je de gebaande paden en zoek je de wandelpaden op, dan merk je al snel dat het een stuk rustiger wordt en heb je alle mogelijkheid om van de stilte en de natuur te genieten. Bekijk de beste tien trails en hikes.

Highlander wandelen

Eén keer per jaar wordt het wandelevent De Highlander georganiseerd, een meerdaagse hike, waarbij je gaat backpacken in de bergen rondom Jebel Jais. De paden zijn rotsachtig, dus goed schoeisel is vereist. Hou er ook rekening mee dat er onderweg geen druppel water te vinden is en je ruim voldoende water mee moet nemen voor de hele wandeling.

Hiken Hajar
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Het is in het Hajargebergte een stuk koeler dan aan de kust, wat wandelen aangenaam maakt. Op de dagen dat wij er waren, in februari, was het bewolkt en zelfs fris, al komt dit niet zo heel vaak voor. Maar houd er rekening mee dat als je in de volle zon loopt, de temperatuur alsnog aardig op kan lopen. Zorg daarom dat je genoeg laagjes draagt.

5. Jebel Jais Adventure Park

Als je van actie houdt, dan is er rondom Jebel Jais genoeg te beleven! Het Jebel Jais Adventure Park heeft een aantal activiteiten waardoor de adrenaline door je lichaam zal gieren. Zo is er de Jais Sledder, een soort rodelbaan, waarbij je hard naar beneden raast terwijl je prachtig uitzicht hebt op de bergen. Als je achtbanen en rodelbanen leuk vindt, dan moet je deze zeker eens proberen. 

Jais Sledder
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Voor wie dat niet spannend genoeg is, wacht nog een grotere uitdaging: de Jais Flight, de langste zipline ter wereld! Deze is 2,83 kilometer lang en gaat hard, heel hard: de gemiddelde snelheid ligt tussen de 120 en 160 km per uur! Bij deze zipline ga je met je hoofd naar voren naar beneden en ben je bijna twee minuten onderweg, terwijl je over grote hoogte over ravijnen en canyons vliegt. 

Jais Flight
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Nu heb ik zelf hoogtevrees, maar ik wilde dit avontuur toch graag proberen. En ik vond het fantastisch!  Het is zo onwerkelijk om op zo’n enorme hoogte over het landschap te vliegen, het was een bijzondere ervaring.

6. Bear Grylls Explorers Camp

Bij het Bear Grylls Explorers Camp, wat lager in de bergen gelegen, kun je aan je survivaltechnieken werken. Het kamp is prachtig gelegen tussen de hoge rotsen en heeft comfortabele units om de nacht in door te brengen. Je kunt er survivalcursussen volgen, maar ze bieden ook andere outdooractiviteiten, zoals een via ferrata, klimmen en abseilen, wandelen of boogschieten. Het Camp vormt een uitstekende uitvalsbasis voor de vele dingen die hier en in de buurt te doen zijn.

Bear Grylls Explorers Camp
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

7. Parelkwekerij

Al in de twaalfde eeuw werd er handel in parels bedreven in Ras Al Khaimah. Vanwege deze parelhandel werd het één van de drukste handelshavens in de regio. Tegenwoordig vind je aan de voet van het Hajargebergte de parelkwekerij Suwaidi Pearls. Zij organiseren tours, waarbij je met een boot het mangrovegebied invaart, waar de parels gekweekt worden. 

Pearl Farm
Parelkwekerij
Deel op Pinterest

Je leert er alles over de geschiedenis, de wetenschap en de cultuur rondom de parel. Zo wordt er verteld hoe parels ontstaan, wat de functie van oesters in het ecosysteem is en hoe oesters geoogst worden. Je wordt meegenomen in het leven van een parelduiker en hoe het leven op een parelboot er aan toe gaat. Een interessant kijkje in een andere wereld! Tijdens de tour wordt er ook een aantal oesters opengemaakt om te zien of er een parel in zit.

8. Dhayah Fort

Het bezoek aan de parelkwekerij is goed te combineren met een bezoekje aan het Dhayah fort, dat op tien minuten rijden er vandaan ligt. Het fort werd gebouwd in de negentiende eeuw en staat op de Unesco Heritage Tentative lijst. Het is gebouwd bovenop een steile heuvel en geeft je een mooi uitzicht op de zee aan de ene kant en de bergen aan de andere kant.

Dhayah Fort
© Josef Terem
Deel op Pinterest

Kortom, ben je in de Emiraten en heb je behoefte om de drukte van Dubai te ontvluchten en je onder te dompelen in natuur en leuke buitenactiviteiten, overweeg dan eens een bezoek aan Ras Al Khaimah! Hanneke bezocht het Emiraat op uitnodiging van Ras Al Khaimah Tourism Development Authority en Piroth Kommunikation.

Afbeelding van Hanneke van Schaik
Geschreven door
Hanneke van Schaik
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!