Ga naar content

Dubai

Een natuurvakantie in Dubai? Ja, dat is mogelijk. De wereldstad staat natuurlijk vooral bekend om zijn imposante gebouwen en dito wereldrecords. Als populairste land van de Emiraten reizen er jaarlijks miljoenen mensen af naar Dubai. Veel blijven in de stad, maar ook buiten de stad is er genoeg te ontdekken. Ga bijvoorbeeld de woestijn in en spot wilde dieren. Of ga voor een actieve vakantie in Dubai naar Hatta en wandelen door het Hajar gebergte.

Natuur in Dubai

Als je aan Dubai denkt, denk je aan de hoge wolkenkrabbers, architectonische hoogstandjes en indrukwekkende records. Maar het emiraat heeft veel meer te bieden dan alleen dat. Van woestijnvlaktes tot bergen. De natuur in Dubai is veelzijdig en minstens net zo indrukwekkend als de gebouwen waar de stad vooral bekend om staat. 

Woestijn in Dubai
© Naturescanner Koen
Deel op Pinterest

Mooiste plekken in Dubai

Wat zijn dan de onbekende plekjes weg van de massa? Tijdens een natuurreis mocht onze reporter Koen deze pareltjes ontdekken!

Reistips

1. De woestijn

Dubai huisvest het eerste nationaal park van de Verenigde Arabische Emiraten. Het ‘Dubai Desert Conservation Reserve’ zet zich in voor het behoud van de inheemse flora en fauna. Maar een enkele touroperator is gemachtigd om in dit park unieke en ecovriendelijke overnachtingen en activiteiten aan te bieden. Het geld wat hiermee op wordt gehaald wordt onder andere gebruikt om het park te onderhouden en weer op te bouwen naar een plek waar inheemse soorten kunnen floreren.

© Naturescanner Koen van Dijk
Deel op Pinterest

In het ‘Dubai Desert Conservation Reserve’ lopen namelijk verschillende wilde dieren rond. Je vindt hier onder andere de Arabische oryx, de Arabische gazelle en de woestijnvos. Maar ook vogelsoorten zoals de woestijnoehoe en de bedreigde oorgier komen in het park voor. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten planten te vinden die goed gedijen op de beschermde vlaktes van het natuurreservaat.

2. Hajar gebergte

Naast de woestijn beschikt Dubai ook over bergen. Het Hajar gebergte is een 700 kilometer lange bergketen, die zich uitstrekt van het noordelijkste deel van de Verenigde Arabische Emiraten tot ver in Oman. Het hoogste punt van het gebergte ligt in het emiraat Ras Al Khaimah, maar ook in Dubai ligt een deel van het Hajar gebergte en dit maakt het tot een uiterst geschikte plek voor een actieve vakantie in Dubai.

Hadjar gebergte
© Naturescanner Koen
Deel op Pinterest

3. Wandelpaden in Dubai

Wandelen in Dubai doe je in Hatta. Deze stad ligt aan de voet van het Hajar gebergte en is de perfecte uitvalsbasis voor veel activiteiten in Dubai. De stad ligt zo’n 130 kilometer ten zuidoosten van Dubai centrum en is een prachtige plek voor avontuurlijke reizigers.

Route in Hatta
© Naturescanner Koen
Deel op Pinterest

Hatta Wadi hub is het activiteitencentrum in deze enclave en maakt het een goede uitvalsbasis voor de verschillende tours en excursies in de omliggende bergen. Hiervandaan loopt er ruim 32 kilometer aan goed bewegwijzerde wandelroutes met moeilijkheidsgraden uiteenlopend van makkelijk (blauw) tot extreem (zwart). De trails geven je prachtige uitzichten over de stad en omliggende bergen.

4. Water in Dubai

De ligging aan zee maakt Dubai geschikt voor verschillende soorten watersport. Je kan natuurlijk zwemmen op een van de vele stranden. Of huur een Stand Up Paddle board en verken ‘Palm eiland’ vanaf het water. Maar ook in Hatta zijn er verschillende activiteiten op het water te ondernemen. Zo kan je bij de Hatta Dam je eigen kajak huren om te varen over het stuwmeer terwijl je omringd wordt door de hoge pieken van het Hadjar gebergte. Al met al is afkoeling nooit ver weg in Dubai. 

Actief op het water
© Naturescanner Koen
Deel op Pinterest

5. Al Fahidi en de souks

Al Fahidi is het oudste stadsdeel van Dubai en het kenmerkt zich door typisch Midden-Oosterse gebouwen uit de 18e eeuw. De huizen bestaan uit koraal, gecombineerd met zand en alhoewel veel gebouwen door de jaren gerestaureerd zijn, kan je op sommige plekken nog goed zien hoe ze zijn gemaakt.

Oude stadsdeel Dubai
© Naturescanner Koen
Deel op Pinterest

Het stadsdeel Al Fahidi ligt aan de Dubai Creek – de rivier die vanaf de zee landinwaarts stroomt - wat het historisch gezien een goede plek maakte om handel te drijven. Vandaag de dag zie je dit dan ook nog steeds terug in de vele kleine winkeltjes en handelaren die zich in de straten van de wijk bevinden. Al Fahidi en Bur Dubai – het grotere stadsdeel waar het deel van uitmaakt – vormen dan ook een hele levendige plek waar veel culturen in harmonie samenkomen. 

Abra Dubai
© Naturescanner Koen
Deel op Pinterest

Vanuit Al Fahidi kan je voor AED1 (ongeveer 25 cent) gemakkelijk de “abra” nemen. Deze watertaxi brengt je naar de overkant van de Dubai Creek waar je in het stadsdeel Deira terechtkomt. Hier vind je de Spice en de Gold souk. Kleine handelsstraatjes, waar respectievelijk specerijen en goud wordt verkocht. Alhoewel het hier erg druk kan zijn op de straten hoef je je niet onveilig te voelen.

Souks Dubai
© Naturescanner Koen
Deel op Pinterest

Laat je informeren over de verschillende soorten kruiden en specerijen die je hier kan kopen en laat alle indrukken op je afkomen. Tip: ga aan het einde van je tour langs bij Arabian Tea house voor een traditionele lunch en proef de specerijen die je daarvoor gezien hebt.

Excursies

Reizen en vervoer in Dubai

Dubai is ingericht op verkeer met de auto. Dit betekent helaas dat er gedurende de spits grote files zijn van en naar het drukke stadscentrum. De laatste jaren zijn ze hard aan het werk om het openbaar vervoer te verbeteren, maar het is nog altijd niet de kwaliteit die we gewend zijn van grote Europese steden. Wil je de woestijn of Hatta verkennen, dan is het huren van een auto eigenlijk de beste optie. De meest transparante prijzen voor autohuur in Dubai krijg je bij Sunny Cars.

Het is wel mogelijk om met de bus naar Hatta te gaan, alleen ben je dan mogelijk minder flexibel en dien je de reis wat beter te plannen.

Beste reistijd

Niet elke periode is even geschikt voor een vakantie in het emiraat. Dubai ligt in de woestijn, wat het in de zomermaanden een extreem warme bestemming maakt. De activiteiten zoals hierboven beschreven zijn dan ook niet mogelijk. Tussen oktober en april zijn de temperaturen aangenaam en kan je de meeste activiteiten en evenementen beleven. De prijzen zijn dan weer het laagst tussen mei en september, maar temperaturen kunnen dan oplopen tot 50 graden.

Uniek overnachten

Benieuwd naar de leukste accommodaties in Dubai? Slapen in de woestijn of in een mooie lodge misschien? Koen zette de meest onvergetelijke slaapplekken op een rij in zijn artikel over bijzondere overnachtingen in Dubai.

Kamperen in de woestijn
Deel op Pinterest

De reis van Koen was op uitnodiging van VisitDubai en USP Marketing PR.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!