Ga naar content

Duiken in Afrika

Wie aan een duikreis denkt, denkt misschien in eerste instantie aan landen als Thailand of Indonesië. Maar ook Afrika heeft enkele prachtige duikbestemmingen.

Duikbestemmingen Afrika

Wat zijn de mooiste plekken om te duiken in Afrika? Welke landen hebben mooie riffen en veel vissoorten en bieden mogelijkheden om je PADI te halen? En tot slot wat kan je waar zien tijdens een duikvakantie in Afrika.

1. Egypte

De Rode Zee is een van de beste plekken ter wereld om te duiken. Prachtige koralen in de mooiste kleuren vormen het decor voor een wereld vol vissoorten, rifhaaien, witpunthaaien, keizersvissen, rodezeewimpelvissen en anemoonvisjes. Populaire duikplaatsen zijn Hurghada, Sharm-el-Sheikh en Marsa Alam. Lees waar je kunt duiken in Egypte.

2. Duiken in Tanzania

De paradijselijke eilanden bij de kust van Tanzania zijn een verademing na een safarireis in het land. Duikers en snorkelaars in alle niveaus kunnen hier genieten van enkele van de beste duikplekken van de Indische Oceaan. Geniet van prachtige koraalriffen en vissen in helder water. Rust een weekje uit op een van de maagdelijke stranden en verken de onderwaterwereld van Zanzibar, Pemba en Mafia.

3. Mozambique

Mozambique’s riffen en stranden behoren tot de beste van Afrika. Met een kustlijn van 2.500 km zijn er tal van mooie plekken om te duiken en te snorkelen. De koraalriffen zijn nog ongeschonden en in het warme water van de Stille Oceaan komen ruim 6.000 verschillende vissoorten voor.

De temperatuur van het water varieert van 21C in de winter tot 30C in de zomer. Het zicht reikt meestal 10 tot 40 meter ver. De Quirimbas eilandengroep in het noorden van het land is een topbestemming om te genieten van deze mooie onderwaterwereld in combinatie met poederwitte zandstranden.

Quirimbas Mozambique
Deel op Pinterest

Ook Bazaruto en Benguerra zijn goede duikplekken, met schildpadden, walvishaaien, manta's, en soms zelfs zeekoeien. Mozambique is een van de beste plekken in Afrika om walvishaaien en reuzenmanta's te zien. Toplocaties om de ca. 14 meter lange walvishaai te zien zijn Barra Lodge en White Pearl Resort in het zuiden. De beste tijd om walvishaaien te zien is de periode van december tot april. Ook dolfijnen en bultruggen zijn vaak geziene gasten voor de kust van Mozambique.

4. Mauritius

Boven water is Mauritius een vakantie paradijs. Maar onder water valt misschien nog wel meer te ontdekken. Grotten, scheepswrakken, prachtige koraalriffen. Een aanrader voor wie bounty eiland en duiken wil combineren.

5. Zuid-Afrika

Een bijzonder gave ervaring is het om met haaien te duiken in Zuid-Afrika. Een van de populairste duikplekken is Aliwal Shoal, omdat je hier zonder kooi kan duiken met diverse haaiensoorten, waaronder tijgerhaaien, hamerhaaien, zwarttiphaaien en Zambezihaaien. De grootste waaghalzen doen zelfs aan "Baited shark dive", waarbij een geurspoor wordt verspreid om haaien te lokken.

Volgens de laatste berichten komt de witte haai helaas steeds minder vaak voor bij de Zuid-Afrikaanse kust.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!