Ga naar content

Bijzonder kamperen

Ga jij vaker kamperen, maar wil je dit jaar iets anders? Of gaan jullie gewoonlijk naar een hotel, en durven jullie de stap naar een vakantie met eigen tent niet te maken? Wat zijn de leukste alternatieven voor kamperen? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Originele manieren van kamperen

We zijn altijd op zoek naar bijzondere ervaringen, ook in de wereld van de campings. Kamperen is al lang niet meer wat het geweest is en uitbaters van campings proberen steeds weer nieuwe dingen. Deze bijzondere kampeervakanties vielen ons op!

1. Microcamping

Je tent opzetten in een mooi aangelegde tuin, onder een dikke eik, of  langs een weiland? Dat kan, als je kiest voor microkamperen. Micro... wat? Microkamperen betekent dat je overnacht in een tent, caravan of camper op een kleinschalig terrein, vaak bij mensen thuis. Op een minicamping sta je vaak helemaal alleen en kan je volledig opladen en ontstressen!

2. Off-grid kamperen

Ben jij een echt buitenmens? Word je helemaal gelukkig van de natuur, het buitenleven, stilte en back to basic leven? Dan is off-grid kamperen wat voor jou. Je overnacht in een (vaak basic) tent op een natuurkampeerterrein en houdt je bezig met zelf een vuurtje stoken, zelf koken en genieten van de natuur om je heen. 

Off grid betekenis
© Into Nature Basecamp
Off-grid
Deel op Pinterest

Een kampeerplek zonder lawaai, met alleen vogel- en nachtgeluiden en de fonkelende sterren aan de hemel. Off-grid betekent terug naar de bron. De voorzieningen zijn beperkt en dat voedt het avontuur.

3. Glamping - Luxe kamperen

Glamoureus op de camping, ofwel, glamping. We willen steeds meer luxe, ook op de camping! De tent staat er al en is van alle gemakken voorzien. Geen gedoe met koelboxen, luchtbedden, gasstelletjes of campingtafels. Ook voor mensen met een kleinere auto is dit dus ideaal. Glamping met kinderen is ook een goede uitkomst, omdat de tenten meteen gebruiksklaar zijn, en de kinderen dus niet in de weg lopen tijdens het opzetten of afbreken van de tent.

Glamping heeft daarentegen alle voordelen van het kamperen, omgeven door natuurgeluiden en een overvloed aan zuurstof zorgen voor een goede nachtrust. Bovendien klinkt die vervelende regen tijdens je vakantie toch erg romantisch, tikkend tegen het tentzeil. Bijzonder kamperen in stijl!

Luxe kamperen
Safaritent
Deel op Pinterest

Glamping is niet alleen in Nederland populair. In Europa kan je in bijna alle landen wel een vakantie in een safaritent boeken. Lees onze tips voor Glampen in Portugal.

4. Verblijven in een ger (yurt)

Een ger of yurt is een Mongoolse nomadentent van een houten geraamte met daaroverheen dierenhuiden, canvas, en banden om het geheel te verbinden. De tent is traditioneel rond en is een echte oase van knusse gezelligheid. Traditioneel is er een houtkachel aanwezig in het midden van de tent, waardoor je er ook in de winter warmpjes bij zit.

In de yurt kan of mag soms niet gekookt worden en dit gebeurt dan ook vaak op een centrale plek op de camping. Deze tenten zie je uiteraard tijdens je vakantie naar Mongolië, maar ook in Nederland of zelfs Frankrijk zijn deze nomadenhuisjes steeds vaker te boeken om te genieten van je kampeervakantie. 

5. Boomhut

Omgeven door groene boomtoppen wakker worden door het gekwetter van de vogels. Als dat niet de ultieme natuurvakantie is! Zowel in binnen- als buitenland is slapen in een boomhut een mogelijkheid. Er bestaan romantische boomhutten voor met zijn tweetjes, en er zijn daarnaast grotere boomhutten met meerdere slaapkamers om met het hele gezin in te verblijven. Sommige boomhutten zijn bereikbaar met een touwladder, anderen met een echte trap en ze bestaan zelfs waar je met een glijbaan zo beneden bent!

6. Kampeerrondreis

Wat denk je van een rondreis, waarbij je gaat kamperen. De hele uitrusting wordt voor je geregeld en de campings zijn geselecteerd. Een origineel concept, geschikt voor avontuurlijke gezinnen en koppels.

7. Slapen in een pipowagen

Hoewel pipowagen een uiterst Nederlands begrip is, bestaan er pipowagens in heel Europa! Van Groningen tot aan Kroatië zijn er pipowagens te huur om in te verblijven tijdens je vakantie. Elk met een ander thema, andere inrichting, andere beschildering aan de buitenkant. De parken met pipowagens zijn een bonte verzameling! 

8. Bamping

De combinatie van back to basic en camping, geïntroduceerd door vakantiepark de Beekse Bergen. Sla je tent op tussen de bomen en kom gezellig samen met andere mensen bij een kampvuurtje. Boek een excursie geocaching of bushcraft. 

9. Kamperen met kinderen

Kamperen met het gezin is eigenlijk altijd leuk. Je hoeft niet veel speciaals te hebben om er een gezellige boel van te maken. Lekker ouderwets met een grote tent op een camping is al dolle pret. Wij mochten onlangs de nieuwe Coleman Vail tent testen. Bekijk onze review, want deze tent is ideaal voor een kampeervakantie met het gezin.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Anne Bosveld
Geschreven door
Anne Bosveld
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!