Ga naar content

Bijzonder kamperen

Ga jij vaker kamperen, maar wil je dit jaar iets anders? Of gaan jullie gewoonlijk naar een hotel, en durven jullie de stap naar een vakantie met eigen tent niet te maken? Wat zijn de leukste alternatieven voor kamperen? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Originele manieren van kamperen

We zijn altijd op zoek naar bijzondere ervaringen, ook in de wereld van de campings. Kamperen is al lang niet meer wat het geweest is en uitbaters van campings proberen steeds weer nieuwe dingen. Deze bijzondere kampeervakanties vielen ons op!

1. Microcamping

Je tent opzetten in een mooi aangelegde tuin, onder een dikke eik, of  langs een weiland? Dat kan, als je kiest voor microkamperen. Micro... wat? Microkamperen betekent dat je overnacht in een tent, caravan of camper op een kleinschalig terrein, vaak bij mensen thuis. Op een minicamping sta je vaak helemaal alleen en kan je volledig opladen en ontstressen!

2. Glamping

Glamoureus op de camping, ofwel, glamping. De tent staat er al en is van alle gemakken voorzien. Geen gedoe met koelboxen, luchtbedden, gasstelletjes of campingtafels. Ook voor mensen met een kleinere auto is dit dus ideaal. Glamping met kinderen is ook een goede uitkomst, omdat de tenten meteen gebruiksklaar zijn, en de kinderen dus niet in de weg lopen tijdens het opzetten of afbreken van de tent. Glamping heeft daarentegen alle voordelen van het kamperen, omgeven door natuurgeluiden en een overvloed aan zuurstof zorgen voor een goede nachtrust. Bovendien klinkt die vervelende regen tijdens je vakantie toch erg romantisch, tikkend tegen het tentzeil. Bijzonder kamperen in stijl!

> Lees onze tips voor Glampen in Portugal.

3. Verblijven in een ger (yurt)

Een ger of yurt is een Mongoolse nomadentent van een houten geraamte met daaroverheen dierenhuiden, canvas, en banden om het geheel te verbinden. De tent is traditioneel rond en is een echte oase van knusse gezelligheid. Traditioneel is er een houtkachel aanwezig in het midden van de tent, waardoor je er ook in de winter warmpjes bij zit. In de yurt kan of mag soms niet gekookt worden en dit gebeurt dan ook vaak op een centrale plek op de camping. Deze tenten zie je uiteraard tijdens je vakantie naar Mongolië, maar ook in Nederland of zelfs Frankrijk zijn deze nomadenhuisjes steeds vaker te boeken om te genieten van je kampeervakantie. 

4. Kampeerrondreis

Geardropper heeft een origineel concept, geschikt voor avontuurlijke gezinnen en koppels. Je maakt een rondreis, waarbij je gaat kamperen. De hele uitrusting wordt voor je geregeld en de campings zijn geselecteerd. Hierbij kan je kiezen uit twee concepten.
Met het concept Vrijheid Blijheid kampeer je de eerste en laatste nacht van je vakantie in een zogeheten Basecamp. Daar staat een tent voor je gereed. De dagen tussen je eerste en laatste vakantiedagen maak je een rondreis, met een tent in de (huur)auto. De route van de roadtrip bepaal je zelf, maar je krijgt ook inspiratie van de reisorganisatie.
Het tweede concept is een uitgestippelde kampeerrondreis langs verschillende kleinschalige campings met ingerichte tenten.

Je bepaalt zelf of je met de trein, de auto of het vliegtuig naar de vakantiebestemming reist.

5. Boomhut

Omgeven door groene boomtoppen wakker worden door het gekwetter van de vogels. Als dat niet de ultieme natuurvakantie is! Zowel in binnen- als buitenland is slapen in een boomhut een mogelijkheid. Er bestaan romantische boomhutten voor met zijn tweetjes, en er zijn daarnaast grotere boomhutten met meerdere slaapkamers om met het hele gezin in te verblijven. Sommige boomhutten zijn bereikbaar met een touwladder, anderen met een echte trap en ze bestaan zelfs waar je met een glijbaan zo beneden bent!

6. Slapen in een pipowagen

Hoewel pipowagen een uiterst Nederlands begrip is, bestaan er pipowagens in heel Europa! van Peloponnesos tot aan Groningen zijn er pipowagens te huur om in te verblijven tijdens je vakantie. Elk met een ander thema, andere inrichting, andere beschildering aan de buitenkant. De parken met pipowagens zijn een bonte verzameling! 

Afbeelding van Anne Bosveld
Geschreven door
Anne Bosveld
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!