Ga naar content

Bretagne

De natuur in Bretagne is bijzonder mooi. Om alle mooiste plekjes te ontdekken is een rondreis aanbevolen, eventueel in combinatie met Normandië. Vergeet dan niet een vignet te bestellen. Maar ook vanaf een sfeervol natuurhuisje of een leuke camping kan je de omgeving prima verkennen!

Mooiste plekken in Bretagne

Bretagne heeft alles: mondaine badplaatsen, idyllische vissershavens, oesterbanken, rode zandstenen kliffen en een rijke geschiedenis. De streek staat ook bekend om haar vele culinaire lekkernijen, zoals verschillende soorten oesters en de typisch Bretonse crêpe. We bezochten reeds enkele keren de regio en delen graag een overzicht van mooie gebieden in Bretagne!

Populaire vakanties:

1. Kust in Bretagne

Bretagne heeft een kustlijn van ruim 1000 km. Deze biedt een gevarieerd landschap, met rotsige schiereilanden, kapen, krijtrotsen, lieflijke havens en verscholen baaien. Bretagne staat ook bekend om haar vele vuurtorens, die pittoresk de woeste golven trotseren. Langs de kust zijn er veel plekken om te wandelen.

wandelen Bretagne
Deel op Pinterest

Bij Trébeurden liggen prachtige witte zandstranden. Fotografie liefhebbers zullen tijdens hun vakantie in Bretagne genieten van de torenhoge golven, de klippen van Finistère en de indrukwekkende rotsen. Tussen Lannion en Trebeurden is het natuurreservaat van Sept-Îles ook de moeite, vanwege haar unieke kolonie Jan-van-Genten. 

De kust, baaien en eilandjes zijn een toevluchtsoord voor zeedieren en vogels. Sommige dolfijnen, zoals de tuimelaar, komen hier het hele jaar door. Ga vanuit Port-Mer met een natuurgids van Al-lark de zee op om ze van dichtbij te observeren.

De Sentier des douaniers (G34) is een schitterende wandelroute die voert langs de roze granietkust (Côte de Granit Rose) van Noord-Bretagne. Het pad dankt zijn naam aan de kustwacht, die tot ca. halverwege de 20ste eeuw het pad inzette tegen smokkelaars en plunderaars. Je wandelt langs mooie stranden, eilanden, rotshopen en tal van culturele bezienswaardigheden als molens, vuurtorens en kapelletjes.

Wandelvakanties Bretagne:

2. Roze graniet bij Ploumanac'h

Bijzonder fraai zijn de rotsformaties van Ploumanac'h. Naast de roze granietkust is ook de heide bezaaid met bizarre rotsformaties. Bezoek zeker het Pointe du Squewel, waar rotssilhouetten bijpassende namen kregen als Château de Diable, de Chapeau de Napoleon en het Silhouette de Saint-Yves. Een eiland verderop heeft nog meer mooie rotsen.

In Ploumanac'h staat tevens de vuurtoren die ook met roze graniet is gebouwd. De nationale reddingsbrigade heeft hier een post. De reddingsboot die hier klaarligt in de zomermaanden trekt altijd veel nieuwsgierige toeristen. 

3. Megalieten van Carnac

Carnac is een plaats aan de zuidelijke kust van Bretagne. Het strand van Carnac wordt zeer geleidelijk dieper en is daarom favoriet bij gezinnen met kinderen. Bezoek zeker ook de Neolithische ruïnes. Meer dan 2000 megalieten en grote stenen zijn verspreid over een gebied en vormen een van de oudste sites van Europa. Je mag niet vrij rondwandelen tussen de historische stenen, maar van op korte afstand kan je ze wel bekijken. 

Carnac
Carnac
Deel op Pinterest

4. Brest

Hoewel Brest grotendeels gebombardeerd werd, bevindt zich rond de haven nog een aantal historische monumenten, zoals het kasteel van Brest. Een andere bekende bezienswaardigheid in Brest is het aquarium Oceanopolis.

5. Ommuurde steden in Bretagne

Bretagne staat bekend om haar mooie vestingstadjes met omwallingen. Bekendste plaats in Bretagne is Saint-Malo, met haar vesting Cité d'Alet: via de 'Promenade de la Corniche' kan je langs de buitenkant van de versterkte stad wandelen, met fraaie vergezichten over de baai van St-Malo en de binnenstad. Bezoek de ruïnes van de St-Pierre kathedraal en de grot van Saint Père, de Tour Solidor. 

Saint-Malo Bretagne
Saint-Malo
Deel op Pinterest

Ook Concarneau is een ommuurde stad, met een oud centrum, een granieten muur en vissershaven. Twee bruggetjes geven toegang tot de omwalling. Strandliefhebbers kunnen even verderop terecht op mooie zandstranden aan het helderblauwe water. Plage des Sables Blancs en Plage des Kerlèven zijn een trekpleister voor zonaanbidders, gezinnen en surfers. Plage des 4 Sardines ligt in een baaitje tussen de natuur.

Een van de oudste ommuurde plaatsen in Bretagne is Dinan, een middeleeuwse stad bij de monding van de rivier de Rance. De kneuterige houten huisjes, de oude brug en prachtige gebouwen zijn erg mooi om te zien. 

Dinan in Bretagne
Deel op Pinterest

6. Bossen in Bretagne

Het bos van Huelgoat (Fontainebleau) is een oase van rust in het midden van Bretagne, met vele grotten en andere mooie bezienswaardigheden. Bomen, bijzondere rotsen, menhirs en natuurlijk prachtige natuur. Het is hier heerlijk om te hiken. Het gebied is gehuld in tal van Keltische legenden en verhalen.

Het bos van Paimpont (Forêt de Brocéliande) ligt op 30 km ten zuidwesten van Rennes. Het woud dankt zijn faam aan de verhalen van Koning Arhur en de ridders van de Ronde Tafel. Tal van legenden over Merlijn en de ridders omringen dit mysterieuze bos, en omgekeerd, veel plaatsen in het bos verwijzen naar oude verhalen.

Bossen Bretagne
Deel op Pinterest

Enkele bezienswaardigheden zijn het meer van Lancelot en de bron van de eeuwigdurende jeugd, de rots waar Merlijn zich in teruggetrokken zou hebben en een kerk waar de ridders gezocht zouden hebben naar de Heilige Graal. Vlakbij het woud kan je tevens een zeer oude eikenboom zien. Vanaf het Kasteel van Comper kan je deelnemen aan excursies in het bos en mysterieuze valleien in de omgeving.

7. Actieve vakantie Bretagne

Je kunt naast wandelen natuurlijk ook fietsen in Bretagne, mountainbiken of gewoon heerlijk uitrusten en genieten van cultuur en natuur. Ontspan op een terrasje in St. Malo, Vitré of een van de vele Franse vissersdorpjes.

Actieve vakantie Bretagne
© Edwin van den Eynde
Deel op Pinterest

Landinwaarts ontdekken wandelaars de ongerepte bossen, waar volgens de legende Koning Arthur ooit woonde. Bretagne is ook een paradijs voor vogelliefhebbers. Je kunt een vakantie op diverse manieren boeken, als fly-drive, compleet verzorgde reis of zelf een leuk vakantiehuis uitzoeken.

8. Uniek overnachten

Maak jouw natuurreis nog onvergetelijker met een bijzondere accommodatie. Want wist je al dat er verspreid door heel Bretagne ontzettend gave slaapplekken te vinden zijn? Ga jij slapen in een zwevende caravan, in een kasteel, in een huisje aan zee of toch liever in een boomhut? Vind jouw droomaccommodatie in ons overzicht met bijzondere overnachtingen in Bretagne!

Tips rondreis Bretagne - Normandië

Vaak wordt een rondreis in Bretagne gecombineerd met een bezoek aan de mooiste plekken in Normandië. Beroemde trekpleister in de omgeving is de bedevaartsplaats van de Mont Saint-Michel in Normandië: een abdij op een rots in zee, voor velen een van de mooiste bezienswaardigheden van de Atlantische Kust.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!