Ga naar content

Dieren in de Camargue

Als je ergens in Europa veel kans maakt op flamingo's, dan is het wel in de delta van de Rhône in het zuiden van Frankrijk. Dit gebied, dat bekend staat als de Camargue, is een van de meest bijzondere en rijke natuurgebieden van Europa. Het zoete water van de rivier en het zoute water van de Middellandse Zee, de combinatie van duinen, struiken, moerassen en bossen, al deze kenmerken dragen bij aan een grote biodiversiteit. 

Wildlife Camargue

Om de rijkdom aan planten en dieren in het natuurgebied tot je op te nemen, is het fijn om goed voorbereid op stap te gaan. Op onze algemene pagina tonen we de mooiste plekken in de Camargue, met de beste plaatsen om te wandelen en dieren te observeren. Hieronder geven we verdere toelichting op de verschillende diersoorten.

1. Witte paarden van de Camargue

Heel kenmerkend is het beeld van witte paarden die door de plassen van de Camargue galopperen. Met de wind in de manen en hun volledig witte lijf zien ze er prachtig uit. Het paardenras komt alleen hier voor en de dieren lopen meestal vrij rond in het reservaat. In feite behoren ze toe aan veehouders en zijn dus niet geheel wild zoals veel mensen denken.

Paarden Camargue
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bij de manege van Domaine de Méjanes kan je paardrijden. Onder begeleiding van een gids maak je een rondje van ca. 2 uur langs de verschillende landschapstypen van de Camargue. Ik heb zelf zo'n tocht gemaakt en hobbelend genoten van de natuur, terwijl mijn man en zoon een rit met het treintje maakten.

2. Flamingo's in de Camargue

Als "gewone" toerist kom je naar de Camargue voor flamingo's! 15.000 paartjes broeden in het gebied. Wat de flamingo zo bijzonder maakt? Is het het gekke lijf, is het de markante roze kleur? Ik weet het niet, maar de vogel blijft fascineren.

Flamingo's Camargue
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De Camargue, met haar brakke water, is een paradijs voor de vogels en in de zomer telt men er tot wel 30.000 individuen. De mens heeft er zeker toe bijgedragen dat flamingo's zich in de Camargue zijn gaan settelen. In 1970 heeft men een broedeiland aangelegd op het Fangassier-meer en sindsdien is het natuurgebied de enige broedplek in Europa voor flamingo's. Zoals je wellicht weet komt de roze kleur van carotenoïden in de voeding: kleine planktonische schaaldieren  en algen die de zoutpannen van april tot augustus roze kleuren.

flamingo's stijgen op
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Overige vogels in de Camargue

Flamingo's zijn interessant om te zien, toch weet de echte vogelaar dat er nog veel meer te zien is en dat je in en rond de wetlands een groot aantal bijzondere vogels waar kunt nemen. In de 20e eeuw heeft men niet minder dan 400 vogelsoorten genoteerd in de delta, dat is een indrukwekkend aantal voor Europese begrippen!

Waarom er zoveel vogels voorkomen? Dat komt omdat de Camargue eigenlijk de delta van de Rhône vormt en die is als een verkeersader voor migrerende vogels van en naar Afrika. Enkele van de beste vogelgebieden in de Camargue zijn het Regionaal vogel- en natuurreservaat van Pont de Gau, de Marais de Beauchamps, de Grenouillet observatietoren en de Marais du Verdier.

Zwarte roodstaart
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Welke vogelsoorten kan je zien in de Camargue?
Naast flamingo's kan je rekenen op diverse watervogels. Aalscholvers, ooievaars, ibissen, sternen, enz. Tienduizenden eenden, waaronder wintertalingen, wilde eenden, tafeleenden met hun mooie rode kop en slobeenden, maar ook kuifeenden en krakeenden komen de winter doorbrengen in de Camargue.

Ze geven de voorkeur aan het Étang de Vaccarès, dat met zijn 6.300 hectare en de status van natuurreservaat een uitzonderlijk rustgebied voor hen biedt. De oostoever van het meer is vooral in de winter bijzonder geschikt voor het observeren van groepen eenden.

Reigers rusten uit op een tak of houden zich schuil in de struiken en bomen van de zoetwaterzone. Tussen de druivenranken en rond de weilanden maak je kans op de Europese bijeneter, hop of scharrelaar.

Vogels Camargue
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De visrijke poeltjes trekken ook een groot aantal roofvogels, zoals visarend en valk. En zelfs kraanvogels kunnen waargenomen worden.

Vogels in de regio

Niet alleen de Camargue is een belangrijk gebied voor vogels in Zuid-Frankrijk. Ook andere gebieden langs de kust zijn belangrijke broed- en foerageerplekken. De kwelders in Hyères en de Étang de Berre zijn belangrijke vogelgebieden in het Middellandse Zee gebied. 

Snip Camargue
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ten noordoosten van Arles zijn Les Alpilles interessant. De kalkstenen kliffen van de bergketen zijn een goede plek om roofvogels van dichtbij te zien. De witte krenggier, slangenarend en de havikarend staan op de lijst.

4. Stieren

Een andere groep van bijzondere bewoners zijn de donkerbruine stieren. Deze worden gehouden door lokale veehouders. In de Camargue worden helaas nog stierengevechten gehouden rond Pasen en in de maand september. Daarnaast zijn er de Courses Camarguaises in de zomermaanden, waarbij een strikje wordt geplaatst tussen de horens en de stierenvechter moet proberen dit af te pakken. Deze stierenfeesten zijn dus niet bloederig. Alsnog is het aan jou zelf om je een mening te vormen of je dit wel of niet wilt bijwonen.

Camargue stieren
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Nachtdieren

's Nachts bruist het van het leven in de Camargue. Onder de nachtdieren rekenen we de genetkat, een zeer bijzondere bewoner van de regio. De kat zien is lastig, maar de uitwerpselen bij uitkijktorens verraden zijn aanwezigheid. 

6. Overige dieren in het natuurgebied

Er leeft nog zoveel meer in de Camargue dan wat je op het eerste zicht ziet. Afgeknaagde en omgevallen bomen verraden de aanwezigheid van bevers. Het water is ook het leefgebied van moerasschildpadden en libellen. En ook op de grond, tussen de dode takken wemelt het van de dieren die er voeding zoeken; mieren, vliegende herten, spechten.

Bidsprinkhaan Frankrijk
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Tussen de struiken zagen we diverse soorten sprinkhanen, de ene nog groter dan de andere. Terwijl vlinders vrolijk van bloem naar bloem fladderen. Helaas zijn er niet alleen mooie en indrukwekkende insecten, maar ook heel erg veel muggen aanwezig in het moerasgebied. Heb je er snel last van, zorg dan voor goede kleding en muggenspul.

Wildlife- of vogelreis naar de Camargue

Wil je zelf de fascinerende vogel- en dierenwereld van de Camargue ontdekken, plan dan vandaag nog jouw trip naar dit fantastische gebied. Bekijk ook onze algemene informatie en tips voor de mooiste plekken in de Camargue.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!