Ga naar content

wAARDEvol reizen naar Madeira

Madeira timmert hard aan de weg om een mooiere, milieuvriendelijkere en inclusievere bestemming te worden. Zo zijn de Desert Islands (natuurreservaat naast Madeira), het Laurissilva bos, Porto Santo en Santana allemaal beschermd door UNESCO. Voor 2030 wil het eiland onder andere meer duurzame energiebronnen gaan gebruiken, benzine reduceren met 45%, gender ongelijkheid verminderen en meer afval gaan scheiden.

wAARDEvolle initiatieven op Madeira

Onderstaand enkele eco-projecten op het eiland uitgelicht.

1. Madeira Sustainable for All / Sustainable Rally

Elk jaar vindt op Madeira de Wine Rally plaats, waar klassieke auto's het eiland doorkruisen langs prachtige locaties. Maar naast deze traditionele rally is er ook een duurzame variant: de Eco Rally Madeira. Dit evenement wordt georganiseerd door Madeira Sustainable for All, een initiatief dat zich richt op het bevorderen van duurzaamheid op het eiland en het promoten van eco-vriendelijk vervoer. 

Duurzaam reizen Madeira
Deel op Pinterest

Tijdens het evenement kunnen deelnemers kennismaken met diverse elektrische voertuigen en technologieën voor hernieuwbare energie, terwijl ze genieten van de natuurlijke pracht van Madeira. Met dit evenement hoopt Sustainable for All bewustwording te vergroten en duurzaamheid te stimuleren. 

2. Madeira Circular Platform

Het eiland heeft ook het Madeira Circular Platform gelanceerd, een initiatief ter bevordering van de circulaire economie op het eiland. Het platform is opgezet om samenwerking te bevorderen tussen verschillende belanghebbenden, waaronder bedrijven, overheden en burgers, om de overgang naar een circulaire economie te versnellen. 

Dit zal onder andere gedaan worden middels het verminderen van afval, het bevorderen van duurzaamheid en het stimuleren van innovatie (o.a. in de vorm van technologie en digitalisering).

3. Teatro Metaphora-project

Het Teatro Metaphora-project op Madeira is een initiatief dat kunst en duurzaamheid combineert. Het doel van het project is om aandacht te schenken aan milieubewustzijn en sociale inclusie door middel van kunst. Het biedt workshops en activiteiten aan die mensen helpen hun creativiteit te uiten en tegelijkertijd bewustzijn te creëren over duurzame initiatieven. Het project betrekt allerlei mensen uit de samenleving, waaronder jongeren en mensen met een handicap, om de inclusiviteit te verbeteren.

4. Porto Santo - Sea water project

Ook op het buureiland Porto Santo wordt ingezet op duurzaamheid. Al 40 jaar lang komt al het drinkwater op Porto Santo vanuit de zee. Op het eiland zijn geavanceerde ontziltingstechnologieën aanwezig om zeewater om te zetten in drinkwater en om het water te gebruiken voor irrigatie van landbouwgrond en energieopwekking.

Waardevol reizen Madeira
Deel op Pinterest

Dankzij deze technieken is Porto Santo minder afhankelijk van externe bronnen, vermindert het eiland CO2-uitstoot en bevordert het hernieuwbare energiebronnen. Dit project illustreert hoe innovatie en duurzame oplossingen bijdragen aan milieubescherming en lokale ontwikkeling.

5. Porto Santo - Eco-wijngaarden

Op Porto Santo maken ze gebruik van inheemse druivensoorten om de duinen te beschermen. Deze druivenstokken, die weinig water nodig hebben, worden geplant om erosie te verminderen en het ecosysteem te herstellen. Dit project combineert duurzame landbouwmethoden met het behoud van natuurlijke habitats. Door moderne technologieën zoals drones en sensoren in te zetten, wordt de druiventeelt uitgevoerd met respect voor het milieu. Dit initiatief bevordert niet alleen de biodiversiteit, maar draagt ook bij aan de lokale economie door de productie van wijn en andere producten.

6. Vluchtuitstoot compenseren?

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!