Ga naar content

Cotswolds Way

England's Great Walking Trails - De Cotswold Way is een idyllische route door het rustige hobbitlandschap van Centraal Engeland, over de Cotswold bergkam en langs kneuterige dorpen. Een mooie, veelzijdige trektocht, voorzien van goede faciliteiten.

Cotswold Way wandelen

Bijzonder mooi zijn de in leisteen opgetrokken dorpjes waar de Cotswolds bekend om staan. De route vangt aan of eindigt in Chipping Campden, dat is een van deze historische plaatsen, en eindigt bij het Werelderfgoed van Bath. Lage kalkstenen heuvels en valleien, met af en toe een wat steilere klim, bepalen de trekking. Het hoogste punt is Cleeve Hill bij Winchcombe (330 meter hoog).

Route Cotswold Way

De route van 163 km begint bij Chipping Campden en eindigt bij het zuidelijker gelegen Bath. Het pad kan ook in omgekeerde richting gewandeld worden. Gemiddeld doet men er 10 dagen over. Onderweg kom je langs de dorpen Broadway, Winchcombe, Dursley en Wotton-under-Edge en wandel je door de mooie natuur.

Het is een relatief makkelijk wandelpad, althans als je een beetje goed kunt wandelen. De Cotswolds Way wordt beschouwd als de best gemarkeerde route in Engeland. Op de kaart hieronder zie je waar de trail ongeveer ligt. 

Cotswolds Way kaart
Deel op Pinterest

Mogelijke etappes van de Cotswold Way zijn:

- Chipping Campden naar Broadway
- Broadway naar Crickley Hill
- Crickley Hill naar Stonehouse
- Stonehouse naar Wotton under Edge
- Wotton under Edge naar Tormarton
- Tormarton naar Bath Abbey

Delen van het pad kunnen in de winter modderig en glad zijn en laarzen zijn dan aanbevolen. De Cotswolds Way maakt samen met de Cross-Cotswold Pathway en Cotswold Link deel uit van de Cotswold Round, een netwerk van 331 km aan wandelpaden.

Hoogtepunten Cotswold Way

Welke bezienswaardigheden liggen langs de route, wat zijn de mooiste plekken om te zien langs de Cotswold Way?

England’s Great Walking Trails, waar wandelen slechts de helft van de beleving is

1. Chipping Campden

Chipping Campden is een marktstadje, met een fraaie, terrasvormige hoofdstraat, die dateert uit de 14e tot 17e eeuw. In de middeleeuwen was dit een handelscentrum voor wol, nu een populaire toeristische bestemming, met oude herbergen, hotels, speciaalzaken en restaurants.

Highlights Cotswolds Way
Deel op Pinterest

The High Street bestaat uit honingkleurige huizen, gebouwd in de zachte, lokaal gewonnen kalksteen die bekend staat als Cotswold-steen. Een groot deel van het stadscentrum is beschermde architectuur.

2. Dover's Hill

Deze 230 meter hoge heuvel bevindt zich ietsjes ten noorden van Chipping Campden. Hiervandaan heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Een bord toont oriëntatiepunten, zoals de Black Mountains in Wales en de Long Mynd, ca 97 km verderop. Een monument uit 1934 herdenkt Robert Dover, oprichter van de Cotswold Olimpick Games, voorloper van de moderne Olympische Spelen.

3. Lavendelvelden

Wellicht zou je dit niet in Engeland verwachten, maar tijdens je tocht over de Cotswolds Way, kom je ook langs diverse velden vol geurende lavendel! De bloeitijd is tussen juni en augustus, dus als je de Cotswolds in de zomermaanden bezoekt zit je goed.

Lavendelvelden Cotswolds
© England's Great Walking Trails
Deel op Pinterest

4. Hailes Abbey

In het dorpje Hailes bij Winchcombe staat een voormalige Cisterciënzerabdij. Aanvankelijk maakte het gebouw deel uit van Beaulieu Abbey, maar van deze abdij is weinig overgebleven. De ruïnes van Hailes zijn echter prachtig om te zien en kunnen gecombineerd worden met een bezoek aan het museum met gevonden voorwerpen.

Hoogtepunten Cotswolds Way
Deel op Pinterest

5. Sudeley Castle

Beter bewaard is het kasteel Sudeley, een monument met een rijke geschiedenis. Koning Henry VIII en zijn toenmalige vrouw Anne Boleyn bezochten het kasteel in 1535 en later werd het het huis van zijn zesde vrouw, Katherine Parr. De Koningen bezocht het kasteel al meerdere keren. Veel wandelaars van de Cotswold Way komen hier om te genieten van de prachtige kasteeltuinen.

Kasteel Cotswolds
Deel op Pinterest

De tuin is toegankelijk voor het publiek tijdens het open seizoen van het kasteel. Er zijn tien afzonderlijke tuinen, met als middelpunt de Queens Garden. Een andere tuin is The Knot Garden, bestaande uit meer dan 1200 buxushagen, geïnspireerd op een jurkpatroon van koningin Elizabeth I.

Sudeley heeft ook een opvang voor bedreigde fazanten en werkt nauw samen met de World Pheasant Association. De fazanterie maakt deel uit van een breder fokprogramma dat is opgezet om meer vogels weer in hun natuurlijke habitat te kunnen introduceren.

6. Tyndale Monument

In de omgeving van het dorpje Wotton-under-Edge staat de Tyndale toren, gebouwd ter ere van William Tyndale, een vertaler van het Nieuwe Testament, die in de buurt werd geboren. Je kunt de toren beklimmen en genieten van een mooi uitzicht. De lokale bewoners noemen dit Nibley Monument, naar de Nibley Knob heuvel.

7. Bath

De Cotswolds kan je niet verlaten zonder een bezoek te brengen aan de prachtige stad Bath. Belangrijke bezienswaardigheden hier zijn de Romeinse baden en Bath Abbey. Vaar met een bootje over de grachten en breng een bezoek aan Parade Gardens en Royal Victoria Park. Er zijn tal van theaters en musea, dus neem ruim de tijd om deze Werelderfgoedstad te ontdekken! 

Bath
Deel op Pinterest

Wil je meer weten over de Cotswolds Way, bekijk dan zeker ook de uitgebreide informatie op de officiële website van de National Trails.

Tips voor georganiseerde wandelvakanties

Laat je inspireren...

Bekijk de beelden van deze mooie meerdaagse wandeltocht in de Cotswolds en laat je inspireren voor je volgende wandelvakantie.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!