Ga naar content

Fietsen in Quebec

Mooiste plekken Canada - Duizenden meren, uitstekende wegen en ongerept heuvelland met eindeloze bossen; de provincie Quebec in Canada leent zich uitstekend voor dagtochten op de fiets en meerdaagse fietsvakanties.

Mooiste gebieden om te fietsen in Quebec

Wat zijn de mooiste fietsroutes en plekken om te fietsen? Fietsexpert Bram de Vrind verkent voor Naturescanner ultieme fietsplekken over de hele wereld en deelt met ons de beste tips om te fietsen in Quebec.

1. Fietsen in Quebec stad

Tijdens een stedentrip in Quebec is het heerlijk om een fiets te huren en de stad op twee wielen te verkennen.

2. Fietsen in de Eastern Townships

Als je in deze regio ten zuiden van Montreal verblijft, wordt al snel duidelijk waarom deze streek het 'fietshart van Quebec' wordt genoemd. Vooral in de weekenden kun je in deze heuvelachtige streek veel fietsers begroeten.
Wat zijn de mooiste fietsroutes in de Eastern Townships? Aanrader is een ronde om het meer van Bromont, dat omgeven is met kleurrijke buitenhuizen en waar je geniet van wisselende vergezichten op groene heuvels. De ronde is ruim 10 kilometer lang.

Onderweg kun je stoppen bij één van de gezellige lunchrooms in het plaatsje Knowlton voor koffie en taart of een baguette. Fiets je liever een autovrije route, dan is het fietspad Estriade een prima optie. Het fietspad is grotendeels vlak en voert je over strak asfalt en knisperende grindpaden door bossen, langs meren en een wilde rivier. Klimgeiten kunnen zich ook uitleven in het bergachtige gebied. Echte bergpassen zijn er eigenlijk niet in de Eastern Townships, maar er is een aantal uitdagende beklimmingen naar skiresorts op de flanken van de heuvels. Bijvoorbeeld op de Montée Maple vanuit Sutton, waar je tot een hoogte van 520 meter kunt stijgen.

Meer informatie vind je op de website van de toerismeregio, die verschillende routes heeft uitgestippeld voor recreanten en sportieve fietsers. Op zoek naar accommodatie? Gîte Vert le Mont Bed & Breakfast in Sutton is met zijn uitstekende faciliteiten een pleisterplaats voor fietsers.

3. Fietsen in Montreal

Grotendeels vlak en met zijn netwerk van fietspaden is Montreal in de zomermaanden uitstekend te verkennen per fiets. Een echte must is het fietspad langs het kanaal Lachine dat van de Vieux Port in het oude centrum naar het zuiden loopt. De omgeving van het kanaal was ooit de slagader van een industriegebied, maar is volledig herontwikkeld tot stadswijk. Je passeert er gezellige terrasjes en parken waar je met uitzicht op de fraaie skyline van de stad in het gras kunt ploffen.

Ben je in voor een uitdaging? Neem dan de klim naar het Chalet du Mont Royal op de gelijknamige heuvel waarnaar de stad is genoemd. Het uitzicht op de metropool met zijn wolkenkrabbers is magistraal!

Fietsevenementen bij Montreal

In het zomerseizoen zijn in en rond de stad verschillende fietsevenementen. Aanraders zijn de evenementen die Velo Quebec organiseert. Voor sportieve fietsers is er de Metropolitan Challenge, met afstanden oplopend tot 150 kilometer door het platteland en de natuur in één van de regio's rond de stad. Tijdens Un Tour la Nuit verken je tijdens een rondje van 23 kilometer als onderdeel van een stoet kleurrijke fietsers de verschillende wijken van Montreal. Beide evenementen vinden jaarlijks eind mei, begin juni plaats. Velo Quebec houdt ook fietsvakanties voor groepen in de provincie.

Grands Prix Cyclistes de Quebec en Montreal

Wil je in Canada de profs in actie zien? Elk jaar in september komen de beste renners ter wereld naar Montreal voor de Grand Prix Cycliste de Montreal, waarbij ze de Mont Royal in de stad zeventien (!) keer beklimmen. In dezelfde week is het peloton te bewonderen in de stad Quebec, waar ze de Grand Prix Cycliste de Quebec rijden.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Fietsjournalist Bram de Vrind
Geschreven door
Fietsjournalist Bram de Vrind
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!