Ga naar content

Everglades

Verenigde Staten - Het Florida Everglades Park is het op een na grootste nationaal park van Amerika en bevindt zich in het uiterste zuidwesten van Florida. 

Natuur in de Everglades

De natuur in de Everglades Nationaal Park is bijzonder mooi. Het Nationaal Park bestaat uit uitgestrekte wetlands en vormt een eldorado voor wie dieren in Florida wil zien. Naargelang welk deel van het park je bezoekt is het slechts een of twee uur rijden vanaf de internationale luchthaven MIA en vormt daarmee een mooi natuurgebied bij Miami. Een dag is niet voldoende om alle mooiste plekjes van de Everglades te zien, trek dus minstens drie dagen uit om te wandelen, te kanoën en de vele dieren van het park te spotten.

Dieren in de Everglades

Leeft er veel wildlife in de Everglades? Ja zeker, het is een paradijs voor wilde dieren. In het moerasgebied kan je de volgende dieren zien: krokodillen, zeekoeien, dolfijnen, flamingo's, schildpadden, bizons, zwijnen, panters, wasberen, slangen, buidelratten...
Bekijk voor meer informatie de Everglades dierengids.

Ook voor vogelliefhebbers zijn de Everglades een walhalla. Je ziet er tal van zeldzame vogels, zoals de schimmelkopooievaar die alleen hier broedt. Reigers, zilverreigers en ganzen zijn algemeen. Ook de witte pelikaan en roze lepelaar kunnen gespot worden. Meer over de Everglades vogels.

Everglades verkennen

Het Everglades nationaal park kan op velerlei manieren verkend worden: je kunt er wandelen, kanoën, fietsen, boottochten maken. Al wandelend onder begeleiding van een gids maak je het meeste kans op het spotten van wildlife. Gidsen kunnen immers precies aanduiden waar slangen of bijzondere vogels zich verschuilen. Aan de vegetatie bijvoorbeeld weten zij al te herkennen welk dier zich waar kan ophouden. Het is overigens ook mogelijk om de Everglades op een zogeheten airboat te ontdekken, maar dit is een omstreden manier. Natuurliefhebbers zeggen dat dit schade toebrengt aan de natuur en de dieren in het park.

Kajakken in de Everglades

Hou je van stilte, ga dan kanoën of kajakken, maar vergeet zeker niet een goede kaart mee te nemen van het uitgestrekte gebied. Zo kan men de Wilderness Waterway peddelen: dit is een 159 km lange tocht over de rivieren van de Everglades. Glijd met je kayak langs mangroven en moerassig land en kom oog in oog met dolfijnen, zeekoeien en talrijke vogels.

Kajakken in de Everglades
Deel op Pinterest

De Wilderness Waterway vertrekt vanaf Everglades City in het noorden van het natuurgebied, slingert langs de Ten Thousand Islands en eindigt in het Flamingo bezoekerscentrum in het uiterste zuiden van de Everglades. Trek zeven tot negen dagen uit voor deze kanotocht. Langs de oevers bevinden zich om de 15 km campings of kampeerplekken. Vergunningen zijn te verkrijgen bij de bezoekerscentra van Everglades City of Flamingo. Een kano of kayak kan je huren in Everglades City.

Hoogtepunten Everglades

Wat zijn de mooiste gebieden van de Everglades en de leukste bezienswaardigheden?
Top 10 hoogtepunten van het Everglades National Park in Florida:

 • Ernest Coe Bezoekerscentrum
 • Coastal Prairie Trail: mooie wandeling door de natuur van de Everglades
 • Eco Pond Trail: vogels kijken tijdens het wandelen
 • Gumbo Limbo Trail en Anhinga Trail: korte, makkelijke wandelingen, toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
 • Mahoganny Hammock: route over een van de grootste eilanden, langs de grootste mahonieboom van Amerika en bijzondere natuur
 • Shark Valley tram: rit van 2 uur waarbij je veel wildlife kan zien
 • Shark Valley uitkijktoren
 • Airboat excursie
 • Fietsen: te huur bij het Shark Valley bezoekerscentrum
 • Kanoën: te huur in Flamingo
 • Kamperen

Beste tijd om de Everglades te bezoeken

De Everglades bezoeken kan het hele jaar door. Het drukste seizoen is december tot april. De beste periode zijn dus eigenlijk de maanden mei t/m november. Tijdens een rondreis in Florida mag dit natuurgebied met al haar mooie plekken niet missen op de lijst van bezienswaardigheden. De Everglades zijn makkelijk bereikbaar vanaf Miami en te combineren met andere hoogtepunten van Florida, zoals de Florida Keys.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!