Ga naar content

Nieuw-Caledonië

Natuur in Oceanië - Paradijselijk, ongerept en zeer divers, dat is hoe je het natuurschoon van de archipel Nieuw-Caledonië het beste kunt omschrijven. In het hart van de stille oceaan ligt deze unieke bestemming met een overvloed aan witte zandstranden, azuurblauwe wateren, dichtbegroeide jungle en bijzondere rotsformaties. Een vakantie naar Nieuw-Caledonië staat helemaal in het teken van natuur. 

Nieuw-Caledonië is een Frans overzees gebiedsdeel met een totale oppervlakte van 18.575 vierkante kilometers. Deze eilandengroep bestaat onder meer uit het hoofdeiland Grande Terre - dat Nieuw-Caledonië wordt genoemd - en de loyaliteitseilanden, waarvan Maré, Lifou en Ouvéa de grootse en belangrijkste zijn. 

Reis naar Nieuw-Caledonië

Deze hemelse reisbestemming ligt ver weg. En ja, dan bedoelen we echt 'aan de andere kant van de wereld' ver weg. Een reis hier naar toe vereist dus wat voorbereiding - of zoals wij het noemen: voorpret!

Je kunt op verschillende manieren vakantie vieren op deze droomeilanden. Zo kun je gaan eilandhoppen, een duikreis maken, rondreizen over Grande Terre of een combinatiereis maken met een tussenstop in Australië of Nieuw-Zeeland. 

Staat de overweldigende natuur van deze paradijselijke archipel al op je verlanglijstje? Bekijk hieronder de mooiste natuurtips voor een onvergetelijke vakantie naar Nieuw-Caledonië.

Natuur op Nieuw-Caledonië

Hoe is het klimaat op Nieuw-Caledonië? En wat zijn de mooiste natuurplekken?  De eilanden kennen een een tropisch klimaat, dit betekent dat het heel het jaar door warm is met een hoge luchtvochtigheidsgraad. Qua natuur tref je hier voornamelijk regenwouden én droogwouden, lagunes, bergen, watervallen en parelwitte stranden. Het diverse landschap op de verschillende eilanden leent zich goed voor activiteiten als wandelen door de natuur, surfen, duiken, snorkelen en andere actieve watersporten - hoewel luieren in een hangmat tussen de wuivende palmbomen ook ten zeerste aan te raden is.

Mooiste natuurplekken:

  1. Oro Bay op Île des Pines
  2. De kliffen van Jokin
  3. Het strand van Nokanhui atoll
  4. De smaragdgroene lagune van Nieuw-Caledonië
  5. Kalkstenen rotsformatie bij Hienghène
  6. Spectaculaire groene wateren van de Dumbea rivier
  7. De kustlijn en koraalterrassen van Shabadran
  8. Monolithische rotsformatie Bonhomme de Bourail
  9. Trou Bleu, een Blue Hole nabij het dorpje Yate
  10. De kustlijn en bijzondere Araucaria luxurians bomen bij Baie des Tortues

Flora en Fauna

De buitengewone flora en fauna van Nieuw-Caledonië trekt met zijn rijke biodiversiteit veel wetenschappers aan. Zo zijn er op de eilanden meer dan 3.500 verschillende plantensoorten, 4.300 bijzondere dieren en zo'n 1.000 nieuwe vissoorten ontdekt. 

De fauna van Nieuw-Caledonië is voor het grootste deel endemisch, waaronder unieke en fascinerende vogelsoorten zoals de zeer intelligente en wereldberoemde Nieuw-Caledonische kraai, hoornparkiet, Goliath keizerlijke duif en de spectaculaire en prachtige Kagu. Deze bedreigde vogelsoort is alleen te vinden in Nieuw-Caledonië en wordt ook wel "de geest van het woud" genoemd. Voor vogelaars zijn de eilanden dan ook een uitstekende reisbestemming. 

Ook bijzondere dieren zoals de Meiolania schildpad en de Caledonische reuzengekko kun je hier spotten.

Duiken en snorkelen

Nieuw-Caledonië is een walhalla voor waterliefhebbers en duikers van over de hele wereld reizen hier naar toe. Het is ook niet verrassend, want hier vind je het tweede langste koraalrif ter wereld. Alleen het wereldberoemde Great Barrier Reef bij Queensland, Australië is nog langer.

Ontdek zelf ook de kleurrijke onderwaterwereld bij Nieuw-Caledonië en ga op duikvakantie. Lokale bedrijfjes bieden duiktrips aan, waarvan sommigen je meenemen op een meerdaagse reis op zee om je hierbij de mooiste plekken van het koraalrif te laten zien. Heb je geen duikbrevet? Geen zorgen, tijdens het snorkelen bij de omliggende kustlijn is er ook genoeg moois te zien, ook dit is een spektakel op zichzelf.

Onder het wateroppervlak vind je een enorme hoeveelheid aan bijzondere vissen, schildpadden mantaroggen. Ook haaien, zeekoeien en bultrugwalvissen laten zich zien.

Overnachtingstips

De eilanden van Nieuw-Caledonië bieden tal van overnachtingsmogelijkheden aan. Zo kun je verblijven in luxueuze hotels, slapen bij een homestay waarbij je ervaart hoe de locals leven, eten en drinken of kiezen voor een van de traditionele Melanesische huizen. Ook wildkamperen behoort tot de opties.

Afbeelding van Gitta Schermer
Geschreven door
Gitta Schermer
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!