Ga naar content

Burundi

Check de reisadviezen in verband met veiligheid. 

Verborgen in de groene bergen van Burundi ligt één van de, voor vroegere ontdekkingsreizigers mysterieuze, bronnen van de Witte Nijl. Dit is het hart van Afrika. Onze verre voorouders moeten langs de oevers van het Tanganyikameer en door Burundi naar het noorden getrokken zijn, steeds de Grote Slenk volgend.

Mooiste gebieden in Burundi

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden, de mooiste plekken en de mooiste nationale parken van Burundi? Naturescanner geeft je een top 3 hoogtepunten van Burundi:

1. Ruvubu National Park

Als het vliegtuig landt in de hoofdstad van Burundi, Bujumbura, valt het direct op hoe groen maar ook hoe dicht bevolkt Burundi is. Het wilde Afrikaanse landschap lijkt helemaal getemd, maar niets is minder waar. In de uithoeken van het kleine land liggen unieke natuurgebieden, waar de inwoners van Burundi trots op zijn. Ruvubu National Park, in het oosten van Burundi, wordt altijd als eerste genoemd. Op nog geen 250 kilometer van Bujumbura is het 500 km² grootte gebied langs de Ruvubu rivier goed bereikbaar. Van savanne met tientallen "koppies"(rotspartijen) tot regenwoud, doorsneden door paden en sinds kort ook met camping faciliteiten. Langs de rivier leven honderden nijlpaarden en Bohor rietbokken maar ook papyrusfiskaal (een klauwier) en de roodwangbaardvogel. Leeuwen, kafferbuffels en rode franjeapen (red colobus) zijn te vinden op de savanne.

2. Rusizi National Park

Burundi grenst in het westen aan het Tanganyikameer, één van de grote meren in de Afrikaanse Grote Slenk, een riftvallei. Ten noorden van deze watervlakte ligt de delta van de Rusizi, onderdeel van het gelijknamige Rusizi Nationaal Park. Vissers zijn hier voornamelijk gevleugeld, naast visarenden en Afrikaanse zeearend valt vooral de Afrikaanse schaarbek op. Een enorme, zwart gevleugelde vogel die zijn ondersnavel als schep gebruikt. Kleine flamingo’s en zwarte ibis stappen onverstoord verder langs de oever.

3. Kibira National Park

Verder doorreizend naar het noorden wordt de natuur van Burundi bergachtiger. Hier ligt de waterscheiding tussen de grootste rivieren van Afrika: de Congo en de Nijl. Vanaf de stad Muramvya (op gelijke hoogte met het Rusizi NP) tot aan de noordgrens met Rwanda strekt zich het Kibira Nationaal Park uit; een uniek landschap van bergbossen, bamboe struwelen en hellingbossen. Dit is het leefgebied van chimpansees en colobusapen, maar ook van de reuzentoerako; als een blauwgekuifde kalkoen met geel-rode snavel laat deze vogel zijn rauwe gekrijs door de bossen schallen.

Tips rondreis Burundi

Momenteel geldt er een beperkt negatief reisadvies voor Burundi, dus het is altijd goed dit even te checken alvorens je een reis naar Burundi gaat ondernemen. Meer weten over reizen naar het Afrikaanse landen, bekijk dan ook onze informatie en reistips en het overzicht van veilige bestemming in Afrika.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!