Ga naar content

Wandelen in China

China - Wat een schitterend land voor een wandelreis. Vroeger was het land volledig ontoegankelijk, maar tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden om rond te reizen en trektochten te ondernemen. Er worden ook georganiseerde actieve groepsreizen georganiseerd. Zo kun je met andere reizigers het genot van wandelen in China delen.

Wandelen in China

In de bergen van China zijn er vele mogelijkheden om te hiken. Op sommige plaatsen zijn er zelfs al te veel toeristen. Maar niet alleen de bergen lenen zich goed voor een wandelreis. Het is net de grote diversiteit van China die het tot een prachtig land maakt: van bamboebossen tot imposante bergmassieven, van desolate woestijnen tot het regenwoud. Bekijk hieronder onze aanraders om te wandelen in China, de mooiste gebieden om te wandelen in China:

1. Trekking Chinese Muur

Een wandeling over de Chinese muur is een onvergetelijke ervaring. Er zijn verscheidene mogelijkheden om een stuk over de Chinese Muur te wandelen. De meeste excursies worden georganiseerd vanaf Badaling of Mutianyu. Maar er zijn ook andere delen, waar het minder druk is. Gedurende enkele dagen kan je al behoorlijke afstanden lopen en de onbekende delen van de muur met eigen ogen zien, een onwerkelijke ervaring.

- Individueel wandelen op de Chinese Muur
Wil jij ook de Muur onder je voeten voelen? Je kan een rondreis beginnen met de bouwsteen "Easy going in Beijing" van Riksja China. Onder begeleiding van een gids en een chauffeur rijd je naar Xiangshuihu. Hiervandaan start de wandeltocht, met uitzichten over de Muur, die als een slang door het landschap kronkelt. De tocht eindigt de eerste dag in Xizhazi, waar je overnacht bij een lokale familie. Vervolgens wandel je naar Jiankou en het eindpunt Mutianyu. Het deel van de muur dat je die dag ziet heeft het zwaar te verduren gehad tijdens gevechten en dat is te merken.

- Groepsreis met wandeling op de Chinese Muur
Sawadee heeft enkele rondreizen in China, waarbij een wandeling op de Chinese Muur op het programma staat, maar wandelen niet het hoofddoel vormt van de reis.

2. Tiger Leaping Gorge

De indrukwekkende Tiger Leaping Gorge is de diepste kloof ter wereld. De kloof is 17 km lang, maar op haar smalst is ze slechts 30 meter. De Gele Rivier of Yangtze baant zich met de meest woeste stroomversnellingen ter wereld een weg tussen de steile rotswanden. Een duizelingwekkende richel voert hikers door een kloof, waar 1500 meter verticale rotswanden steil boven je uittorenen.

Tijgersprongkloof in China
Deel op Pinterest

Kijk je naar beneden, dan zie je hoe 350 meter verticale afgrond onder je verdwijnt in een bulderende rivier. Tegenwoordig is er ook een lager gelegen makkelijker en toeristischer pad. Uitvalsbasis voor de kloof is Lijang in het zuidwesten van China, 160 km ten noorden van Dali. De Tiger Leaping Gorge is toegankelijk van april tot oktober (als de weersomstandigheden het toelaten), maar de beste tijd om in de Tiger Leaping Gorge te wandelen is mei, omdat er dan veel bloemen bloeien.

Online reserveren Tiger Leaping Gorge
Een excursie naar de Tiger Leaping Gorge kan je vooraf reserveren als bouwsteen. Dit kan als dagtrip of tweedaagse excursie bij Dimsum Reizen en Riksja China.

3. Foping Nature Reserve

Het Foping natuurreservaat in China is een van de bekendste plekken om pandaberen te zien. Foping Nature Reserve bevindt zich aan de zuidzijde van de Qinling bergen. Het grenst aan diverse andere natuurreservaten, zoals het Long Caoping Forest, Changqing natuurreservaat, Zhouzhi en Laoxiancheng.

Door haar ligging tussen het gematigde noorden en het tropische zuiden, regent het vaak in het Foping Nature Reserve. De neerslag en ligging zorgen voor een weelderige vegetatie; ook bamboe gedijt hier goed. En laat dat nou het lievelingshapje zijn van de panda. In het park leeft de grootste populatie panda's van China.

Naast pandaberen kan men tijdens een wandeling in Foping ook andere dieren zien, zoals gouden stompneusapen, vliegende eekhoorns en takins, maar ook talrijke bontgekleurde vogels. Met een ervaren gids trek je er op uit in de prachtige valleien, op zoek naar de pandaberen van Foping. De paden zijn vaak smal en glibberig. De gidsen kennen het gebied ontzettend goed en herkennen als geen ander de sporen van de panda's.

Beste reistijd: winter (door de sneeuw komen de pandaberen naar lager gelegen gebied). In maart en april zoeken de mannetjes de vrouwtjes.

4. Wandelen bij Yangshuo

Wandelen in het karstgebergte. Het gebied rond Guilin en Yangshuo staat bekend om de mooie groene, ronde karstformaties. Wandelen in dit deel van China is echt een aanrader. Wanneer je een van de wandelpaden tussen de groene karstbergen volgt waan je jezelf in hobbitland. 

De schoonheid van het gebied trekt steeds meer toeristen van over de hele wereld; Yangshuo wordt steeds drukker en er rijzen meer hotels op langs de belangrijkste hoofdweg. 

5. Wandelen bij Hua Shan

Hike langs majestueuze wanden, huiveringwekkende ravijnen en onvergetelijke vergezichten naar de top van de berg. Onderweg passeer je diverse tempels. De noordelijke bergtop is de laagste top (1613 m). Vanaf Hua Shan dorp voert een makkelijk 6 km lang pad hiernaartoe. 

Andere wandelpaden voeren naar de 4 overige toppen van de Hua Shan. Vooral in de winter kunnen deze tochten gevaarlijk zijn. De gevaarlijkste route is het pad naar de zuidelijke bergtop. Hiervoor dien je over een goede uitrusting te bezitten. Wie minder goed te been is of geen zin heeft in klimmen kan de kabelbaan (gondellift) naar de top nemen.

6. Wandelen bij Jiuzhaigou

Een van de fraaiste gebieden van China: de meren van Jiuzhaigou en de kalkstenen terrassen van Huanglong. Lees meer over dit gebied en bekijk de mooiste reizen op onze speciale pagina over Jiuzhaigou.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!