Ga naar content

Fietsen in Istrië

Fietsen in Kroatië - Het Kroatische schiereiland Istrië biedt bijna 3000 kilometer aan fietsroutes door een streek die de dolce vita belichaamt. Je fietst er over een verlaten spoorlijn door verstild binnenland of met een koele zeebries langs de Adriatische kust. Onderweg doorkruis je heuveldorpjes en Venetiaanse kuststeden met culinaire verlokkingen. Fietsjournalist Bram de Vrind verkent voor Naturescanner mooie fietsplekken over de hele wereld en deelt zijn tips over fietsen in Istrië.

Fietsroutes in Istrië

Een mediterraan klimaat, historische kuststeden, rustieke bergdorpjes en culinaire hoogstandjes; Istrië heeft het allemaal. De streek is dan ook het populairste toeristische gebied van Kroatië. Fietsers zullen zich er thuis voelen. Met de aanleg van fietsroutes en inrichten van fietsvriendelijke 'Bike Hotels' spant de toerismeregio zich in om fietsers te faciliteren. Het netwerk van fietspaden en trails beslaat inmiddels bijna 3000 kilometer verspreid over zo'n honderd routes. Voor een uitgebreid overzicht is een fietskaart van Istrië wel handig, kijk hiervoor bij Reisboekhandel De Zwerver.

Mooie fietsgebieden in Istrië

Wat zijn de mooiste plekken om te fietsen in Istrië? Het bergachtige noorden biedt pittige trails voor geoefende mountainbikers. Het zuiden is dan weer liefelijk en toegankelijk. Maak onderweg vooral een pitstop bij een van de vele restaurants om te genieten van de lokale keuken. De heerlijke vis- en truffelgerechten uit de streek mag je niet missen.

1. Fietsen rond historische dorpen en steden in Istrië

De toerismeregio heeft speciale routes uitgezet rond historische dorpen en steden op het schiereiland. Op deze paden wisselen cultuur en natuur elkaar af. De routes liggen rond de plaatsen Vrsar-Orsera, Poreč, Svetvinčenat en Rovinj.
- Fietsen rond Vrsar: een van de fietstochten rond Vrsar biedt spectaculaire uitzichten over het Limski Kanal, een 'fjord' dat 10 kilometer landinwaarts reikt.
- Fietsen rond Porec. Rond Poreč liggen twee routes van elk 45 kilometer. Svetvinčenat telt vier (verkeersluwe) routes, waarvan de langste 15 kilometer meet. Het parcours rond de kustplaats Rovinj voert je naar moerassen, bossen, Romeinse dorpen, olijfgaarden en de historische kapel van St. Damjan.
Fietsen bij Rovinj. Rovinj is een prachtig Kroatisch stadje. Het oude centrum ligt op een eiland, dat tegenwoordig met het vasteland is verbonden.

Fietsen bij Rovinj
Deel op Pinterest

2. Fietsen op de Parenzana spoorlijn

Een van de hoogtepunten in Istrië is fietsen op het verlaten Parenzana spoortraject. De 123 kilometer lange spoorlijn werd in 1902 geopend en verbond het Italiaanse Triëst in het noorden met Poreč aan de westkust van Istrië. De lijn werd gesloten in de crisisjaren '30 door de Italiaanse regering die er toen de scepter zwaaide. De spoorlijn is tegenwoordig grotendeels in gebruik als wandel- en fietsroute.

Fietsen op de Parenzana spoorlijn
Deel op Pinterest

Het Kroatische deel meet bijna 80 kilometer en loopt vanaf de kust bij de Sloveense grens via het heuvelachtige binnenland naar Poreč. Onderweg daalt en stijgt de lijn geleidelijk, wat de route toegankelijk maakt voor fietsers in alle niveaus. Op een zonnige morgen stappen we in het heuveldorpje Gro¸njan op de fiets om de route over de flanken van een heuvelrug te volgen.

Onderweg worden de wisselende vergezichten op het heuvelachtige binnenland zo nu en dan onderbroken door een donkere tunnel. We passeren boogbruggen en kilometerpalen geven aan hoe ver we op het traject zijn gevorderd. Geleidelijk dalen we naar het eindstation in het plaatsje Livade in de vallei. De afwisseling van bruggen, tunnels en vergezichten maken deze route een bijzondere ervaring! Het spoorbed is verhard met stenen en gravel, dus als je de route wilt fietsen is een mountainbike aan te raden. 

3. Fietsen op schiereiland Kamenjak

Wil je mountainbiken in Istrië? Bekijk dan ook dit fietsgebied. Het schiereiland Kamenjak, een heuvelrug van witte kalksteen die oprijst uit de Adriatische Zee, vormt het zuidelijkste puntje van Istrië. Het schiereiland met zijn naaldbossen en azuurblauwe baaien is een natuurpark en heeft verschillende onverharde wegen die toegankelijk zijn op de mountainbike.

Fietsen op schiereiland Kamenjak
Deel op Pinterest

Vanuit de plaats Medulin maakt een parcours van ongeveer 30 kilometer een ronde over het schiereiland. Na het oversteken van een dam die zoet van zout water scheidt, klim je geleidelijk naar het plateau van het schiereiland. Platte stenen in de zandweg vormen restanten van een Romeinse weg die er ooit werd geplaveid.

Aan het einde van een gravelpad markeert een baken de zuidpunt van Istrië. Een 'safari bar' die ligt verscholen in het groen, vormt daar een ideaal rustpunt. Je kijkt er over de zee waarop witte bootjes als schuimgebakjes op het water dobberen. Op de terugweg kijk je uit over azuurblauwe baaien voordat je het schiereiland over de dam weer verlaat.
Voor meer info over Istrië kan je onze vakantietips Istrië bekijken.

Mountainbiken in Istrië
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Fietsjournalist Bram de Vrind
Geschreven door
Fietsjournalist Bram de Vrind
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!