Ga naar content

Zadar

Zadar is door zijn gunstige ligging een perfecte uitvalsbasis voor natuurvakanties. De stad is omgeven door de Adriatische kust en haar vele eilanden. Vanaf de andere kant doemen de Dinarische Alpen op.

Geschiedenis van Zadar

Zadar is de langst doorlopend bewoonde stad van Kroatië en heeft dus een rijke historie. Als nederzetting wordt het al in 384 v. Chr. vernoemd in Griekse inscripties. De stad heeft door de eeuwen heen vele overheersers gehad, waaronder de Romeinen in de klassieke oudheid en de Venetianen in de middeleeuwen. 

Zadar stad
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Naast florerende tijden heeft Zadar ook veel rampspoed gekend. In de 6de eeuw werd het getroffen door een aardbeving, waarbij vele Romeinse gebouwen werden verwoest. De stad werd in de middeleeuwen weer groots opgebouwd, mede met oude brokstukken. Vele historische gebouwen kenmerken zich dusdanig door het gebruik van oude materialen, zoals zuilenrijen, waarvan een zuil uit de Romeinse tijd stamt.

Roman forum
© Naturescanner Casper
Deel op Pinterest

De stad ligt zeer strategisch en tijdens de Venetiaanse overheersing werd ze verstevigd met zwaardere stadsmuren en bastions. Deze staan op de werelderfgoedlijst als onderdeel van de ‘Venetiaanse verdedigingswerken van de 15e tot 17e eeuw’. In de Tweede Wereldoorlog kreeg Zadar het weer zwaar te verduren, tijdens bombardementen door de geallieerden.

Mooiste plekken en bezienswaardigheden in Zadar

Veel gebouwen werden verwoest, maar daarnaast stuitte men wel op de oorspronkelijke bestrating van het Roman Forum dat daarna blootgelegd werd. Hier zijn ook de vele overblijfselen te zien die er gevonden zijn. De kerk van St. Donatus staat op een fundament van brokstukken uit de oudheid, de vormen van pilaren zijn nog duidelijk te herkennen.

Bezienswaardigheden uit de oudheid die je niet gemist mag hebben zijn de Kerk van St. Donatus aan het Forum, de toren van de Kathedraal van St. Anastasia, de Landpoort, het Narodni plein en de Trg pet Bunara, oftewel het plein met de 5 waterputten.

5 waterputten
© Naturescanner Casper
Deel op Pinterest

Naast alle oudheden, heeft de stad ook twee moderne hoofdattracties die zeker de moeite waard zijn. Ze bevinden zich in de uiterst noordwestelijke hoek van de oude stad, waar elke avond mensen samendrommen om van de zonsondergang te genieten. Van het zeeorgel kan je de hele dag genieten. De installatie wordt bespeeld door de golven en produceert een mysterieuze, maar rustgevende mix van geluiden. Hoe heviger de golven, hoe harder het geluid. Vlakbij ligt overdag de grote cirkel van Pozdrav Suncu op te laden. Het spektakel van ‘de groet aan de zon’ begint na zonsondergang wanneer de 22 meter grote cirkel oplicht in vele bewegende kleuren. 

Pozdrav Suncu
© Naturescanner Casper
Deel op Pinterest

Natuur rond Zadar

Vanuit onze liefde voor natuur blijven we nooit heel lang hangen in een stad. Na anderhalve dag cultuur snuiven zijn we toe aan een actieve dag in de natuur. Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden en leuke plekjes om te zien in de buurt van Zadar?

1. Vransko Lake

Het Vransko meer, tussen Zadar en Šibenik aan de Adriatische kust, is het grootste natuurlijke meer van Kroatië en werd in 1999 uitgeroepen tot natuurpark vanwege zijn zeldzame natuurlijke habitats, zoetwaterbronnen en biodiversiteit.

Het park strekt zich uit over 57 km², waarvan ongeveer de helft bestaat uit water. Het meer ligt in een karstvallei en bestaat uit brak water. Er bevindt zich een speciaal ornithologisch reservaat dat bekend staat om zijn grote rietvelden en groot aantal soorten. Het reservaat is een belangrijke rust- en voedingsplaats voor vele vogels; het staat op de lijst van belangrijkste vogelgebieden in Europa en werd benoemd tot Ramsar-gebied.

Het Vransko natuurpark herbergt 256 vogelsoorten, waarvan er 102 hier nestelen. Het is een overwinteringsplaats voor meer dan 100.000 watervogels. Ook dit gebied is rijk aan geschiedenis en heeft culturele en historische monumenten die teruggaan tot 2000 jaar voor Christus.

De 3 hoogtepunten van het park

- Crkvine
Aan de noordoostelijke kant van het meer bevindt zich Crkvine, met een infocentrum en een vogelreservaat. Vanaf het centrum leidt een pad over houten vlonders door het moerasland aan het meer. Vanaf verschillende observatiepunten kun je vogels in het reservaat spotten. Bij het bezoekerscentrum kun je een verrekijker huren en een tablet om vogels te herkennen.

- Kamenjak uitzichtpunt
Het Kamenjak uitzichtpunt bevindt zich op één van de heuvels rond het meer. Vanaf 270 meter hogerop heb je een prachtig zicht over het meer. Erachter zie je de Adriatische Zee en de eilanden van de Kornati archipel. Het ruwe karstgesteente steekt mooi af tegen deze liefelijke achtergrond en zorgt voor mooie plaatjes.

Kamenjak Kroatië
© Naturescanner Casper
Deel op Pinterest

De vele informatieborden vertellen het ontstaan en de historie van het gebied. Het kerkje Crkva Svih Svetih neemt een prominente plaats in op deze heuvel. De geschiedenis is helaas minder rooskleurig. De kerk is in 1995 gebouwd over een 60 meter diep gat in het karstgesteente. In de Tweede Wereldoorlog werden een 50-tal bewoners uit de buurt door partizanen in het gat gegooid. Het kerkje werd over het gat gebouwd om als laatste rustplaats voor de slachtoffers te dienen. 

Crkva Svih Svetih
© Naturescanner Casper
Deel op Pinterest

In het naastgelegen restaurant kun je genieten van lokale lekkernijen of een drankje nemen op het terras.

- Prosika port
10 km fietsen vanaf Kamenjak, beneden aan het meer, ligt het haventje Prosika Port, met een oude stenen vissershut die dienst doet als infocentrum. Je kunt hier kajaks huren om over het meer te varen of te vissen. Eén van de hier van oorsprong voorkomende vissen is de paling.

Activiteiten in het Vransko Jezero Park

Er zijn vele wandelingen in het park, vaak voorzien van informatieborden over de omgeving en de natuur.
Mountainbikes kun je huren bij het bezoekerscentrum van Crkvine. Naast een rondje om het meer zijn er ook prachtige fietsroutes door de heuvels. Je trapt dan langs prachtige karstformaties.

Kajaks zijn te huur bij Prosika Port, evenals speciale kajaks om te vissen en de bijbehorende vislicentie.
Nabij Crkvine is een adventure park met klimbos.

2. Zrmanja rivier

In het meest oostelijke puntje van het Velebit gebergte, onderdeel van de Dinarische Alpen, ontspringt de rivier de Zrmanja. Deze kronkelt 69 kilometer door het gebergte en mondt uit in de Zee van Novigrad. De rivier stroomt door diepe canyons, die zowel vanaf het water als van boven te verkennen zijn. De kloof is een bekende toeristische trekpleister, omdat hij als filmlocatie is gebruikt in de films van Karl May’s Winnetou.

Vanaf Zadar is het een uurtje rijden naar Kaštel Žegarski. Hier zijn verschillende aanbieders van kajak- en rafting tours. Zo kun je met een tweepersoons kajak-raft de stroom afvaren onder begeleiding van een gids. Na 10 kilometer ga je aan wal en word je weer opgepikt met een busje en naar het startpunt teruggebracht.

Kajakken op de Zrmanja
© Naturescanner Casper
Deel op Pinterest

Het stilstromende water wisselt af met stroomversnellingen en watervallen. Een mooie combinatie van adrenaline en rustmomenten. Tijdens de kalmere stukken is het genieten van de omgeving, de kloof en haar hoge rotsen en kraakhelder water. De hoogste waterval is elf meter hoog, maar is niet geschikt om vanaf te kajakken, daar ga je te voet omheen. Voor de waaghalzen is er een waterval van 4 meter hoog die je kunt trotseren.

Watervallen Zrmanja Kroatië
© Naturescanner Casper
Deel op Pinterest

Op de weg terug naar Zadar is een kleine omweg, boven de rivier langs en via Posedarje, zeer de moeite waard. Ten noorden van Kaštel Žegarski steek je eerst de rivier de Krupa over. Hier bevindt zich het klooster van Krupa en splitst de rivier in meerdere stromen, wat zorgt voor mooie waterpartijen en pittoreske bruggetjes. De stromen komen weer samen en uiteindelijk sluit de Krupa zich aan bij de Zrmanja.

Natuur Zrmanja Rivier
© Naturescanner Casper
Deel op Pinterest

De D54 vervolgend, met de bergen aan je linkerhand en de rivier en canyon aan je rechterhand kom je langs diverse uitzichtpunten met mooie vergezichten. Vanaf de Vinnetou parking is het een paar minuten verder wandelen naar een prachtig uitzicht vanaf de rand op de Zrmanja Canyon.

Kloof Zrmanja
© Naturescanner Casper
Deel op Pinterest

Verder richting Zadar voert de weg langs het Novigradsko More, een binnenzee. Een leuke stop aan het water is Crkvica Sv. Duha bij Posedarje, een oud kerkje op een eiland, bereikbaar via een houten vlonder. 

Crkivica Sv. Duha Kroatië
© Naturescanner Casper
Deel op Pinterest

3. Dugi Otok

De Adriatische kust van Kroatië telt meer dan 1.200 eilanden. Vanaf Zadar vertrekken er boten en ferry's naar ruim 10 eilanden. Het eiland Dugi Otok is 1,5 uur varen met de ferry. Op dit eiland is van alles te ontdekken, maar het echte hoogtepunt is het nationale natuurpark Prirode Telašćica.

Het langgerekte eiland is het grootste eiland van de Zadararchipel en is 43 km lang en 4,5 km breed. Sali in het zuidelijk deel van het eiland, is de hoofdstad. Hier wonen 500 van de 1.900 eilandbewoners. De ferry meert een stuk noordelijker aan, in Brbinj. Het noorden en het zuiden van het eiland zijn goed bereikbaar via de D109. Deze weg is goed te berijden met een fiets, maar het is soms flink heuvel op en heuvel af.

© Naturescanner Casper
Deel op Pinterest

We nemen je mee naar de mooiste plekjes van het eiland.

Allereerst de idyllische baai van Sakarun Beach, in het noorden. In de baai liggen vele pleziervaartboten voor anker. Vanaf het strand wordt het water heel geleidelijk dieper en brengt het kraakheldere blauwe water verkoeling op hete dagen.

Niet ver van de baai is het meest noordwestelijke punt van Dugi Otok. De plek wordt gemarkeerd door de 36 meter hoge vuurtoren van Veli Rat. Dit lighthouse is nog altijd actief. Nabij de vuurtoren is een kampeerplaats en een restaurant, waar je vanaf het terras een mooi zicht hebt op de toren en de zee. De zonsondergang is hier fantastisch om te zien.

Zonsondergang
© Naturescanner Casper
Deel op Pinterest

Halverwege het eiland kun je bij Brbišćica kajaks huren. Met een kajak peddel je de baai uit en ga je de zee op. Je vaart langs mooie rotsen van tientallen meters hoog, maar het hoogtepunt is de Golubinka grot. Het eiland heeft langs deze kust veel inhammen en grotten, maar die zijn vaak niet begaanbaar.

Bij Golubinka vaar je zo met de kajak naar binnen de rotsen in. De grot is hoog maar smal, af en toe is er geen ruimte om je peddels te gebruiken dus zet je je af tegen de wanden. De grot is 50 meter diep, maar er komt nog licht binnen via de openingen bovenin de grot. Vanaf Brbišćica zijn de rotsen ook te voet te verkennen. Het is hier heerlijk vertoeven in de zon en met de zeebries. De grot Zmajevo oko, oftewel het "Drakenoog", nodigt uit voor een frisse duik. Het is een natuurlijk bad in de rotsen, verbonden met de zee. 

Zeekajakken Kroatië
© Naturescanner Casper
Deel op Pinterest

Helemaal onderin het eiland ligt het Telašćica natuurpark, een plek die je echt niet mag missen! In 1980 werd de baai uitgeroepen tot beschermd gebied, vanwege zijn waardevolle flora en fauna, geologische en geomorfologische bezienswaardigheden, veelzijdige zeeleven en archeologisch erfgoed. In 1980 werd het uitgeroepen tot natuurpark.

De totale oppervlakte van het park is 71 km², met 26km² op Dugi Otok en de aangrenzende eilandjes, en 45 km² op zee. Het is een gebied van contrasten met rustige en vredige stranden en een vlakke kustlijn aan de ene kant, en wilde en steile kliffen aan de andere kant. De kliffen rijzen op uit de zee tot een hoogte van 161 meter. Er lopen wandelpaden bovenop de kliffen met schitterende uitzichtpunten.

Azuurblauw water
© Naturescanner Casper
Deel op Pinterest

Een bezoek waard is het bezoekerscentrum Grpašćak. Dit is opgezet in een oud militair fort. In de verschillende educatieve ruimtes leer je op een interactieve manier over het ontstaan van het gebied, de geografie en de flora en fauna. Bovenin is een architectonische kamer gebouwd met grote ramen die uitkijken over de zee en de kliffen.

Zadar heeft me aangenaam verrast en het gebied nodigt uit om nog beter te verkend te worden. Hopelijk heb ik volgende keer nog meer tijd om te wandelen, te fietsen en te genieten van de prachtige natuur. Ga jij ook die kant op en wil je de regio rond Zadar combineren met andere plekken, bekijk dan ook onze tips voor overige streken in Kroatië.

Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door BuroSix en Croatia full of life.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!