Ga naar content

Dieren in Zweden

De natuur is in Zweden nog overal aanwezig; met eindeloos veel bossen en meren. Veel dieren komen in heel het land voor, anderen leven alleen op bepaalde plekken, zoals de bergen in het Noorden.

Welke dieren leven er in Zweden?

Wat kan je verwachten aan wildlife in Zweden? Zelf ben ik er vijf keer geweest, dus ik deel mijn ervaringen en tips. Misschien mis je nog belangrijke informatie, dan kan je altijd contact met ons nemen of je ervaringen delen op de tab.

1. Elanden

Sommige mensen komen al jaren in Zweden en hebben nog nooit een eland gezien. Anderen zien er vijf op een avond, dat geluk hadden wij! Het is deels een kwestie van geluk, deels een kwestie van een goede speurneus.

Moeder met twee jongen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Tijdens een roadtrip in Zweden zit mijn man altijd achter het stuur, terwijl onze zoon en ik de hele tijd de bossen scannen op zoek naar een eland in het wild. Een tip daarbij is; richt je ogen op het verst mogelijke punt in het bos. Je scant dan automatisch alle natuur mee.

Toch pech en tegen het einde van je rondreis nog steeds geen eland gezien? Dan zijn er verschillende mogelijkheden.

- Doe mee aan een wildlife excursie
Natuurgidsen kennen de beste plekken om elanden in het wild te zien. Dennis bijvoorbeeld van Dalarna Outdoor, een aanbieder van wildlife safari's in Dalarna. Hij neemt je mee in een jeep naar verlaten plekken waar je rond zonsondergang veel kans hebt op het zien van elanden in het wild.

Dennis toont je ook hoe je vraatsporen en sporen in het zand kan herkennen. Hij geeft me nog de tip mee om een voorwerp naast het spoor van een dier te leggen, zodat je op de foto beter ziet hoe groot het spoor is.

Elandenspoor
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Na afloop van de excursie kan je overnachten bij Nas Camping. Voor de echte avonturiers biedt men hier ook nog twee primitieve hutten in het bos. Geen elektriciteit en stromend water, maar basic faciliteiten en vooral heel veel natuur om je heen.

- Bezoek een elandenpark
OK, het is niet in het wild. Maar als je een eland van dichtbij wil zien of fotograferen, dan is een bezoek aan een wildpark wel ideaal. Elinge Älgpark in Smaland heeft ca. 5 elanden. Bij het winkeltje kan je een tak kopen en de elanden voeren.

elandenpark
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Rendieren

Mensen verwarren elanden nog wel eens met rendieren, toch is dit een heel ander dier. Rendieren leven in grote kuddes, elanden leven meer solitair. Een ander verschil is dat de meeste rendieren gedomesticeerd zijn, ze lopen wel in de wilde natuur, maar behoren allemaal toe aan de Sami, het volk dat het noorden van Scandinavië bewoont.

Rendier
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Beren

Er leven inderdaad beren in Zweden. Maar de kans om deze in het wild te zien is erg klein. Hun leefgebied is enorm groot en dat maakt het lastig om ze op te speuren. Er worden wel speciale excursies georganiseerd en het is mogelijk om in een berenhut te verblijven ergens midden in de wildernis. Maar de meeste Zweden en toeristen krijgen helaas niet snel een beer te zien.

4. Overige zoogdieren

In de bossen van Zweden leven nog veel meer zoogdieren, zoals edelherten, wilde zwijnen, bevers, lynxen, wolven, vossen, otters, boommarters en dassen. Heel bijzonder zijn ook de lemming en veelvraat.

5. Vogels in Zweden

Ik had geen grote verwachtingen bij Zweden op het gebied van vogels. Toch heb ik me verschillende keren laten verrassen.

  Wanneer je in de zomermaanden door Zweden reist is de kans op het zien van kraanvogels groot. Waren we in eerste instantie euforisch over het zien van 3 van deze majestueuze vogels, kan je je inbeelden dat we jubelden van blijdschap toen we in een veld meer dan 250 kraanvogels telden! Echt super gaaf! 

  Honderden kraanvogels
  Kraanvogels
  Deel op Pinterest

  Op verschillende plekken zagen we roofvogels, zoals visarenden, buizerds en de bruine kiekendief. Soms wat ver om ze goed met onze camera te kunnen fotograferen, maar genoeg om ons enthousiast te maken. In Scandinavië komen ook veel uilen voor, waaronder de sperweruil, de dwerguil, de ruigpootuil, de oeraluil, de laplanduil en de sneeuwuil.

  Roofvogel
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Ook andere vogels, zoals goudhaantjes, de kleinste vogels van Europa, laten zich veelvuldig zien. Wist je dat het roodborstje wat we hier in de winter zien, meestal uit Scandinavië komt? Vogelaars bezoeken meestal het zuiden van Zweden, daar tref je de meeste soorten. Een bijzondere ontmoeting vond ik de boomklever met geheel witte onderkant. Blijkbaar is dat de Zweedse variant van onze kleurrijke soort. 

  Sitta europaea europaea
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Een vogel die zich graag laat zien is de taigagaai. een vrij grote vogel met bruine, roestrode kleur. Vooral in Scandinavië wordt hij gezien als geluksbrenger en zijn er veel liedjes over deze soort. Een groepje van deze vogels kan zo naast je neerstrijken en zich laten fotograferen. Onderstaande foto maakte ik in Fulufjället Nationaal Park. 

  Perisoreus infaustus
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  6. Boerderijdieren

  Naast wilde dieren vind je in Zweden uiteraard ook boerderijdieren. Schapen, koeien en paarden, je komt ze steeds weer tegen onderweg.

  Waar ik vooral van geniet, is dat men hier veel meer respect voor de dieren lijkt te hebben dan in Nederland. In Smaland bezochten wij bijvoorbeeld Kastebergs Gård, een familiebedrijf waar alles gebouwd is rond duurzaamheid en respect voor dier en natuur. 

  Kastebergs Gard
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  De koeien, schapen en varkens hebben zeeën van ruimte. Je kunt er kamperen, een bezoek brengen aan de Farm en de shop of buiten dineren in de openluchtkeuken.

  7. Vissen

  Zweden heeft naast zalmrivieren duizenden meertjes verspreid over het hele land. Deze zijn bij uitstek geschikt om te vissen. Wel zien ze in Zweden graag dat de vangst weer teruggezet wordt, om de visstand op peil te houden. Per regio zijn de visregels verschillend, dus laat je ter plaatse goed informeren over de mogelijkheden.

  Ben je zelf bezig met het plannen van jouw reis naar Zweden, hopelijk hebben bovenstaande tips je dan geholpen in het plannen van de trip. Veel plezier en veel dieren gewenst!

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Cindy Theunissen
  Geschreven door
  Cindy Theunissen
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!